Свят Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания

...
Свят Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания
Коментари Харесай

Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Великобритания

Свят Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия По бройка българите и то без придобилите немско поданство, са на шесто място от всички пребиваващи жители на Европейски Съюз в Германия  Николай Киров 15 юли 2019, 16:24 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия
Колко българи ще взимат пенсия от Германия, Испания, Англия
 Нова стихия в Гърция, рисково време и в идващите дни
Нова стихия в Гърция, рисково време и в идващите дни
 Обвиниха Тръмп в расизъм:
Обвиниха Тръмп в расизъм: " Вървете си по страните "
 22г. от убийството на Джани Версаче – доайена на висшата мода
22г. от убийството на Джани Версаче – доайена на висшата мода
 Денят, който промени модерна Турция
Денят, който промени модерна Турция
 Парад и сълзотворен газ на националния празник във Франция
Парад и сълзотворен газ на националния празник във Франция
 Ердоган: Споразумението с Русия за ракетите С-400 е най-важното в актуалната ни история
Ердоган: Споразумението с Русия за ракетите С-400 е най-важното в актуалната ни история
 Тайните служби в Европа - легенди и прозаичност
Тайните служби в Европа - легенди и прозаичност

бщо над половин милион българи в дейна възраст - близо 510 000, се обезпечават за пенсия в Германия, Испания и Англия. Това са три от страните в Европейски Съюз с максимален приток на български емигранти. А този половин милион е една еднакъв на шеста от всички трудещи се в България, чиито осигуровки не съумяват да покрият пенсиите на българските пенсионери. Затова и бюджетът постоянно дотира пенсионната система с по няколко милиарда лв. годишно. За 2019 година дефицитът на Националния застрахователен институт за пенсиите е 3,7 милиарда лв., написа „ Дойче веле” (Deutsche Welle).

Ако можем да съдим за обичаните цели на българина по броя на емигрантите, то тогава Германия сега е номер едно, тъй като, съгласно статистиката, през последните години броят на българите във Федералната република непрестанно пораства.

По данни, предоставени от Министерството на труда и обществената политика, след присъединението на България към Европейски Съюз през 2007 година и изключително след отпадането на рестриктивните мерки за претовареност за български служащи в Германия през 2014, броят на българските жители във Федерална Република Германия се е нараснал неведнъж.

Към 31 декември 2018 записаните в Германия български жители са 337 015 (или 2.9% от популацията на страната), като в интервала 2011 - 2018 броят им се е нараснал 3,6 пъти, сочат данните на Федералната статистическа работа. Социалните специалисти считат, че повишаването на броя на българските емигранти се дължи главно на новата имиграция от България и в доста по-малка степен на повторна имиграция или на новородени на територията на Федерална Република Германия българчета. Само за година броят на българите в страната се е нараснал с 26 600. Най-много са новодошлите българи в региона на Франкфурт - по данни на българското консулство там броят им през 2018 е повишен с 11,8% по отношение на 2017. За същия интервал в региона на Мюнхен е регистриран растеж с 9,4%.

По бройка българите и то без придобилите немско поданство, са на шесто място от всички пребиваващи жители на Европейски Съюз в Германия, след тези от Полша, Румъния, Италия, Хърватия и Гърция. И на девето място в общата ранглиста, в която попадат жителите на страни от целия свят.

Статистиката обаче демонстрира освен растеж на придошлите, само че и на допринасящите в немската обществена система. Ако през 2013 година, според информация на Федералната организация по заетостта, броят на осигуряващите се българи в Германия е бил 33 569, в края на декември 2018 година той е близо четири пъти по-голям - 135 228, или малко над 40% от записаните.

Българите в Испания

Още по-голям е делът на българските емигранти с осигуровки в Испания. Данните там демонстрират дълготраен, въпреки и по-малък растеж. Ако през януари 2012 година осигуровки за пенсии в Испания са внасяли 51 905 души, през януари 2017 те наброяват 52 824, а към края на януари 2019 са към този момент 58 486, което е близо 50% от записаните в Испания български жители. Към 1 януари 2018 общият брой на имигрантите с български паспорт е бил 124 404.

Значително по-голямо българско наличие регистрира Обсерваторията за миграция към испанското Министерство на труда, миграцията и общественото обезпечаване. Според техните данни записаните в Испания българи към 31 декември 2018 са 195 950. Четири години по-рано са били 185 251. Средната възраст на българския преселник в Испания е 39,7 години.

Българите, живеещи и работещи в Испания, не бързат да се връщат. Наблюдения на обществените аташета регистрират интерес към завръщане основно измежду тези, на които им следва пенсиониране по испанското законодателство. Причината - с испанската си пенсия в България те ще имат по-добър стандарт на живот, в сравнение с в Испания.

Българите във Англия

Брекзит към този момент оказва въздействие върху имиграционния поток в Обединеното кралство. Имиграцията за претовареност остава все по този начин водеща причина, само че от септември 2016 (два месеца след референдума, на който британците гласоподаваха за излизане от ЕС) тя бележи спад.

По данни на Департамента по заетостта и пенсиите, в интервала 1 април 2018 - 31 март 2019 на български жители са издадени близо 34 000 осигурителни номера, като общият им брой доближава 316 000.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР