Свят Как Китай си представя света през 21 век Китай

...
Свят Как Китай си представя света през 21 век Китай
Коментари Харесай

Как Китай си представя света през 21 век

Свят Как Китай си показва света през 21 век Китай се стреми към нов международен ред, в който да няма една преобладаваща идеология или страна. В същото време и самият Китай се бори за надмощие на доста места в света. Засега - със непретенциозен триумф 1 август 2020, 23:08  Как Китай си показва света през 21 век Източник: ЕПА/БГНЕС
а 19-ия Конгрес на Китайската комунистическа партия през октомври 2017 година президентът Си Цзинпин разгласи, че страната е навлязла в "нова епоха ", и че Народната република "от ден дневно се доближава към центъра на международната сцена ". Но въпреки всичко по какъв начин си показва Китай новия международен ред, в чийто център има намерение да застане?

Китай и Иран сплотяват старания против Съединени американски щати

Отговорът на този въпрос не е толкоз елементарен, споделя бонският политолог Гу Сюеву. "Моето усещане е, че и политическите сили в Пекин не са наясно какво тъкмо желаят. Искам да кажа, че опитват в стила на Дън Сяопин. През 80-те години той задвижи китайските стопански промени, следвайки девиза: "Опипвайки камъните, ще пребродиш реката ", пишат от "Дойче веле ".

Политически опити в стила на Дън Сяопин

Нерешителността се отразява и в многопластовите и диференцирани полемики за ролята на Китай в света, водени от интелектуалците в страната.

Спектърът е необятен - от разбиране на световното статукво до концепцията, че Китай е съдбоносен да подчини света на волята си. Но каквито и полемики да се водят, последната дума постоянно има партията, споделя за Дъждовни води немският дипломат в Китай Фолкер Щанцел.

Според политолог Гу, въпреки всичко някои неща са ясни. „ Китай желае международен ред, който да е построен върху три правилото: многополюсен свят с разнообразни центрове на властта – да вземем за пример Съединени американски щати, Китай, Европа, Русия, а може би, и Индия; мултилатералност във взимането на решенията – т.е. без страна, която да постанова своята воля на останалите; и идеологически плурализъм, позволяващ разнообразни модели на ръководство, които да се смятат за еднообразно допустими.

Първото от дълго време е реалност, акцентира Гу - "Живеем в многополюсен свят ". Що се отнася до второто - така наречен мултилатерализъм, в Китай от 2018 година насам той се свързва с понятието, употребявано за пръв път от Дън Сяопин: "Съдбовната общественост на света ". По този мотив дипломат Щанцел обаче споделя следното: "В глобализирания свят орисите ни неизбежно са взаимно свързани. Това още не е идея ". Нужно е съдържателно допълнение, като да вземем за пример условието за подсилване на интернационалното право или на интернационалните институции. Каквито планове Китай по-скоро няма и в това отношение наподобява на Съединени американски щати, както установи и Гу: "И двете страни одобряват интернационалното право, когато дава отговор на личните им ползи, и го отхвърлят, в случай че им опонира ".

Китай се бори за имидж

Китай от дълго време желае да се утвърди в очите на света като опция на демократичните демокрации. Страната се бори за нов, по-добър имидж. Институтите "Конфуций " разпространяват китайския език и просвета. Китайски вложители изкупуват медиите в Африка и предопределят усещането на Китай посредством обществените медии или посредством въздействието, оказвано на живеещите в чужбина китайци.

Постигнатият резултат обаче е по-скоро непретенциозен. "В Африка триумфи има. Колкото по-силно е обвързвана стопански една африканска страна с Китай, толкоз по-големи са те ", показва Щанцел. В Германия и в другите индустриални страни обаче имиджът единствено се е влошил, в това число около много бруталната дипломация от последните месеци. Недоверието по отношение на Китай в Европа и в Съединени американски щати се задълбочава изключително доста от интернирането и превъзпитаването на стотици хиляди уйгури, както и от строгите ограничения против жителите на Хонконг.

И планът за Новия път на коприната, възхваляван първоначално като най-големия международен инфраструктурен план, в това време се натъква на от ден на ден рецензии. Икономически по-слабите страни попадат под мощна взаимозависимост от Китай.

На челно място в Азия

Политологът Гу не счита, че Китай претендира за водеща роля в световен мащаб - китайските упоритости се надценявали. "Който желае да води, би трябвало да е в положение да дава общите богатства гратис разполагаем и да има избран мисионерски жар, с цел да желае да наложи избрани показа в световен мащаб. " Китай това го няма. "Китай не желае да замести Съединени американски щати, даже изпитва опасения от вероятността да поеме сходни задания. "

Но даже и Китай да не се стреми към световна надмощие, в Пекин несъмнено желаят да заемат водеща позиция в Азия. Президентът Си Цзинпин още през 2014 година насочи апела: "Азия на азиатците ". Китайските искания се открояват най-отчетливо в Южнокитайско море - Народната република се пробва да изтласка оттова освен Съединени американски щати, само че и прилежащите страни, а и да поеме контрола над главните трасета за мореплаване и над суровините.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник:.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  24-ти ден на митинг, полицията блокира бус на майките от автошествието 24-ти ден на митинг, полицията блокира бус на майките от автошествието  Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор  Хиляди стачкуват в Берлин против ограниченията за COVID-19 Хиляди стачкуват в Берлин против ограниченията за COVID-19  Как Китай си показва света през 21 век Как Китай си показва света през 21 век  1 Колко заплащат за час труд у нас  1 Какви помощи взимат безработните в Германия  1 Банките блокираха картите на 70 милиона консуматори --> Пaрите ни  Колко заплащат за час труд у нас Колко заплащат за час труд у нас  Какви помощи взимат безработните в Германия Какви помощи взимат безработните в Германия  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  <br> 19-годишно момче умря от ковид във Велико Търново <br>
19-годишно момче умря от ковид във Велико Търново
 <br> Коронавирус: Втората вълна е на прага <br>
Коронавирус: Втората вълна е на прага
 <br> Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор <br>
Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор
 Как са изглеждали супермоделите като деца Как са изглеждали супермоделите като деца Виц на деня Звъни се на вратата. Отварям и виждам. Пияна жена... влиза в антрето, деликатно затваря вратата. Обръща се с тил към мен и споделя: - Аз… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Словения вкарва 14-дневна карантина за идващи от България Словения вкарва 14-дневна карантина за идващи от България Словенското държавно управление взе решение да включи България в така наречен „ червен лист “ – страни с нестабилна епидемиологична конюнктура  Само на 30 мин от Пловдив: Нова 60-метрова водна пързалка в Туристическо населено място Аква Терми Само на 30 мин от Пловдив: Нова 60-метрова водна пързалка в Туристическо населено място Аква Терми Целогодишният комплекс с минерална вода се намира в Красновски бани, общ. Хисар  3 предписания за питиета, с които да успехите жегата 3 предписания за питиета, с които да успехите жегата Вижте по какъв начин да си ги приготвите  Защо не би трябвало да плувате към тюлени? Защо не би трябвало да плувате към тюлени? Вижте каква заплаха крие това:  Столична дирекция на вътрешните работи: Мъж е опитал да възпламени тента на Столична дирекция на вътрешните работи: Мъж е опитал да възпламени тента на " Орлов мост ", арестуван е Вчера в столицата са се състояли два регламентирани и два нерегламентирани митинга, заяви началникът на отдел " Охранителна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи комисар Радослав Стойнев  Коли всеобщо паркират върху дюни на плаж Коли всеобщо паркират върху дюни на плаж " Крапец-север " Министерството на туризма сезира Министерство на вътрешните работи за всеобщо паркиране на коли върху дюни на плаж " Крапец-север " и в региона  Заев: Договорът с България сътвори модел за по-добър живот Заев: Договорът с България сътвори модел за по-добър живот Борисов: България остава поредна в поддръжката си за европейското бъдеще на Република Северна Македония  Пожар пламна до околовръстното на Пловдив Пожар пламна до околовръстното на Пловдив Горят автоморга и треви на околовръстния път на Пловдив  Огнище на COVID-19: Още 33 позитивни проби от вкъщи за остарели хора в Русе Огнище на COVID-19: Още 33 позитивни проби от вкъщи за остарели хора в Русе Общо инфектираните стават 90  <p>КЕВР утвърди цената на природния газ за август</p> КЕВР утвърди цената на природния газ за август Синьото гориво ще бъде с 2,25% по-евтино в сравнение с през юли  <p>По-малко служители на реда на митингите в София поради случаи на Ковид-19</p> По-малко служители на реда на митингите в София поради случаи на Ковид-19 В последната седмица са открити по пет-шест случая дневно на болни служители на реда  <p>В Германия: безвъзмездни проби за Ковид-19 за всички пътуващи</p> В Германия: безвъзмездни проби за Ковид-19 за всички пътуващи Здравният министър прикани опцията да не се подценява  Локализираха пожарите в Хасково Локализираха пожарите в Хасково Човешката активност е преди всичко измежду аргументите за пораждане на пожари  Как да предпазим преносимия компютър си от прегряване Как да предпазим преносимия компютър си от прегряване Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР