Свят Катастрофа: Хиляди пингвинчета измряха за нощ Данните от сателитните

...
Свят Катастрофа: Хиляди пингвинчета измряха за нощ Данните от сателитните
Коментари Харесай

Катастрофа: Хиляди пингвинчета измряха за нощ

Свят Катастрофа: Хиляди пингвинчета измряха за нощ Данните от сателитните фотоси в този момент демонстрират бял лед, на мястото, където преди са живеели хиляди птици  Николай Киров 25 април 2019, 13:25
иляди императорски пингвинчета безусловно изчезнаха за една нощ. Учените допускат, че цялата популация от млади птици на втората по величина колония на типа, се е удавила в морето на Уендел край Антарктида.

Пингвините са живеели в края на ледения шелф Брънт. Вероятно злополуката е настъпила през 2016 година Ледът се е разпаднал в морето, убивайки всички дребни.

Драматичната загуба на младите императорски птици бе докладвана от екип от Британското антарктическо изследване

Данните от сателитните фотоси демонстрират бял лед, на мястото, където преди са живеели хиляди птици.

В колонията, в продължение на десетилетия е имало сред 14 000 и 25 000 гнездящи двойки. Това са 5-10% от броя на императорските пингвини в целия свят.

Този тип е най-високият и най-тежкият от пингвините. Той се нуждае от постоянна ледена завивка над морето, с цел да отглежда дребните си. Ледът би трябвало да остане подобен от април, когато стартира гнезденето, до декември, когато дребните пингвинчета към този момент могат да плуват. Ако ледът се разтопи или разпадне във водата прекомерно рано младите птици ще се издавят. Изглежда това се е случило през 2016 година

Antarctic #penguins suffer 'catastrophic' breeding failure https://t.co/HQ98TNyHgK pic.twitter.com/mE5KZeKpXo
— The Straits Times (@STcom) April 25, 2019
Според учените ледът на мястото, където се е намирала колонията, към този момент е очевидно неустойчив и това е предиздвикало оживелите възрастни пингвини да потърсят нови места за гнездене.

Все още не е ясно за какво ледената завивка не се възвръща. Събраните данни не демонстрират ясно въздействие на климатични фактори.

Станалото обаче разкрива какъв брой уязвими са пингвините към разтапянето на ледената завивка в Антарктида.

Между 50 и 70 % от императорските пингвини ще загинат, в случай че морският лед намалее в степента, планувана от съществуващите компютърни модели.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР