Свят Дачич: Сърбия желае приятелство и разбирателство с България В

...
Свят Дачич: Сърбия желае приятелство и разбирателство с България В
Коментари Харесай

Дачич: Сърбия желае приятелство и разбирателство с България

Свят Дачич: Сърбия желае другарство и съгласие с България В понеделник ще бъде извикан сръбският дипломат в българското външно министерство 7 юли 2019, 11:47 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Дачич: Сърбия желае другарство и съгласие с България
Дачич: Сърбия желае другарство и съгласие с България
 Нов по-силен трус в Калифорния, има ранени
Нов по-силен трус в Калифорния, има ранени
 Единствената страна, която печели войната с дрогата
Единствената страна, която печели войната с дрогата
 Китайски мюсюлмани: Разделят ни от децата ни
Китайски мюсюлмани: Разделят ни от децата ни
 Взривоопасна обстановка в Черно море сред Русия и НАТО
Взривоопасна обстановка в Черно море сред Русия и НАТО
 Тръмп сред танкове, въодушевен от парада за Деня на Бастилията
Тръмп сред танкове, въодушевен от парада за Деня на Бастилията
 Организация на обединените нации: Венецуела екзекутирала хиляди съперници на властта
Организация на обединените нации: Венецуела екзекутирала хиляди съперници на властта
 Най-силното земетресение за 25 години удари Южна Калифорния, изключително състояние
Най-силното земетресение за 25 години удари Южна Калифорния, изключително състояние

ървият посланик на Белград Ивица Дачич заяви, че е извикал българския дипломатически представител в сръбската столица на диалог във външното министерство, във връзка думите, които Дачич по-рано насочи по адрес на българския министър председател Бойко Борисов, оповестява сръбската осведомителна организация Tanjug и Агенция "Фокус ".

"Сърбия желае връзки с България, учредени на другарството, като се разчита и на високо равнище на съгласие във връзка с най-важните ползи на двете страни и техните нации. Така както ние разбираме казуса, обвързван с българската национална еднаквост, езика или за Гоце Делчев, по този начин чакаме същото схващане що се отнася до връзката сред Косово и сръбския народ “, е декларирал Дачич, представен от организацията.

Първият белградски посланик добавя: "Тази изява на българския министър председател не се отнася за лов на риба или качеството на сръбското сирене, само че вместо това визира въпроса за сръбската териториална целокупност ". Изявлението на Дачич е направено в събота вечерта.

Бойко Борисов разяснява тематиката

"На Балканите оста постоянно е била Атина-Белград, София промени това и по тази причина моят другар Ивица реагира по този начин - гняв ги е малко ".

Това сподели министър председателят Бойко Борисов по време на Национално заседание на водената от него Политическа партия ГЕРБ.

Борисов съобщи, че по време на своето европредседателство България е избрала най-трудната задача - Балканите - място на войни и раздори във всяка една сфера.

"За първи път променихме осите и София влезе в тях с значима и виновна задача ", уточни министър председателят. Той означи, че следващата година страната ни и Северна Македония ще управляват Берлинския развой и добави, че това е като мини европейско председателство, тъй като в него вземат участие Германия, Франция, Англия, Италия, Австрия и са планувани повече от 30 срещи на високо равнище.

"В Триест, тъй като не бяхме членове, тогавашният министър председател Джентилони ме предложения като персонален посетител да видя защо става въпрос. И след една година ние дружно със Северна Македония - нали разбирате по какъв начин отеква. България и Северна Македония дружно. Не Гърция и Северна Македония, не Сърбия и Северна Македония. Знаете ли по какъв начин отеква? Затова по този начин реагира моя другар Ивица - тъй като постоянно оста е била Атина-Белград. България в никакъв случай не е взела участие в тези процеси, не е чувала за тях или е чувала, само че нямаше по какъв начин. Иначе ни е добър другар, само че ги е гняв малко. На Балканите завистта постоянно е била едно много мощно изразено качество. Но ние за нашите братя сърби ще работим, ще оказваме помощ. Неслучайно следващата година октомври ще ние е подготвена и автомагистралата с Белград ", съобщи Борисов.

"Разбирам сърбите какъв брой ги боли за Косово. Разбирам ги, обичам ги, мъчно им е. Но в това време по този начин или другояче, в случай че не се схванат с Косово, няма вероятност за целия район, освен за тях. Колкото и да е мъчително, там би трябвало да се вземе дефинитивно решение. Това е като камъчето в обувката - не го ли извадим, не мине ли, колкото и да си приказваме за инфраструктура, цифрова съгласуваност - няма по какъв начин ", разяснява министър председателят, представен от "Фокус ".

Малко по-късно косовският министър председател Рамуш Харадинай благодари на българския си сътрудник Бойко Борисов за, както той сподели, кардиналната позиция във връзка с Косово и правото му да бъде част от европейското семейство, съобщи МИА и БГНЕС.

Харадинай написа в своята страница във Facebook, че решението за осъществяване на бъдеща среща на страните от Западните Балкани в България и Северна Македония прави Берлинския развой още по-значителен за района.

"Косово е значима част от този развой и стои на страната на съдружниците за интеграцията на района в Европейския съюз. Взаимното признание със Сърбия в съществуващите граници ще отвори нашите вероятности. Силно поддържам визията на министър-председателя Борисов за всеобхватна Европа, която надвишава манталитета от предишния век, предизвикал нещастия и прецеденти. Без присъединяване на всички страни от Западните Балкани като неразделна част от европейското семейство, Европейски Съюз няма да бъде приключен. Благодаря Бойко! ", написа Харадинай.

Какво се случи в събота

По предписание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева посланикът на Република Сърбия в София ще бъде извикан в понеделник в Министерство на външните работи, оповестиха от пресцентъра на Министерството.

Повод за срещата е изявление на сръбския първи вицепремиер и външен министър Ивица Дачич по адрес на думи на премиера Бойко Борисов в Познан.

Сръбският външен министър провокира скандал с България

"Изказването на Ивица Дачич е прочувствено и непремерено ".

Това сподели министърът на външните работи и вицепремиер Екатерина Захариева пред публицисти преди началото на Националното заседание на ГЕРБ в неделя.

"Мисля че би трябвало да се гледа авансово тъкмо какво е споделил българският министър председател преди да се работи прочувствено. По мое мнение Балканите имат много ненужно прочувствена политика. Не бива по този начин да се приказва за прилежаща, другарска страна, още повече когато изявлението на българския министър председател е било и политически и юридически правилно ".

"Утре на сръбския дипломат ще бъде повторена тази позиция, че повече самообладание и по-малко страсти би трябвало да има. Ще го посъветваме да се запознае тъкмо с думите на българския министър председател ", уточни Захариева.

Според нея това изявление няма да утежни връзките сред двете страни. По думите й няма да бъде неприятно сръбският външен министър да се извини за изявлението си.

Поводът за напрежението

По време на конференцията на държавните ръководители на Германия, Полша, България и Република Северна Македония Бойко Борисов бе запитан от публицист по какъв начин ще се отрази на евроинтеграцията на Западните Балкани номинирането на испанския външен министър Жозеп Борел за Върховен представител на Европейски Съюз по външната политика и политиката за сигурност, откакто неговата страна не признава Косово.

Българският министър председател отговори: "По отношение на Върховния представител - когато се заеме подобен значим пост, последното, което би трябвало да правиш, е да защитаваш националния си интерес, а би трябвало да защитаваш интереса на целия Съюз. Ако Борел бъде определен, това не значи, че мнението на Испания ще бъде меродавно за другите страни, които сме признали Косово ", припомниха от Министерство на външните работи.

По време на диалога със сръбския дипломат ще бъде припомнена поддръжката досега на Република България за европейската интеграция на Република Сърбия, показват от Министерство на външните работи.

От българска страна ще бъде издигнат въпросът по какъв начин такива изявления от сътрудниците ни в Белград се отразяват на положителните българо-сръбски връзки.



Косово разгласи самостоятелност през февруари 2008 година. До момента над 100 страни са признали независимостта му, в това число и България.

Instagram.
 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Източник: Сърбия
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР