Свят Израелец наплю полски посланик, до 5 години затвор Инцидентът

...
Свят Израелец наплю полски посланик, до 5 години затвор Инцидентът
Коментари Харесай

Израелец наплю полски посланик, до 5 години затвор

Свят Израелец наплю полски дипломат, до 5 години затвор Инцидентът се случва в интервал на възходящо напрежение сред двете страни  Жанета Нейкова 19 май 2019, 07:53
олският дипломат в Израел е бил наплют във вторник в колата си в Тел Авив. Два дни по-късно израелските прокурори повдигнаха обвинявания против причинителя.

Полското държавно управление осъди остро случая, станал в интервал на възходящо напрежение сред двете страни по отношение на антисемитизма и историята на Холокоста.

"С огромно безпокойствие узнавам за расисткото нахлуване против полския дипломат в Израел (Марек) Магеровски. Полша изрично осъжда този ксенофобски акт на експанзия. Насилието против дипломати или каквито и да било други жители в никакъв случай не би трябвало да бъде толерирано ", написа в Туитър полският министър председател Матеуш Моравецки.

Говорител на израелската полиция заяви, че във връзка със случая е задържан 65-годишен израелец.

В четвъртък обвиненият Ерик Ледерман е бил упрекнат в нахлуване и закани, излиза наяве от правосъдни документи.

Полицията заяви, че при случая във вторник в Тел Авив причинителят блъснал с ръка покрива на колата, в която пътувал дипломат Марек Магеровски, отворил вратата на транспортното средство и два пъти наплюл дипломата.

Ако бъде приет за отговорен, обвиненият може да получи до пет години затвор.

At least jews are safe in Poland unlike Poles in Israel...https://t.co/0xRB7LJvcL
— PolandWillAlwaysPREVAIL (@JanWisniewski) 15 май 2019 година
65-годишният Ледерман се е извинил, споделил, че колата му е свирнала с клаксона и че той не е знаел, че Магеровски е в нея.

Обвиняемият описа, че е отишъл в полското посолство, с цел да пита за реставрация на парцели на неговото семейство, потърпевшо от Холокоста, и бил върнат. Служител на дипломатическото посланичество отправил по негов адрес антисемитска засегнатост, до момента в който бил там, съобщи още той.

Посланик Магеровски отхвърли тези изказвания на Ледерман.

Poland condemns assault on its ambassador to Israel https://t.co/NekVeY8NcK pic.twitter.com/YdqcJx2VQ4
— ANADOLU AGENCY (ENG) (@anadoluagency) 15 май 2019 година
През последните месеци полско-израелските връзки се утежниха поради обвинявания,

че държавното управление на националистическата партия "Право и правдивост " във Варшава толерира обновяване на антисемитско държание - нещо, което полските ръководещи отхвърлят.

Американски закон за реституцията на еврейска благосъстоятелност, отнета през Втората международна война, породи рецензии във Варшава и се прибави към напрежението с Израел по отношение на ролята на поляци в Холокоста, отбелязва Ройтерс.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР