Свят Ключово решение за статута на Света София в Истанбул

...
Свят Ключово решение за статута на Света София в Истанбул
Коментари Харесай

Ключово решение за статута на "Света София" в Истанбул

Свят Ключово решение за статута на " Света София " в Истанбул Турският съд взема решение ориста на музея 2 юли 2020, 07:35  Италия хвана дрога за милиард на „ Ислямска страна ”
Италия хвана дрога за милиард на „ Ислямска страна ”
 Голяма победа за Путин на референдума в Русия
Голяма победа за Путин на референдума в Русия
 Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса
Откраднаха паметника на Христо Ботев в Одеса
 Влизането от България в Гърция - единствено през
Влизането от България в Гърция - единствено през " Кулата-Промахон``
 Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг
Китай подписа противоречивия закон за националната сигурност на Хонконг
 Патриарх Вартоломей: Превръщането на Света София в джамия ще обърне християните против исляма
Патриарх Вартоломей: Превръщането на Света София в джамия ще обърне християните против исляма
 „ Мръсни ” фотоси на брачната половинка на Ким разгневили КНДР
„ Мръсни ” фотоси на брачната половинка на Ким разгневили КНДР
 Пет години затвор за някогашния френски министър председател Франсоа Фийон
Пет години затвор за някогашния френски министър председател Франсоа Фийон

нес се чака турският Държавен съвет, който е висшият административен съд на страната, да вземе основно решение по отношение на статута на музея "Света София " в Истанбул.

Преди време Асоциацията на непрекъснатите фондации за историческите артефакти и околната среда внесе в Държавния съвет иск за анулация на статута на музей на "Света София ".

ВИЖТЕ СНИМКИ НА "СВЕТА СОФИЯ " В ГАЛЕРИЯТА

С решение от 24 ноември 1934 година на тогавашния Министерски съвет, подписано от Ататюрк, "Света София ", която е издигната като християнска базилика, а след завоюването на Константинопол от Османската империя е превърната в джамия, е трансформирана в музей и този статут се резервира до наши дни.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган в блян да активизира електората си, чиято поддръжка понижа по отношение на икономическите компликации поради ковид, изведе още веднъж на дневен ред казуса за анулация на статута на "Света София " като музей и превръщането й в джамия, където да се изнасят всеобщи мюсюлмански молебствия (намаз).

Превръщането на "Света София " в музей е "много огромна неточност ", съобщи Ердоган, с което даде старт на акцията за трансформирането й от музей в джамия. Преди няколко години на апели на електората да допусне мюсюлмански молебствия в "Света София " Ердоган бе дал отговор: "вие първо напълнете Султанахмед " (известна като Синята джамия, която се намира против "Света София ").

Патриарх Вартоломей: Превръщането на Света София в джамия ще обърне християните против исляма

В навечерието на днешното решение държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпейо прикани "турските управляващи да запазят "Света София " като музей , като илюстрация на уговорката им да почитат културните обичаи и богатата история, които са оформили турската република, и да подсигуряват, че "Света София " ще остане отворена за всички ".

Помпео: Турция да резервира статута на „ Света София “

В отговор Нуман Куртулмуш -заместник-председател на ръководещата Партия на справедливостта и развиването (ПСР) съобщи, че "Света София " е обвързвана с независимостта на Турция и че единствено на Турция принадлежи правото на взимане на решения по отношение на статута й.

Ако турският Държавен съвет се произнесе в посока на анулация на решението от 1934 година за превръщането на "Света София " в музей, то ще се извърши в 30 дневен период.

В същото време основанието на Държавния съвет ще залегне и в президентския декрет за смяна на статута на "Света София " и превръщането й в джамия. Има доста мощни упования, че Държавният съвет ще се произнесе за анулация на статута на музей на "Света София ".

"Хюриет ": Ердоган възнамерява смяна на статута на "Света София "

Известният правист проф. доктор Ерсан Шен обаче напомня, че Държавният съвет и преди този момент е отхвърлял сходни искове.

"Света София " е знак на завоюването на Константинопол и обективна облага на турския народ. Преди завоюването е била черква, само че в продължение на 482 години е служила за джамия. И преди са били завеждани каузи за анулация на решението от 1934 година, само че те са били отхвърляни с основанието, че използването на "Света София " за музей не е в несъгласие със закона. От тази позиция е допустимо и на следващото дело през днешния ден искът за анулация на статута на "Света София " като музей да бъде отритнат със същите учредения ", сподели юристът.

В същото време специалисти по въпроса показват, че в случай че Държавният съвет отхвърли желае, държавното управление има подготвен, така наречен "план Б ", съгласно който с декрет на президента Ердоган "Света София " може да бъде оповестена за джамия.
" Света София " в Истанбул  света софия истанбул  света софия истанбул  света софия истанбул  света софия истанбул
Функционери на ръководещата ПСР показват, че към този момент се прави подготовка за осъществяването на първата всеобща мюсюлманска молитва (намаз) в "Света София " на 15 юли т.г. Датата е знакова. Тогава бе осуетен опитът за прелом на терористичната организация ФЕТО на мюсюлманския просветител Фетхуллах Гюлен, който живее в самоналожено заточение в Съединени американски щати. С президентски декрет 15 юли бе разгласен за народен празник на Турция.

"Света София " годишно се посещава от над 3,5 млн. туристи от целия свят. Включена е в листата на ЮНЕСКО за запазване на културното завещание.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Света София.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  165 нови случаи на инфектирани с ковид 165 нови случаи на инфектирани с ковид  Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор  Слънце и високи температури, докога Слънце и високи температури, докога  Д-р Симидчиев за болестта с ковид: Става по-дифузно Д-р Симидчиев за болестта с ковид: Става по-дифузно  1 И банките усетиха рецесията, облагата им падна  1 Осигуряват 70 000 работни места с нов план  1 Вдигат цената на тока, парно и газ поевтиняват --> Пaрите ни  И банките усетиха рецесията, облагата им падна И банките усетиха рецесията, облагата им падна  Осигуряват 70 000 работни места с нов план Осигуряват 70 000 работни места с нов план  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай   Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор Младежи с заплаха за живота след злополука с мотор  <br> <strong> Повелителят на остаряла София </strong>: <strong> Иван Иванов </strong> <br>
Повелителят на остаряла София : Иван Иванов
 Пандемията от COVID-19 – най-мащабният психически опит в историята Пандемията от COVID-19 – най-мащабният психически опит в историята Виц на деня В болничното заведение на прилежащи кревати лежат гипсирани герой и някакъв дядка. Говорят си кой по какъв начин е попаднал там. Дядката:  - Синът ми работи в автосервиз,… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Ден на приключенията в Боровец Ден на приключенията в Боровец Тази събота, 4 юли, Боровец кани всички фенове на планината и дейния метод на живот да отпразнуват началото на лятото  Марс в Овен - шест месеца на високи обороти Марс в Овен - шест месеца на високи обороти Планетата на дейното деяние ще остане в своя знак по-дълго от нормално с назадничав интервал през есента  Даниела Тренчева Отличие за NOVA: Даниела Тренчева с премия за висок професионализъм Даниела Тренчева беше отличена в категория „ Медии ”  Огромен скандал на Франция с Турция раздруса НАТО Огромен скандал на Франция с Турция раздруса НАТО Може да бъдат прегледани нови наказания на Европейски Съюз против Анкара  Организация на обединените нации одобри резолюция за прекъсване на всички войни Организация на обединените нации одобри резолюция за прекъсване на всички войни Целта е да се улесни битката против пандемията от новия ковид  „ Локомотив ” завоюва Купата на България в инфарктен край „ Локомотив ” завоюва Купата на България в инфарктен край След 120 минути игра на терена, се стигна до дузпи  Света София, Истанбул Помпео: Турция да резервира статута на „ Света София “ Това би трябвало да се направи и с цел да може храмът да бъде наличен за всички, акцентира Помпео  Съединени американски щати изкупиха всичкия „ Ремдесивир ” за ковид-19 Съединени американски щати изкупиха всичкия „ Ремдесивир ” за ковид-19 Те ще получат всички бройки, създадени през юли  Пламен Бобоков Висш съдебен съвет освободи прокурора от Русе, обвързван с Бобоков Миналата седмица русенският прокурор Николай Николов подаде оставка  Ердоган: Наложително е тези канали да бъдат сложени под надзор Ердоган: Наложително е тези канали да бъдат сложени под надзор Турският президент даде обещание през днешния ден да затегне държавния надзор над обществените мрежи след хипотетични обиди към неговата щерка и шурей му  Започват масирани инспекции за носенето на маски в София Започват масирани инспекции за носенето на маски в София Ще се ревизират закрити публични места, институции и в публичния градски превоз  КЕВР разгласи: Токът нараства КЕВР разгласи: Токът нараства Но през новия отоплителен сезон българските жители ще заплащат по-малко за топлоенергия, сподели доцент Иван Иванов  Астронавти на НАСА излязоха в открития космос от МКС Астронавти на НАСА излязоха в открития космос от МКС Очаква се те да приключат работа за шест часа  Проверки на Национална агенция за приходите, ДАНС и ГДБОП започнаха по Черноморието Проверки на Национална агенция за приходите, ДАНС и ГДБОП започнаха по Черноморието Контролните дейности целят да подсигуряват проходите в хазната от туризъм  A1 Alpha 20+ с топ функционалности на налична цена (ревю) Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР