Свят Една трета от работните места ще изчезнат до края

...
Свят Една трета от работните места ще изчезнат до края
Коментари Харесай

Една трета от работните места ще изчезнат до края на десетилетието

Свят Една трета от работните места ще изчезнат до края на десетилетието Основателни ли са терзанията, че изкуственият разсъдък ще остави милиони хора без работа? Коментар на Русалин Венев за Vesti.bg 2 август 2020, 07:32  Една трета от работните места ще изчезнат до края на десетилетието Източник: iStock Photos/Getty Images
рез последните години от ден на ден хора започнаха да се опасяват от изкуствения разсъдък. Докато едни считат, че той може да изтреби цялото човечество, други обръщат внимание на една надалеч по непосредствена заплаха – софтуерният напредък може да остави доста хора без работа. Фактите сочат, че в някои сфери фактически се следи сходна наклонност. Според изследване на института „ Маккинзи “, до 2030 година изкуственият разсъдък може да измести хората от към 30 % от актуалните работни места в международен мащаб. Доскоро се смяташе, че макар софтуерния прогрес, някои специалности ще останат непокътната територия за хората. Но дали е по този начин?

Apple ускорява интереса си към изкуствения разсъдък

Роботът - публицист

Учени от Финландия взеха решение да проведат забавен опит – да ревизират дали изкуствен интелект може да влезе в ролята на публицист. Те сътвориха система, която приема избрани команди и създава текст. Изследователите въвели едно малко изречение, което трябвало да е главното обръщение – „ Хелзинки е хубав град “. Задачата на системата била да сътвори рекламни слогани, с които да се притеглят туристи. Изкуственият разсъдък незабавно предложил няколко хрумвания. Сред тях били „ Разгледайте града. Скитайте дружно “ и „ Създайте история. Обикаляйте дружно “.

Microsoft размени публицистите си с изкуствен интелект

„ Ние, хората, разбираме света към нас и виждаме неговите нюанси доста по-добре от която и да е машина. Професионалисти, занимаващи се със основаване на рекламни текстове, да вземем за пример, могат да употребяват нашата система, с цел да черпят хрумвания от нея, само че тя няма по какъв начин да размени човешкия мозък “, отбелязва Халид Алнаджар, един от откривателите, направили опита. По думите му, надали в скоро време ще бъде основан робот, който да може да размени човек, занимаващ се с толкоз характерен креативен развой като писането. Алнаджар е уверен, че изкуственият разсъдък не би трябвало да бъде възприеман като опасност, а като помощно средство, с което ще могат да се основават по-качествени артикули за доста по-кратко време.

AI and robots threaten mass unemployment, scientists warn https://t.co/j6nXtzUvAa pic.twitter.com/1BNVycMMyK
— Financial Times (@FT) February 14, 2016
Тръмп стартира война с интернет фирмите

По стъпките на лудитите

Лудитите са обществено придвижване, зародило през XIX в. Участниците в него унищожавали механизирани тъкачни станове, обявявайки се против измененията, провокирани от промишлената гражданска война. Те считали, че нововъведенията ще ги оставят без работа и ще трансформират напълно метода им на живот. Очевидно е, че страховете, които някои хора изпитват през днешния ден, в действителност не са нещо ново. И това не е по никакъв начин изненадващо. По разнообразни оценки, през идващото десетилетие към 375 млн. души ще би трябвало да сменят своите специалности поради развиването на технологиите.

Въпреки терзанията, че милиони хора ще останат без работа, историята сочи, че по време на софтуерни промени броят на новооткритите работни места в действителност е по-голям от този на закритите. Причината за това е доста елементарна. Когато някои дейности бъдат автоматизирани и станат по-бързи и евтини, фирмите се нуждаят от повече чиновници, способни да се захванат с останалите стадии от работния развой, които няма по какъв начин да бъдат изпълнявани от машини.

Тръмп заплаши да контролира или затваря обществени мрежи

Фейсбук води до разделяне, сочи изследване на компанията

Неизбежната смяна

Нека приемем, че прогнозите за откриването на повече работни места се осъществен. В подобен случай на напред във времето излиза въпросът какви тъкмо ще бъдат тези работни места? Безспорно, най-голямо ще е търсенето на специалисти в сфери като програмирането, роботиката и инженерството. Променящият се пазар на труда ще принуди милиони хора да сменят своите специалности, което сигурно няма да е елементарен развой. В резултат, най-малко краткотрайно безработицата неизбежно ще нарасне. За да бъде този развой оптимално неусетен, просветителната система би трябвало да бъде реформирана, а на колкото се може повече хора да бъде дадена опцията да се преквалифицират.

Will #AI help get populations back to work and reduce the exponential rate unemployment? ~ @Forbes #HR #Talent #Leadership #Tech https://t.co/VcEMTHoask pic.twitter.com/gsZcxrKlEZ
— Beta Digital | #DigitalTransformation (@BetaDigitalLtd) April 22, 2020
Преди няколко години изследователският център „ Пю “ извърши изследване, в което взеха присъединяване близо 2000 учени и специалисти. Те бяха запитани какво мислят за развиването на технологиите и навлизането на изкуствения разсъдък в нашето всекидневие. Прогнозите на близо половината от тях са повече от мрачни. Според тях, това ще остави доста хора без работа и ще задълбочи общественото неравноправие. Особено внимание се обръща на Европейски Съюз. Според разбор на организацията „ Брюгел “, към 54 % от работните места в Евросъюза могат да бъдат компютъризирани.

Зукърбърг желае нов модел на регулация за Фейсбук

Социалните мрежи ще стопират конспирациите за 5G мрежите

Подобни разтърсвания биха имали непредсказуеми политически последствия. Дори и малко нарастване на безработицата може да окаже огромно въздействие върху настройките на гласоподавателите. Технологичният напредък и свързаната с него неустановеност ще усилят известността на някои извънредно леви и десни популисти, предвиждат политолози. Истината е, че без значение дали ни харесва или не, технологиите ще трансформират доста аспекти на нашия живот. Това е неизбежно. Затова и едно от огромните провокации пред човечество е да се приготви за тези промени, с цел да може да огледа самоуверено към бъдещето, без да се тормози от изненадите, които крие утрешният ден.
Получавай най-горещите вести от Vesti.bg АБОНИРАЙ съдебна експертиза.comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара Водещи  24-ти ден на митинг, полицията блокира бус на майките от автошествието 24-ти ден на митинг, полицията блокира бус на майките от автошествието  Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор  Хиляди стачкуват в Берлин против ограниченията за COVID-19 Хиляди стачкуват в Берлин против ограниченията за COVID-19  Как Китай си показва света през 21 век Как Китай си показва света през 21 век  1 Колко заплащат за час труд у нас  1 Какви помощи взимат безработните в Германия  1 Банките блокираха картите на 70 милиона консуматори --> Пaрите ни  Колко заплащат за час труд у нас Колко заплащат за час труд у нас  Какви помощи взимат безработните в Германия Какви помощи взимат безработните в Германия  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 --> Не пропускай  Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор Осъдиха Румен Овчаров на 2 години затвор  <br> Коронавирус: Втората вълна е на прага <br>
Коронавирус: Втората вълна е на прага
 Как са изглеждали супермоделите като деца Как са изглеждали супермоделите като деца Виц на деня Един зевзек изпратил измежду нощ SMS: „ Много съм добре! Пешо. ” След седмица получил покана да си прибере колет, изпратен с натрапен платеж. Платил много пари… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Последни  Как да активираме функционалности в iPhone с допиране на корпуса Как да активираме функционалности в iPhone с допиране на корпуса Смартфонът на Apple разполага с практична опция за надзор  Звездите, за които не знаете, че са осиновени Звездите, за които не знаете, че са осиновени Вижте кои са те:  Словения вкарва 14-дневна карантина за идващи от България Словения вкарва 14-дневна карантина за идващи от България Словенското държавно управление взе решение да включи България в така наречен „ червен лист “ – страни с нестабилна епидемиологична конюнктура  Само на 30 мин от Пловдив: Нова 60-метрова водна пързалка в Туристическо населено място Аква Терми Само на 30 мин от Пловдив: Нова 60-метрова водна пързалка в Туристическо населено място Аква Терми Целогодишният комплекс с минерална вода се намира в Красновски бани, общ. Хисар  Гърция стяга ограниченията против COVID-19 Гърция стяга ограниченията против COVID-19 Вижте по какъв начин:  3 предписания за питиета, с които да успехите жегата 3 предписания за питиета, с които да успехите жегата Вижте по какъв начин да си ги приготвите  Защо не би трябвало да плувате към тюлени? Защо не би трябвало да плувате към тюлени? Вижте каква заплаха крие това:  Столична дирекция на вътрешните работи: Мъж е опитал да възпламени тента на Столична дирекция на вътрешните работи: Мъж е опитал да възпламени тента на " Орлов мост ", арестуван е Вчера в столицата са се състояли два регламентирани и два нерегламентирани митинга, заяви началникът на отдел " Охранителна полиция " при Столична дирекция на вътрешните работи комисар Радослав Стойнев  Коли всеобщо паркират върху дюни на плаж Коли всеобщо паркират върху дюни на плаж " Крапец-север " Министерството на туризма сезира Министерство на вътрешните работи за всеобщо паркиране на коли върху дюни на плаж " Крапец-север " и в региона  Заев: Договорът с България сътвори модел за по-добър живот Заев: Договорът с България сътвори модел за по-добър живот Борисов: България остава поредна в поддръжката си за европейското бъдеще на Република Северна Македония  Пожар пламна до околовръстното на Пловдив Пожар пламна до околовръстното на Пловдив Горят автоморга и треви на околовръстния път на Пловдив  Огнище на COVID-19: Още 33 позитивни проби от вкъщи за остарели хора в Русе Огнище на COVID-19: Още 33 позитивни проби от вкъщи за остарели хора в Русе Общо инфектираните стават 90  <p>КЕВР утвърди цената на природния газ за август</p> КЕВР утвърди цената на природния газ за август Синьото гориво ще бъде с 2,25% по-евтино в сравнение с през юли  <p>По-малко служители на реда на митингите в София поради случаи на Ковид-19</p> Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР