Свят Година след пожара: Нотр Дам чака своето спасение Наложените

...
Свят Година след пожара: Нотр Дам чака своето спасение Наложените
Коментари Харесай

Година след пожара: Нотр Дам чака своето спасение

Свят Година след пожара: Нотр Дам чака своето избавление Наложените ограничавания поради ковид епидемията стопираха целия оздравителен развой  Василена Василева 15 април 2020, 14:24  Нов скандал с Тръмп гръмна в Съединени американски щати
Нов скандал с Тръмп гръмна в Съединени американски щати
 Пожарът край
Пожарът край " Чернобил " e овладян
 Ужас в Съединени американски щати, десетки жертви, винят карантината
Ужас в Съединени американски щати, десетки жертви, винят карантината
 Десето денонощие гори пожарът край АЕЦ Чернобил
Десето денонощие гори пожарът край АЕЦ Чернобил
 Древни маймуни пресекли Атлантика преди 34 млн. години
Древни маймуни пресекли Атлантика преди 34 млн. години
 Учени откриха по какъв начин среброто унищожава бактериите
Учени откриха по какъв начин среброто унищожава бактериите
 Той е български ром. И преподава български език в Кобленц
Той е български ром. И преподава български език в Кобленц
 Климатичните промени може да заглушат песента на славея
Климатичните промени може да заглушат песента на славея

огато вятърът духа към Нотр Дам, странни виещи звуци изпълват въздуха. Зеещите дупки в остарялата средновековна конструкция, които огънят остави тъкмо преди година, придават призрачна атмосфера, написа "Би Би Си ".

Пожар унищожи катедралата "Нотр Дам " в Париж

През по-голямата част от миналата година тези звуци бяха приглушени от шумовете на строителните действия и туристите към Нотр Дам.

Чудото с пчелите на „ Нотр Дам”

Днес обаче този готически колос е безмълвен и празен.

Крановете висят замръзнали над скелето му, а нормалният поток от туристи, които се редят на опашки, с цел да си създадат селфита, го няма.

Наложените ограничавания по отношение на превъзмогването на ковид епидемията стопираха целия оздравителен развой.

"Сам, само че не и уединен "

"Нотр Дам е 850-годишна дама ", споделя Патрик Шовет, ректор на Нотр Дам.

"Тя е ранена, остаряла дама. И считам, че сред нея и всички възрастни хора, които са най-засегнати от карантината и изолирани, има алегорична връзка ", добавя още той.

Тук, към Нотр Дам, няма никой, тя също е оставена сама. Но не е изоставена ", споделя Патрик Шовет.

Известни здания, които са потърпевши при пожар

В късния следобяд на 15 април 2019 година той се е наслаждавал на питието си в близко кафене, когато от катедралата почнал да се издига пушек. Веднага хукнал към по този начин добре познатата постройка.

Огънят обаче се популяризирал бързо.

Пожарът докара до сриването на покрива и кулата стрела на готическата забележителност, макар че главните камбанарии и външните стени, както религиозни реликви и скъпи творби на изкуството, бяха избавени от пожарникарите. Бяха нужни 500 пожарникари и 15 часа, с цел да се потушат големите пламъците, които бяха обхванали покрива на катедралата.

След потушаването на огъня френският президент Еманюел Макрон си сложи период от пет години за възобновяване на емблематичния знак на града.

"Ще възстановим катедралата Нотр Дам и тя ще стане по-красива ", даде обещание Макрон в тъмно телевизионно послание ден след пожара.
Година след пожара в Нотр Дам  Нотр Дам  Нотр Дам  Нотр Дам  Нотр Дам
Днес той още веднъж удостовери, че ще бъде направено всичко за възобновяване на парижката катедрала "Нотр Дам " до пет години, както даде обещание. Във видео, публикувано на уеб страницата на Елисейския замък във връзка една година от опустошителния пожар, Макрон акцентира, че тази покруса не е забравена, макар че "дните ни, мислите ни, животът ни е превзет " от рецесията с ковид.

"Ще възстановим "Нотр Дам " за пет години, дадох обещание го. Ще създадем всичко, с цел да спазим този период. Разбира се, на строителната площадка сега не се работи поради здравната рецесия, само че работата ще стартира още веднъж, незабавно щом това е допустимо ", разгласи Макрон.

Възстановителните работи са замразени от 16 март.

В своето обръщение Макрон още веднъж благодари на "всички тези, които през вчерашния ден избавиха (катедралата), и на всички тези, които през днешния ден я възвръщат ".

"Ако възобновяване на "Нотр Дам " е значимо за всички нас, това безспорно се дължи и на обстоятелството, че тя е знак на устойчивостта на нашия народ, на неговата дарба да превъзмогва тестванията и да се възвръща ", добави френският президент.

Същинската реституция на катедралата още не е почнала и специалистите се притесняват, че 5-годишният период надали ще бъде спазен, защото възстановителните работи закъсняват.

Кампанията за възобновяване на „ Нотр Дам” раздели Франция

Освен това работите по реконструкциите ѝ бяха спрени и през юли 2019 година от съображения за сигурност поради открито замърсяване с олово в резултат на пожара.

Голямата камбана "Еманюел " в камбанарията на "Нотр Дам " ще бие довечера в 20 ч. (21 ч. българско време), с цел да бъде маркирана годишнината от началото на пожара. Това ще е единственото събитие, планувано на мястото.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР