Свят Как ЦРУ използва гълъби за шпионски мисии по време

...
Свят Как ЦРУ използва гълъби за шпионски мисии по време
Коментари Харесай

Как ЦРУ използва гълъби за шпионски мисии по време на Студената война

Свят Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война Известен е фактът, че английското разузнаване е употребило гълъби по време на Втората международна война, само че информация за сходна стратегия на Централно разузнавателно управление на САЩ е разкрита едвам в този момент 17 септември 2019, 08:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
 Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
 Брижит Макрон отново става учителка
Брижит Макрон отново става учителка
 Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
 Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
 Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
 Рекорден скок на цените на петрола след офанзивите в Саудитска Арабия
Рекорден скок на цените на петрола след офанзивите в Саудитска Арабия
 Атаки с дронове стопираха милиони барели нефт
Атаки с дронове стопираха милиони барели нефт

районно управление (на МВР) разкри детайлности за своята стратегия за потребление на гълъби за шпионски задачи по време на Студената война. Разсекретените документи разказват по какъв начин гълъбите са били обучавани, с цел да могат да снимат затворени обекти в Съветския съюз.

От оповестените документи излиза наяве, че американското разузнаване е желало да употребява и гарвани, с цел да слагат микрофони на первази на прозорците. Делфини също са били подготвяни да извършват секрети задачи под вода.

В централата на Централно разузнавателно управление на САЩ в Лангли, Вирджиния, има музей, за жалост, затворен за необятната аудитория. Сред устройствата за подслушане и шпионските джаджи има нещо извънредно - макет на гълъб с камера, прикрепена към него, споделя Би Би Си.

Известен е фактът, че английското разузнаване е употребило гълъби по време на Втората международна война, само че информация за сходна стратегия на Централно разузнавателно управление на САЩ е разкрита едвам в този момент. През 70-те години интервенцията се назовава Tacana и включва потреблението на гълъби с дребни камери за правене на фотоси в автоматизиран режим. Идеята е да се употребява способността на гълъбите за ориентировка и това, че намират пътя назад, даже да са на стотици километри.

По време на Втората международна война английското разследващо звено MI14 (d) ръководи загадка работа за гълъби. Птиците са слагани в в специфични кутии на парашути и хвърляни над окупираната територия на Европа. Повече от хиляда гълъби са се завърнали с информация, в това число за местата за изстрелване на ракетите V-1 и на немските радарни станции.

След войната в обединеното разузнаване на Англия се обмисля потреблението на гълъби за разузнаване.. Британците обаче се отхвърлят да правят сходни интервенции, до момента в който Централно разузнавателно управление на САЩ взема решение да изследва по-подробно опциите за разузнаване с гълъби. Така се стига до интервенция Tacana.

Declassifying #ColdWar CIA pigeon & other animal intelligence operations, such as test results of pigeons placing tiny hidden cameras - "quality of the photographs was higher than those produced by spy satellites operating at the time. " #MondayMood https://t.co/2Xamo652Gq
— War Studies Glasgow (@UofGWarstudies) September 16, 2019
Според разкритите документи Централно разузнавателно управление на САЩ също е обучило гарван да доставя дребни предмети с тегло до 40 грама на первази на прозорци и по-късно да ги вади от там. За ориентиране на птицата към задачата е употребен червен лазерен лъч, а специфична лампа дава сигнал на птицата да се върне. Централно разузнавателно управление на САЩ съумява да сложи посредством птица подслушвателно устройство на една от постройките, само че не съумява да получи аудиозапис от устройството.

The #CIA has released dozens of files from its decade-long Cold War program to train animals as spies, including tests on cats, dogs, dolphins and birds -- from pigeons to some of the smartest: ravens and crows https://t.co/4KpuasHWvT pic.twitter.com/iKRUoFyrUa
— AFP news agency (@AFP) September 14, 2019
През 2001 година беше разкрита информация за плана Acoustic Kitty (Акустична котка). В рамките на интервенцията е проучена опцията за имплантиране в ушния канал на котка на радиопредавател, само че тестванията не са сполучливи и планът е затворен.

През 60-те години Централно разузнавателно управление на САЩ, съгласно разкритите данни, изследва опцията да употребява делфини, с цел да "влязат в пристанището ". Най-трудният миг бил прехвърлянето на контрола над тях от обучителя към сътрудника на разузнаването. В Кий Уест, Флорида, чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ изследват опцията на делфини да се слагат датчици за търсене на руски атомни подводници и вероятни следи от радиоактивни или биологични оръжия.

За три стратегии, включващи потреблението на животни за разузнаване, до 1967 година Съединени американски щати са похарчили 600 хиляди $. До средата на 1970 година американското разузнаване е уверено, че потреблението на гълъби ще бъде най-ефективно за разследващи цели. И от това време Съединени американски щати стартират да организират опити. Един от тестовите полети на разследващи гълъби се извърши в региона на пандиза, другият - над корабостроителницата. Камерата, поствяна на птицата, коствала 2 хиляди $ и тежала 35 грама. Почти половината от фотосите, които птиците носят, са били с положително качество. На фотосите може да се прегледат в детайли хората, които се разхождат в корабостроителницата и паркирани там коли.

Едно от местата, където се възнамерявало да се изпратят гълъби, е била корабостроителницата в Ленинград, където се правели най-новите руски подводници. Това излиза наяве от меморандум, формиран през септември 1976 година

Какво се случва по-нататък не е известно, защото документите са към момента секретни. Колко интервенции с присъединяване на разузнавачите на Централно разузнавателно управление на САЩ гълъби са завършили? И каква информация съумяха да съберат птиците? Това явно към момента е загадка.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР