Свят DW: Когато Америка забрани алкохола Сухият режим се превръща

...
Свят DW: Когато Америка забрани алкохола Сухият режим се превръща
Коментари Харесай

DW: Когато Америка забрани алкохола

Свят DW: Когато Америка забрани алкохола " Сухият режим " се трансформира в обществен опит, който през 1933 приключва с неуспех и цялостно отрезвяване 17 януари 2020, 21:05  DW: Когато Америка забрани алкохола
DW: Когато Америка забрани алкохола
 Путин, ще остане ли или ще си тръгне
Путин, ще остане ли или ще си тръгне
 Премиерът на Украйна подаде оставка
Премиерът на Украйна подаде оставка
 Има обвинени за убийството на българин в Лондон
Има обвинени за убийството на българин в Лондон
 DW: Колко български деца живеят в друга страна от Европейски Съюз
DW: Колко български деца живеят в друга страна от Европейски Съюз
 Русия има нов министър председател! Държавната дума утвърди Мишустин за поста (+Видео)
Русия има нов министър председател! Държавната дума утвърди Мишустин за поста (+Видео)
 Видео разсъни въпроси за медийната независимост в Полша
Видео разсъни въпроси за медийната независимост в Полша
 Синът на шаха чака прелом в Иран: Само въпрос на време
Синът на шаха чака прелом в Иран: Само въпрос на време

дът ще остане вечно празен - това са упованията, когато на 17 януари 1920 година в Съединени американски щати влиза в действие 18-тата корекция на Конституцията, забраняваща производството, продажбата, транспорта, вноса и износа на "опияняващи течности ". Няколко месеца по-рано - през октомври 1919-а - Конгресът е приел закон, забраняващ всички питиета с повече от 0,5 % алкохолно наличие. Ще рече, че освен концентратите - производството и продажбата на вино и бира също става нелегално.

Започва един невъобразим до тогава опит - една страна с над 100 милиона поданици, които са с доста разнообразни генезис и просвета, взема решение да трансформира жителите си в трезвеници и добродетелни хора, написа "Дойче веле ".

Ето коя е страната отличник по пиянство в света

90 бутилки ракия на човек

Привържениците на новия ред го възприемат като сполучлив завършек на продължителната битка против демона на алкохола, съсипващ морала и фамилията: вместо да се грижат за дамите и децата, мъжете пропивали заплатите си в кръчмите - изпивали толкоз доста, че на другия ден не можели да работят. При това не става дума единствено за тесногръд фатализъм - фактически при започване на 19-и век в Америка алкохолът се лее като река. Според историците потреблението му доближава 30 литра чист алкохол приблизително на възрастен човек годишно - към 90 бутилки ракия.

След първичните несполучливи опити за непринуден отвод от алкохола - още от 1826 година - се зараждат мощни женски придвижвания, настояващи за "прохибиция " (забрана на алкохола). Решаваща роля, както отбелязва немският "Ди Цайт ", обаче изиграва влизането на Съединени американски щати в Първата международна война. Тогава са доста известни патриотичните апели, че в подобен миг е е неприемливо зърното да се прахосва за ракия и бира. "Ударени " изключително мощно са пивоварните, които съвсем напълно се намират в немски ръце, напомня "Дойчландфунк ", цитирайки известния бизнесмен и фанатик на тематика здравословен метод на живот Джон Харви Келог: "Бием се против трима врагове: Германия, Австрия и пиенето ".

Нацията е разединена

Но това, че поправката на Конституцията е призната бързо, напълно не значи, че има народен консенсус по въпроса: единствено няколко дни по-късно стартира острото опълчване сред "сухите " и "мокрите ", като в центъра на разногласието е националната еднаквост на Америка. Чрез сухия режим лагерът на традиционалистите се пробва да циментира надмощието на протестантската, англосаксонска просвета в подтекста на бързите публични промени, провокирани от всеобщата миграция, урбанизацията и секуларизацията. Но и мнозина прогресивни реформатори поддържат прохибицията като фактор за общественото дисциплиниране и превръщането на ирландци, славяни, евреи и италианци в положителни американски жители.

Повечето огромни американски градове на собствен ред възприемат сухия режим като тормоз от страна на пуританите-фанатици и не са подготвени да се откажат от нормалното си пиво. Което не е и нужно, защото тайното произвеждане на алкохол, както и контрабандата през границите с Канада и Мексико обезпечават същински подем на черния пазар. Както отбелязва "Дойчландфунк ", в края на 1920-те години противозаконното обезпечаване на алкохол става третата по големина промишленост на Съединени американски щати след стоманодобива и нефтопроизводството. На доста питейни заведения и заведения за хранене им се постанова да затворят, само че жадните не остават без благоприятни условия да удовлетворят жаждата си в някоя от безбройните незаконни кръчми - единствено в Ню Йорк те са над 5 хиляди. За богатите и бохемите прохибицията пък въобще не е проблем - те се любуват на бурните 1920 години в изискани джаз-клубове, в които се изявяват звезди като Дюк Елингтън и Каб Калоуей.

Черен пазар и висока престъпност

Благодарение на сухия режим проведената престъпност е в разцвета си, олицетворяван и до през днешния ден от Ал Капоне. Животът на гангстерите е бляскав, само че и изпълнен с опасности - в Чикаго по време на прохибицията смъртността измежду тях нараства двойно. Полицията пък основава специфичен отдел за налагане на сухия режим, който наброява над 4 000 чиновници в края на 1920-те години.

По време на предизборната акция през 1928-а година републиканският кандидат-президент Хърбърт Хувър акцентира, че "благородният опит " би трябвало да бъде удължен. Но от ден на ден американски жители стартират да изпитват подозрения, защото сенчестите страни на начинанието не могат да останат незабелязани. Безскрупулните гангстери и "бизнесмени " вършат огромни облаги, с които подкупват служители на реда и политици. Милиони американци всекидневно нарушават без скрупули на съвестта закона, с който не се усещат обвързани.
Кои са първенците по пиянство в Европа  първенци пиянство Европа  първенци пиянство Европа  първенци пиянство Европа  първенци пиянство Европа
Краят на един доблестен опит

Политическият поврат настава с идването на Голямата меланхолия като разследване от международната икономическа рецесия от 1929-а, която кара и мнозина от тогавашните поддръжници на прохибицията да стигнат до извода, че страната има по-сериозни проблеми от битката с алкохола. И се надигат от ден на ден гласове за узаконяване на виното, бирата и ракията, което би укрепило стопанската система и би донесло данъчни доходи.

Именно икономическата рецесия и прохибицията са двете съществени тематики в предизборната акция през 1932-а. Предвожданите от губернатора на Ню Йорк Франклин Делано Рузвелт демократи дават обещание анулация на сухия режим, републиканците са разединени. Категоричната победа на Рузвелт съставлява и явен избор за завършек на "благородния опит ", който настава през 1933-а. Само че към този момент напълно не се пие толкоз неистово - без тръпката от възбраната пиенето носи единствено половин приятност, заключава "Ди Цайт ".

По тематиката  Бързи и лесни способи за справяне с махмурлук Бързи и лесни способи за справяне с махмурлук  Първият музей на махмурлука отвори порти Първият музей на махмурлука отвори порти  Срив на потреблението на алкохол в Русия поради Путин Срив на потреблението на алкохол в Русия поради Путин  Известните, които са обичали чашката прекомерно Известните, които са обичали чашката прекомерно

Instagram
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: алкохол Америка .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Орязват болничните от персоналния доктор на половина  1 Забраняват повече от 3 свине в двора от през днешния ден  1 Искат държавен монопол върху хазарта  1 Няма да конфискуват недекларирана валута на границата --> Пaрите ни  Орязват болничните от персоналния доктор на половина Орязват болничните от персоналния доктор на половина  Забраняват повече от 3 свине в двора от през днешния ден Забраняват повече от 3 свине в двора от през днешния ден  Искат държавен монопол върху <a href=хазарта " /> Искат държавен монопол върху хазарта  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  Гешев разпореди инспекция на всички огромни язовири в страната Гешев разпореди инспекция на всички огромни язовири в страната  <br> <strong> Федерер </strong> отвърна на <strong> рецензията </strong> на Грета Тунберг <br>
Федерер отвърна на рецензията на Грета Тунберг
 <br> <strong> Кейт и Меган </strong> с първи изяви след кралската драма <br>
Кейт и Меган с първи изяви след кралската драма
 Учените потвърдиха: Захарта води до пристрастяване Учените потвърдиха: Захарта води до пристрастяване Последни  DW: Когато Америка забрани алкохола DW: Когато Америка забрани алкохола  Путин, ще остане ли или ще си тръгне Путин, ще остане ли или ще си тръгне  Незабравими истории и вълнуващи сюжети в третата седмица на „ Треска за Оскари “ по KINO NOVA Незабравими истории и вълнуващи сюжети в третата...  Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ В Топлоелектрическа централа "Бобов дол " са горили боклуци без...  <p><strong>Антъни Джошуа</strong> се срещна с Усик</p> Антъни Джошуа се срещна с Усик  <p>Лекарят, който <strong>излекува хиляди бебета със супа</strong></p> Лекарят, който излекува хиляди бебета със чорба  Нападнаха с юмруци кмет на добричко село Нападнаха с юмруци кмет на добричко село  Тонове противозаконен отпадък на пристанище Варна Тонове противозаконен отпадък на пристанище Варна  " Ди Велт ": Съдят българи в Германия за принуждение над...  Херберт Дайс VW: Трябва ни смяна, с цел да избегнем ориста на Nokia  <p>Звезди за&nbsp;<strong>нестандартни&nbsp;места</strong>, на които&nbsp;са правили <strong>секс</strong></p> Звезди за ексцентрични места, на...  <p><strong>Учени: </strong>Бебетата <strong>вълци </strong>също играят на <strong>&bdquo;донеси топката&rdquo;</strong></p> Учени: Бебетата вълци също играят на „ донеси...  Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов  Отново за „ американските централи “ и цените на тока Отново за „ американските централи “ и цените на тока  АЕЦ Козлодуй " Westinghouse " ще модернизира 5 и 6 блок на АЕЦ...  8-метровата скулптура в Палм Спрингс, Калифорния Бялата рокля, която я направи известна  <p>Прокуратурата желае арест за петима, взели участие в имотни измами&nbsp;</p> Прокуратурата желае арест за петима, взели участие в имотни...  <p>Това са най-скъпите градове в света, къде е София</p> Това са най-скъпите градове в света, къде е София  Валери Симеонов „ Обединени патриоти ” предложиха промени в Закона за...  Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции Шокиращи фрагменти, мъж бие кон с железна тръба, реакции Всичко от през днешния ден Виц на деня Заради очевидна дискриминация Европейски Съюз постанови към този момент да не се споделя " пияч ", а " човек с нетрадиционна трезвеност! " Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Актьор в Съединени американски щати и модел в Азия - Мони Демиров  Фънки: Любимият ми десерт е карамелизирана луканка с мандарини  След Брекзит Англия се готви за Мегзит  Българи сътвориха вълшебна багра, която трансформира всяка стена в бяла дъска  Българска акушерка:  Българин е един от най-хубавите каскадьори в Холивуд Водещи вести  Топлоелектрическа централа „ Бобов дол “ Разследват Топлоелектрическа централа " Бобов дол " за закононарушение против околната среда  Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов Скандал на върха, ГЕРБ: Радев не е поканил Борисов

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР