Свят Грандиозен скандал в САЩ, 18 години лъгали хората за

...
Свят Грандиозен скандал в САЩ, 18 години лъгали хората за
Коментари Харесай

Грандиозен скандал в САЩ, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан

Свят Грандиозен скандал в Съединени американски щати, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан От министерството на защитата на Съединени американски щати публично отхвърлят, че целеустремено са лъгали  Николай Киров 12 декември 2019, 16:45  Грандиозен скандал в Съединени американски щати, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан
Грандиозен скандал в Съединени американски щати, 18 години лъгали хората за войната в Афганистан
 Гол и на токчета - портрет на народен воин провокира митинги
Гол и на токчета - портрет на народен воин провокира митинги
 Русия гони двама немски дипломати
Русия гони двама немски дипломати
 Нова Зеландия поръчва човешка кожа за потърпевшите от изригналия вулкан
Нова Зеландия поръчва човешка кожа за потърпевшите от изригналия вулкан
 Откриха остатъци, които може да са на изчезналия аероплан C-130
Откриха остатъци, които може да са на изчезналия аероплан C-130
 TIME разгласи Грета Тунберг за „ Личност на годината ”
TIME разгласи Грета Тунберг за „ Личност на годината ”
 Редица убити в траяла часове престрелка в Ню Йорк
Редица убити в траяла часове престрелка в Ню Йорк
 Мистерията с изчезналия аероплан C-130 се задълбочава
Мистерията с изчезналия аероплан C-130 се задълбочава

рандиозен скандал раздрусва Съединени американски щати. В продължение на 18 години управляващите са лъгали хората за войната в Афганистан. Това излиза наяве от над 2000 страници с поверителни документи и 400 изявленията с висши военни, оповестени от „ Уошингтън поуст”.

Информацията е сериозен удар против самите устои на демокрацията в страната, защото лъжите са дело на три следващи президентски администрации - от тази на Джордж Буш младши, който беше повдигнат от републиканците, през определения на от демократите Барак Обама, до сегашния държавен глава Доналд Тръмп.

Победиха ли талибаните във войната в Афганистан

След публикуването на данните, Комисията за въоръжени сили на Сената организира в сряда вечерта брифинг за обстановката в Афганистан с командира на американските войски там, военачалник Остин Милър и помощника на министъра на защитата по въпросите на сигурността на Индо-Тихоокеанския район Рандал Шривър, при закрити порти.

По-рано тази година сенаторите и от Демократическата и от Републиканската партии гласоподаваха за оставането на Съединени американски щати във войната в Афганистан, противопоставяйки се на опитите на президента Доналд Тръмп да изведе американските войски оттова и да получи зелена светлина за възможна военна намеса против Иран.

Военните, говорили пред „ Уошингтън поуст”, мислели, че думите им няма да бъдат оповестени.

After a three-year legal battle, @washingtonpost has published a trove confidential of gov’t docs that reveal U.S. officials systematically misled the public about the Afghan war, @CraigMWhitlock reports. https://t.co/AX29sLznu1
— Washington Post PR (@WashPostPR) December 9, 2019
Информацията ясно демонстрира, че в продължение на 18 години управляващите са лъгали обществеността.

Новините за загубите са били неглижирани или прикривани. В същото време всяка победа, колкото и незначителна да е била, е била рекламирана огромно в медиите.

Командването пък нямало проект по какъв начин Съединени американски щати да победят и да излязат от спора в средноазиатската страна. Не било ясно даже против кого тъкмо би трябвало да се извоюва победа – талибаните, „ Ал-Каида” или други джихадистки и терористични организации, нито по какъв начин да се откри демократично ръководство в Афганистан.

Данните сочат абсудри, като това, че самоубийствени атентати са били отбелязвани в отчетите на военните като победи за американската войска поради загубите на жива мощ и техника, понесени от врага.

От министерството на защитата на Съединени американски щати публично отхвърлят, че целеустремено са лъгали и заблуждавали обществото и Конгреса за войната в Афганистан.

Тя е най-продължителният боен спор в историята на Съединените щати. Започва през 2001 година в отговор на решението на държавното управление на талибаните да даде леговище на посочения за уредник на атентатите от 11 септември лидер на „ Ал-Каида” Осама бин Ладен.

Американски разузнавачи: Синът на Осама бин Ладен е мъртъв

През 2002 година талибаните са свалени от власт, а през 2011 година Осама бин Ладен е погубен от американски командоси в Пакистан. Въпреки това войната продължава.

До този миг в нея са починали 1 892 американски военни, ранени са 20 589. Загубите за афганистанците се пресмятат на към 147 000 убити, повече от 38 000, от които са цивилни жители. Броят на ранените и потърпевшите не е прочут.

В основата на абсурда обаче стоят пари. Цената на войната възлиза общо на близо 2 трилиона $.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР