Свят DW: Ужасът в Идлиб, 900 000 души се борят

...
Свят DW: Ужасът в Идлиб, 900 000 души се борят
Коментари Харесай

DW: Ужасът в Идлиб, 900 000 души се борят за оцеляване

Свят DW: Ужасът в Идлиб, 900 000 души се борят за оцеляване Деца умират от измръзване и заболявания, стотици хиляди живеят под намерено небе  Василена Василева 28 февруари 2020, 14:53  Въздушни удари в Сирия, убити турски бойци, ескалация
Въздушни удари в Сирия, убити турски бойци, ескалация
 Турция няма да стопира бежанци към Европа
Турция няма да стопира бежанци към Европа
 Коронавирус в Литва, в Нидерландия, още жертви в Италия
Коронавирус в Литва, в Нидерландия, още жертви в Италия
 33 инфектирани с новия ковид в Съединени американски щати
33 инфектирани с новия ковид в Съединени американски щати
 Шокиращи данни за опазването на здравето в Русия
Шокиращи данни за опазването на здравето в Русия
 В Съединени американски щати сътвориха ваксина против ковид
В Съединени американски щати сътвориха ваксина против ковид
 Пекин: Коронавирусът може да не се е появил в Китай
Пекин: Коронавирусът може да не се е появил в Китай
 Потвърдиха случай на ковид в Румъния
Потвърдиха случай на ковид в Румъния

еца умират от измръзване и заболявания, стотици хиляди живеят под намерено небе, няма нито палатки, нито задоволително храна, а лечебните заведения са разрушени от бомбите на Асад.

В района на Идлиб царува филантропична злополука, която се разраства заради офанзивата на държавните сирийски войски. По данни на Организация на обединените нации, в това време има 900 000 души, прокудени от бруталното принуждение на армията на Асад. Повечето от тях са дами и деца, написа "Дойче веле ".

Война в Сирия, съветски удари, починали турски бойци

Керванът на обезверените се движи на север към границата с Турция, написа в просторен репортаж от региона швейцарският „ Нойе Цюрхер Цайтунг “ (НЦЦ). Колкото повече наближават държавните сирийски елементи, толкоз повече бегълците се концентрират край турската граница. А това ще ускорява натиска над Анкара да отвори граничните пунктове, показва швейцарското издание.

Когато избухват бомби, те се смеят

Каналджиите желаят по хиляда $ на човек за прекачване през границата. По-сигурно е прекосяването на границата с камион, само че услугата излиза още по-скъпо - по 2500 $, четем в друга обява на НЦЦ по същата тематика. Тези суми обаче са непостижими за множеството прогонени от родните им места, прецизира изданието.

Масово бягство

Три милиона души живеят в Идлиб, половината от които са бегълци от други региони на Сирия, завладяни от войските на Асад. Сред тях има както критици на режима с задачите им фамилии, по този начин и джихадисти и терористи, в това число от Ал Кайда.
Ужасът в Сирия: Деца умират, стотици хиляди живеят под намерено небе, няма храна...  Идлиб  Идлиб  Идлиб  Идлиб
Турската войска, която построи 12 свои контролни поста, с цел да поддържа буферна зона в региона, се оказа безпомощна - тя не съумя да разоръжи екстремистите, а беше дала обещание да го стори. Това изискване беше в основата на примирието, контрактувано преди 2 години от Русия, Иран и Турция. Този пакт в това време се разпадна, а войските на Асад възобновиха сраженията, оправдавайки се с това, че водят битка против тероризма.

Турция залови мигранти, които мислили, че са в България

Масовото бягство на хората ги изправя пред невъобразими проблеми. Но доста места те не намират заслон над главите си. „ Няма към този момент никакви свободни жилища, нито даже палатки ", споделя Фуад Заид Иса от една филантропична организация в Идлиб и прибавя: „ Дори да имаш пари, не можеш да намериш към този момент заслон ".

Очевидци описват, че в неотоплените палатки непрекъснато умират деца от измръзване, а в тези, в които се пали огън, хората постоянно се задушават от отровния дим, тъй като горят каквото им попадне. Лагерите за бежанци са пренаселени до краен лимит, споделя Рахел Зидер от Норвежкия съвет за бежанците: „ До 30 души си поделят една палатка ". В провинция Идлиб до 12 фамилии живеят в едно жилище.

Дали Анкара не отиде прекомерно надалеч в Сирия

Бежанските центрове не разполагат даже с задоволително хранителни запаси. Жените и децата, които живеят в тях, с дни не получават същинска храна. Катастрофално е ситуацията с водоснабдяването и хигиената, има заплаха от епидемии, заради това че толкоз доста хора живеят наблъскани на малко пространство. Има трагично нарастване на инфекциозните болести, които засягат най-много децата.

Деца умират от измръзване и липса на медикаменти

Страданията на хората са невъобразими, споделя пред „ Нойе Цюрихер Цайтунг " Лобна Хасири от Сирийско-американското здравно сдружение, което обслужва последните функциониращи медицински пунктове в района: „ Преди два дни при нас пристигна един татко, минал 2 километра пеш с едногодишната си болна дъщеричка на ръце. Когато дойде в клиниката, детенцето към този момент беше издъхнало “, споделя Хасири.

Бежански напън: Унгария затвори границата си със Сърбия (Видео)

Само през последните няколко дни имало 5 случая на измръзнали до гибел дребни деца. И Калед Катаб от филантропичната организация „ Бели каски “ споделя трагични истории: "Досега съм разкрил девет души, умряли от задушаване в палатките си. Сред тях беше и семейство Хамади: родители, щерка и внуче починаха, тъй като се греели на огън, в който горели пластмасови бутилки и картон ".

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР