Свят Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жажда за власт

...
Свят Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жажда за власт
Коментари Харесай

Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жажда за власт

Свят Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жадност за власт Не е мъчно да видим въздействието на френския президент Еманюел Макрон в речта на Урсула фон дер Лайен. Но концепцията за мощна Европа съблазнява и германците 17 септември 2019, 12:17 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Русия дава преимущество на електрическите автомобили
Русия дава преимущество на електрическите автомобили
 Собибор – лагерът за гибел и еврейското въстание
Собибор – лагерът за гибел и еврейското въстание
 Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жадност за власт
Euractiv: Новата Европейска комисия с новооткрита жадност за власт
 Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
Как Централно разузнавателно управление на САЩ употребява гълъби за шпионски задачи по време на Студената война
 Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
Турция, Русия и Иран с „ продуктивна ” среща за Сирия
 Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
Атаките в Саудитска Арабия: 11 септември в петролния свят
 Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
Едуард Сноудън: Това е светът на тоталния надзор
 Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия
Мъже с маски, подправени опиати - предложение за брак в Русия

е е мъчно да видим въздействието на френския президент Еманюел Макрон в речта на Урсула фон дер Лайен, с която тя показа определените от нея комисари, или количеството на най-хубавите позиции в Европейски Съюз, които получи Франция. Но концепцията за мощна Европа съблазнява и германците, написа основаният в Брюксел Euractiv.

Предишната Европейска комисия беше дала обещание да бъде "политическа ", само че фон дер Лайен желае да води нещата с една крачка напред.

Избраният ръководител на Европейската комисия желае Европа, която да е "по-силна на интернационалната сцена "; по-специално в битката с изменението на климата и отбрана на многостранността.

Тя желае нейната Комисия да бъде "геополитическа " и повери на идващия началник на Европейски Съюз по външната политика испанецът Джозеп Борел да сътвори работна група, наречена "По-силна Европа в света ".

Как разпределиха властта в Европа

Скандал: проверяват за корупция претендента за комисар по „ Правосъдие”

Въпреки че не е доста немска, тази визия за наднационална мощ се съчетава идеално с изявленията на Макрон. Независимо дали в своето послание в Сорбоната или в речта към френските посланици в края на август, наподобява, че френският президент слага в основата на плана си концепцията за геополитическата мощ на Европа.

"Макрон теоретизира за ролята на Европа и неговите причини бяха възприети от определения ръководител на Европейската комисия, само че има европейска динамичност в интерес на това ", акцентира Стефан Сежурне, началник на френската делегация на "Обнови Европа ", който споделя, че е удовлетворен от новия екип от препоръчани комисари и този метод към властта.

Сред другите партии Франсоа-Ксавие Белами от консервативната Европейска национална партия (ЕНП) поддържа новата комисия, изключително в нейния закостенял метод към въпроса за миграцията.

Подобно на някогашния шпитценкандидат от ЕНП Манфред Вебер, Белами също поддържа миграционния портфейл, даден на гръцкия комисар, със заглавие "Европейски метод на живот ". Левицата и Зелените обаче осъдиха названието.

The new #EU Commission shows newfound lust for power [EurActiv]https://t.co/etJKaW0T9x
— Unofficial EU (@UnofficialEU) 16 септември 2019 година
С изключение на по-крайните партии, има консенсус за усилване на властта на Европейски Съюз на геополитическата сцена.

Според обстойно изследване, извършено от експертния център ECFR, Макрон и неговият антураж единствено се причисляват към съществена наклонност измежду европейците, които желаят Европа да стане геополитически състезател.

От 60 000 европейци, изследвани от YouGov, все по-голям брой имат вяра, че в случай че Европа се срине, най-значителната загуба ще бъде тази на блок, който може да се опълчи на властта на Съединени американски щати и Китай. Това имат вяра 34% от французите, само че също и 30% от германците, както и 27% от испанците.

Франция, като движеща мощ в този ход, също мина в нахлуване, когато става въпрос за отговорност, което провокира търкания в Германия. Освен че повлия на назначенията, изявленията и даже изборите, направени от фон дер Лийен, Франция получи жизненоважно място в Комисията. Френският комисар Силви Гулард бе избрана да ръководи вътрешния пазар и ресора защита.

Франция също резервира контрола над договарянията за Брекзит, защото Мишел Барние резервира поста си. А Европейската централна банка ще се ръководи от Кристин Лагард, която беше назначена за идващ ръководещ шеф на институцията.

Други държави-членки могат да ревнуват от подобен лист. Но това също отразява по какъв начин френската дипломация подхожда към този въпрос, до момента в който предходната администрация на Франсоа Оланд се съобщи по въпроса.

Промяна на курса за Германия

В Германия изборът на фон дер Лейен, която е част от вътрешния кръг на канцлера Ангела Меркел, поражда очаквания, че страната още веднъж ще се засилва на европейската сцена.

"Очаквам това! " – съобщи Франциска Брантнер, член на Бундестага и представител на парламентарната група на Зелените по европейската политика.

"Германия би трябвало да постави завършек на своята "не " политика във връзка с всички амбициозни начинания на европейската политика, подхванати за справяне с предизвикването на рецесията с климата ", сподели тя.

Зеленият евродепутат уточни, че даже и да закъснее, към момента има време канцлерът да активизира държавното управление си, с цел да отговори най-сетне на предложенията на френския президент, "които той не стопира да слага на масата през последните години ".

"Германия би трябвало да се възползва от тази опция да поеме дейна роля в Европа. От началото на рецесията с еврото през 2008 година тя понижи ролята си и стигна до там да спре всевъзможни нови начинания ", добави тя.

Според евродепутата обаче наподобява, че нещата се движат, откакто фон дер Лейен беше назначен да управлява новата Комисия.

Тя уточни, че определеният ръководител включи в програмата си съответни обещания като активизиране на един трилион евро за 10 години за разрастващите се страни за финансиране на битката против световното стопляне. "Германия, уповавам се, няма да се опълчи ", сподели тя.

MEPs might decide to strike down some of @vonderleyen's Commission. Fancy a guess which ones (if any) will be axed? Poll in the @EURACTIV tracker https://t.co/1il8RWSvmH
— Sam Morgan (@SamJamesMorgan) 16 септември 2019 година
Невидими позиции, само че мощно въздействие

Докато речта на фон дер Лиен отразява вижданията на Франция, това не значи, че Германия има намерение да отстъпи. Тя продължава да упражнява своето въздействие посредством другите позиции в европейските институции.

"Това са позиции, които са по-малко изложени от тези на комисарите, само че също са решаващи ", изясни Клер Демесмай, политолог и специалист по френско-германските връзки в Германския институт за външна политика (DGAP).

Тя акцентира, че тези позиции включват тези на генерални секретари, където германците са добре сложени, както и ръководители на групи или вицепредседатели, където Франция сигурно е по-добра, само че където немското въздействие остава мощно.

Освен това, макар че тандемът на Урсула фон дер Лейен и Силви Гулард може да сътвори усещане за същинска естетика сред Франция и Германия, същинските различия сред двете страни остават.

Юнкер: Номинирането на фон дер Лайен не е транспарантно

"По въпроса за цифровото данъчно облагане към момента има разлики сред двете страни, както и по въпросите на защитата и индустриалната политика. Има поредност от въпроси, по които към момента сме надалеч от реализиране на съглашение ", означи политологът.

Отвъд френско-германското разделяне, позицията на държавите-членки на Европейски Съюз във връзка с новия европейски бюджет ще дефинира дали новата Комисия на Европейски Съюз ще има нужното пространство за маневриране, с цел да извърши своята пътна карта.

"Приемането на европейския бюджет ще бъде от решаващо значение. Как държавите-членки ще дефинират своите цели? Ще съблюдава ли бюджетът пътната карта на Комисията ", размишлява политологът.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР