Свят Какво стана със сирийските бежанци? Няма съмнение, че сирийската

...
Свят Какво стана със сирийските бежанци? Няма съмнение, че сирийската
Коментари Харесай

Какво стана със сирийските бежанци?

Свят Какво стана със сирийските бежанци? Няма подозрение, че сирийската революция е най-тежкият спор на нашето време, написа в разбор за Vesti.bg Руслан Трад  Руслан Трад 7 август 2020, 15:37  Какво стана със сирийските бежанци? Източник: Getty Images/Guliver
реди девет години, когато всеобщите демонстрации в Сирия лека-полека навлизаха в кървавата фаза на гражданската война, стотици хиляди започнаха да бягат от насилието и ударите на държавните сили. С появяването на размирен обединения и разрастването на мащаба на военните интервенции, броят на бягащите се усили двойно. След 2014 година, когато се появи „ Ислямска страна “, броят на бежанците към този момент беше милиони, а дейностите на джихадистите усилиха мащаба на филантропичната злополука в Сирия и региона.

Бежанците: Какво не знаем за тях?

Това докара до вълната от бежанци, достигнала европейските граници през 2015-2016 година и растежът на извънредно десни фракции, съумели да завоюват избори с обещания, че ще се борят с „ терористи, предрешени като бежанци “. Няма подозрение, че сирийската революция е най-тежкият спор на нашето време, а бежанската и филантропична рецесия, провокирани от бомбардировките и сраженията, съставляват съществено предизвикателство за интернационалната общественост. Макар фокусът да пада най-много върху бежанците в Европа, то главната вълна от бягащи от войната е в близките към Сирия страни – Йордания, Ливан и Турция.

Ливанската рецесия доближи точка на шупване

Девет години по-късно, каква е обстановката със сирийските бежанци?

Едно от последните събития, свързани със статуса на бежанците, е от Турция и то демонстрира какъв брой е комплицирана и бюрократична обстановката. Сирийските учители, намиращи се в южната ни съседка, желаеха опция да подобрят изискванията си на работа, с цел да са в крайник с локалната просветителна система. Не е ясно обаче по какъв начин може да се извърши това искане. Заплатите им се изплащат от УНИЦЕФ и защото сирийските учители не са приети публично от Анкара, те могат да се извърнат към Сирийския народен съвет – сирийската опозиционна коалиция, основана в Истанбул. Самият съвет обаче не може да им помогне доста, защото не дава отговор за бежанците в Турция. По този метод, учителите би трябвало да намират способи да продължат с наличната си заплата от 292 $ – доста по-малко от локалната заплата.

There will be little appetite in administration or Congress, but we need to be ready to provide/support stabilization aid to Lebanon.

Lebanon houses 900,000 of approx 5.5mil Syrian refugees that have fled Russian/Assad bombings. There were already layers of national crisis.
— Molly McKew (@MollyMcKew) August 4, 2020
В Турция има над 3,5 милиона бежанци. Повечето идват от Сирия, само че не всички са регистрирани публично в някоя от организациите на Организация на обединените нации и не могат да получат филантропична помощ. Немалко от тях работят на черния пазар, без осигуровки или бонуси, а единствено няколко десетки хиляди имат шанс да получат разрешителни за работа. Има и сирийци, които получиха турско поданство, само че това е по-скоро изключение. За да олекоти обстановката турското държавно управление разрешава импровизирано на сирийци да работят освен в граничните със Сирия провинции, само че и в огромните градове като Измир и Истанбул.

Когато сирийските бежанци започнаха да идват в Турция при започване на гражданската война след 2012-2013 година, държавното управление отвори 55 центъра за проучване на арабски език, основани на сирийската просветителна система и по този начин мнозина учители започнаха работа в тях. Други работят в турски учебни заведения, в които има преподаване на арабски. Три години по-късно Анкара реши да интегрира

сирийските деца в турските учебни заведения и стартира да затваря езиковите центрове. Тази година затвори и последния център, оставяйки сирийските учители без сигурна работа. Някои се трансферираха в турската просветителна система.

Около 80 000 сирийски деца посещават учебните заведения в Турция изцяло гратис и страната предложи учителите да минават особено образование, с цел да могат да бъдат наемани на непрекъснат контракт. Но това е дълъг и сложен път, чиито резултати ще се видят едвам след година-две или даже повече. Обучението продължава две години, през което време учителите би трябвало да научат турски и да се срещнат главно с методиката на просветителната система. Има сериозна опция мнозина от тези нови учители да бъдат изпратени в по-отдалечени провинции, където има дефицит на преподаватели, само че това значи те да бъдат отдалечени от фамилиите им.

Въпреки тези компликации турската политика по отношение на бежанците е считана за сполучлив образец. Лагерите в Турция са доста по-добре устроени от тези в Ливан или Йордания, мнозина сирийци стартираха бизнес, който дружно с интернационалното донорство, донесе доходи на хазната в Анкара. Смята се, че турското държавно управление е похарчило близо 25 милиарда $ по отношение на бежанците до този миг.

През последните години обаче симпатизанти на главните опозиционни сили от ден на ден употребяват тези данни, с цел да нападат политиките към бежанците, като постоянно се разгласяват подправени вести за повишение на безработицата и „ кражба на работни места “ поради сирийци. Стигна се даже до погроми върху магазини, благосъстоятелност на сирийци в Истанбул, а новият кмет на най-големия турски град непосредствено прикани за нови политики към бежанците.

Новите настроения вредят на имиджа на държавното управление и администрацията на Ердоган от ден на ден обмисля опцията за основаване на така наречен „ сигурни зони “, където да бъдат върнати близо един милион сирийци. Тези зони би трябвало да бъдат основани в Северна Сирия и са избрани след договаряния с Русия, чиито сили се намират в региона в помощ на частите на Башар Асад. Установяването на зоните даде и зелена светлина на Анкара да ускори военното си наличие в Северна и Северозападна Сирия като част от акцията си против сирийския клон на Кюрдската работническа партия (ПКК).

И въпреки всичко, макар всички старания, не са доста сирийците, които бързат да се върнат в Сирия. Основните аргументи за това са неналичието на работа в разрушената от война страна, продължаващите спорадични сражения в редица региони и многочислените сигнали за задържани бежанци, завърнали се от Ливан и Йордания. Двете арабски страни са другите страни, които подслоняват най-вече сирийски бежанци – по близо 2 милиона. Докато в Йордания сирийците имат от малко малко положителни благоприятни условия за работа, то в Ливан обстановката е трагична.

Effective collaboration between the World Bank, ILO and UNHCR in their support to the Government of Jordan has been key to the design and implementation of this program.
https://t.co/5xSvinwsui
— Dominik Bartsch (@dominik_bartsch) August 4, 2020
Сирийците в Ливан нямат опция да работят легално и 90% от тях печелят на черния пазар. Децата на бежанци не могат да посещават локалните учебни заведения и нямат здравно обезпечаване. Повечето живеят в палатки, защото Бейрут не даде позволение за основаване на лагери от вида на Турция и Йордания.

В резултат чести са случаите на експлоадиране на поради заради липса на непрекъснат достъп до чиста вода, а в регионите към ливанско-сирийската граница мнозина живеят в препълнени палатки. Това прави обстановката още по-тежка на фона на борба с Ковид-19, който през последните няколко седмици се популяризира нападателно в Сирия и Ливан. По данни на организацията Save the Children, повече от половин милион деца-бежанци страдат от недохранване и са изправени пред смъртна заплаха, в случай че не идват постоянни филантропични помощи.

Противоречията в Средиземно море удрят Европейски Съюз и НАТО

Самият Ливан е изправен пред съществени проблеми. Взривовете, които на 4 против 5 август унищожиха огромни региони на столицата Бейрут, са единствено последният епизод от редица тежки събития, блъснали ливанците. Сред унищожената инфраструктура е и пристанището на Бейрут, откъдето минават 80% от доставките на зърно и филантропична помощ. Икономиката на Ливан е в колапс, а банките не могат да отдават заеми, защото държавното управление към този момент изтегли обилни суми, които не може да изплати.

От друга страна, най-агресивни против наличието на сирийци, са симпатизантите на организацията Хизбулла и на президента Мишел Аун. Националистите желаят договаряния с режима на Асад, до момента в който други ливанци се опълчват на тази концепция. По време на визитата на френския президент Еманюел Макрон в Бейрут поради разрушенията след гърмежа на пристанището, някогашният външен министър на Ливан Джибран Басил, прочут с националистическите си изявления, безусловно заплаши Франция, че в случай че Ливан колабира, два милиона бежанци ще тръгнат към Европа.

The consistent viciousness of this man's rhetoric against Syrian refugees, arguably one of the most powerful but most unpopular men in Lebanon. https://t.co/w5Oyzp4f5n
— Chris Doyle (@Doylech) August 6, 2020
Идването на Ковид-19 в допълнение ускори дискриминационните практики, като редица градове не разрешиха сирийци да бъдат погребвани в ливански гробища. Антиправителствените демонстрации, които тресат Ливан от предходната година, отклониха фокуса от национализма и бежанците към тежката икономическа обстановка, само че въпреки всичко сложните дни занапред предстоят в Бейрут.

Международните институции и западните страни, които дават отговор за милиони бежанци, по този начин и не съумяха да намерят решение за сирийския бежански проблем. Средствата за филантропична помощ са незадоволителни и даже понижиха с 10% тази година. Дипломатическото решение за войната в Сирия е към момента надалеч, а градовете са в руини шест години, откакто благодарение на съветската авиация, режимът на Асад съумя да върне немалки елементи от страната под собствен надзор.

Има задържани за гърмежа в Бейрут

Междувременно в Сирия има нови спорове като резултат на гражданската война. Напрежението сред кюрди и държавно управление е огромно поради достъпа до петролните и газови находища, Русия и Съединени американски щати все по-често сблъскват патрулите си. В Северна Сирия Асад се готви за нова атака към бунтовническите региони – а това усилва опцията за тотална филантропична злополука единствено дневно път от европейските граници. По всичко проличава, че за бежанците пътят е задънен за момента.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Автор: Руслан Трад Сирия бежанци какво става.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  Премахнаха палатковите лагери в страната Премахнаха палатковите лагери в страната  Полицията популяризира фрагменти от Полицията популяризира фрагменти от " Орлов мост "  Коронавирус: Извънредни ограничения на един от гръцките острови Коронавирус: Извънредни ограничения на един от гръцките острови  КРИБ и КНСБ: Правото на митинг е неотменимо, само че би трябвало да е в границите на закона КРИБ и КНСБ: Правото на митинг е неотменимо, само че би трябвало да е в границите на закона  1 40% по-малко разгласи за работа през лятото  1 Цените на храните се подвигат  1 Изплащат от през днешния ден добавката към пенсиите за всички пенсионери --> Пaрите ни  40% по-малко разгласи за работа през лятото 40% по-малко разгласи за работа през лятото  Цените на храните се подвигат Цените на храните се подвигат  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> Украинци, работещи по " />
Украинци, работещи по "Балкански поток " в Разградско, са с COVID-19
 София Лорен, Моника Белучи, кои са италианските кино хубавици София Лорен, Моника Белучи, кои са италианските кино хубавици  Тръмп желае да забрани TikTok от 20-ти септември Тръмп желае да забрани TikTok от 20-ти септември  Премахнаха палатковите лагери в страната - България Премахнаха палатковите лагери в страната - България Виц на деня Мъж се стяга за лов с дружината. Жена му го пита по какво ще стрелят. Той дава отговор: - Отиваме за рогат дивеч. - А, хубаво!… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг 22,8 тона пестициди са събрани в община Червен бряг Те ще бъдат изпратени за изгаряне във Франция, Белгия, Швейцария, Дания  <p>Да си спомним обичаните игри от нашето детство&nbsp;&nbsp;</p> Да си спомним обичаните игри от нашето детство " Игрите на 90-те ” е фестивал, за който общественият бизнесмен Сами Догмуш споделя повече в изявление на Силвия Прибиловска за Vesti.bg  Комисия за защита на конкуренцията санкции Българската петролна и газова асоциация Комисия за защита на конкуренцията санкции Българската петролна и газова асоциация Решението предстои на обжалване  Христо Иванов Разпитват Христо Иванов в Столична дирекция на вътрешните работи Причината е алена багра, хвърлена по Съдебната палата на един от митингите  Жестоко ликвидиране потресе врачанско село Жестоко ликвидиране потресе врачанско село Труп на мъж бе открит в изоставено учебно заведение в село Търнава  Бисер Михайлов " Лекарите в лечебните заведения с COVID-19 в Благоевград са на лимита на силите си " " Не леглата, а претоварването на медиците е по-сериозният проблем, който стои пред региона ", съобщи на брифинг регионалният шеф Бисер Михайлов  <p>Германски медии: Идват от България и придвижват заразата</p> Германски медии: Идват от България и придвижват болестта Германски младежи, посетили български курорти по Черноморието, внасят инфекции с ковид в страната  Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново Гешев се срещна с ръководителите на окръжните прокуратури на София и Велико Търново Обсъдили са задачите в битката с престъпността до края на годината  Снимката е илюстративна Влекач се заби в мост в Пловдив Инцидентът е станал при Университета по хранителни технологии  <p>Собствениците на заведения с нови искания</p> Собствениците на заведения с нови претенции Какви са този път те и оправдани ли са  <p>Засилени инспекции на &bdquo;Инспекция по труда&rdquo; по морето</p> Засилени инспекции на „ Инспекция по труда ” по морето Ще се ревизира нарушават ли се трудовите права на сезонните служащи  Гугъл Pixel 4 Гугъл спря производството на смарт телефоните Pixel 4 По-малко от година след стартирането им, компанията към този момент гледа към идващия модел  2000 смъртни случая за 24 часа в Съединени американски щати 2000 смъртни случая за 24 часа в Съединени американски щати " Джонс Хопкинс ": Броят на записаните случаи на заразяване с ковид в света надвиши 19 милиона  Хуан Карлос Испания: Хуан Карлос е в Абу Даби Според изданието " А Бе Се ", след идването си, някогашният испански крал е бил откаран с хеликоптер в един

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР