Свят Френският съд отхвърли почти целия закон за цензурата в

...
Свят Френският съд отхвърли почти целия закон за цензурата в
Коментари Харесай

Френският съд отхвърли почти целия закон за цензурата в интернет

Свят Френският съд отхвърли съвсем целия закон за цензурата в интернет Конституционният съд постанови, че законът не е съчетаем с френската конституция 19 юни 2020, 12:41  Френският съд отхвърли съвсем целия закон за цензурата в интернет Източник: iStock/Guliver Images
ай-високият парламентарен орган на Франция отхвърли по-голямата част от противоречивия законопроект за цензурата в интернет, който изисква онлайн платформи като Гугъл и Фейсбук да отстраняват „ тирада на омразата “ в границите на 24 часа и терористичната агитация в границите на един час, написа европейската редакция на Politico.

„ (Законодателството) подкопава свободата на изложение и връзка по метод, който не е необходим, приспособен или пропорционален”, обявиха от Конституционния съвет, като постановиха, че текстът не е съчетаем с френската конституция.

Текстът, направен от народния представител Летиция Авия от партията на президента Еманюел Макрон La République en Marche (Република напред), беше признат от Народното събрание през май, само че оспорен пред Конституционния съвет от група консервативни сенатори.

Решението в четвъртък е удар за държавното управление ,

което се надяваше по този начин нареченият закон „ Авия” да послужи за модел на Закона за цифровите услуги на Европейската комисия – набор от правила за модериране на наличието, които ще бъдат показани до края на годината и ще бъдат ориентирани към софтуерни компании.

Решението би могло да окаже влияние и върху самия Закон за цифровите услуги, защото слага ясни ограничавания за това, което Франция може да лобира на равнище Европейски Съюз, като в същото време дава насоки за това какво е задоволително – а кое не – във връзка с модерирането на наличието.

Решението „ би трябвало да бъде предизвестие за всички, които упорстват за законодателството на Европейски Съюз по отношение на (Закона за цифровите услуги) в същата рискова посока “, написа в „ Туитър “ евродепутатът Тимо Вьолкен, който изготви предприемчив отчет за него в комисията по правни въпроси на Европейския парламент.

Very important decision. Should be a warning for everyone pushing for eu legislation on the #dsa heading in the same dangerous direction https://t.co/t91YgmCrj2
— Tiemo Wölken
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР