Свят Човекът, който рестартира Земята Каузата му довежда до завръщането

...
Свят Човекът, който рестартира Земята Каузата му довежда до завръщането
Коментари Харесай

Човекът, който рестартира Земята

Свят Човекът, който " рестартира " Земята Каузата му довежда до завръщането на бозайници, птици, влечуги, цветя и растения  Жанета Нейкова 13 септември 2019, 12:01 .a{fill:#fff;}.b{fill:#676767;}  Невролог сложи под подозрение информацията за Шумахер
Невролог сложи под подозрение информацията за Шумахер
 Човекът, който
Човекът, който " рестартира " Земята
 Потоп в Испания, жертви и ранени
Потоп в Испания, жертви и ранени
 Москва: Надяваме се, че България няма да утежни връзките с Русия
Москва: Надяваме се, че България няма да утежни връзките с Русия
 Критики към фон дер Лайен поради един от ресорите
Критики към фон дер Лайен поради един от ресорите
 Научна гражданска война: сътвориха ембриони на изчезващ тип носорози
Научна гражданска война: сътвориха ембриони на изчезващ тип носорози
 Разкриха последните думи на Джамал Хашоги
Разкриха последните думи на Джамал Хашоги
 Министър: Няма световна климатична злополука
Министър: Няма световна климатична злополука

ивотът му стартира в Айморес, Бразилия. Баща му е изхранвал и изучил него и 7-те му сестри с парите, изкарани със сеч на дървесина в средата на предишния век.

През 90-те години той се връща назад в Айморес, с цел да възвърне живота в обезлесената в продължение на десетилетия гора.

Преди няколко месеца една фотография "преди и след " обиколи обществените мрежи. Тази фотография отразява възобновените стотици хиляди хектара от Бразилската атлантическа гора в Айморес. Първото засаждане е направено през декември 1999 година и от този момент година след година са засаждани над 2 милиона дървета.

Така, 20 години по-късно, природата в района е била "рестартирана ".

Мястото, където в средата на 20 век бащата на фотографа Себастиао Салгадо е изхранвал фамилията си с парите от сеч на дървесина, на същото това място Салгадо и брачната половинка му се връщат и възвръщат провалите.

Днес, делото, ръководено от самодейността им "Институто Тера ", води до завръщането на 33 типа бозайници, част от които били оповестени за застрашени от изгубване, 172 типа птици, 15 типа влечуги и също толкоз земноводни. При цветята и растенията възобновени били 293 типа.

Кой е индивидът зад идеята

Себастиао Салгадо е единственият наследник на семейство фермери със 7 дъщери (и всички се споделят Мария). Борил се е против военната тирания в родната си Бразилия, учил е стопанска система, емигрира в Париж и е работил в Международната организация за кафе, поради която пътува до Африка.

Когато е в края на своите 20 години, си купува фотоапарат и стартира да снима. Напуска работа, с цел да пътува по света и да работи по своите репортажи – на хиляди километри разстояние, надалеч от брачната половинка и сина си, живели в Париж тогава.

Той отдава живота си на историите, които споделя през обектива си.
 Себастиао Салгадо
Снимките на Салгадо не биха били това, което са, в случай че не беше неговата отдаденост към обществената правдивост.

Онова, което снима, е това, в което той самият има вяра.

Снимките му са толкоз мощни, тъй като Салгадо знае тъкмо какво прави. Ако Салгадо беше просто един човек, който инцидентно се оказва тук-там, където се случва обществена неправда, той нямаше да сътвори фотосите, които е направил. Тогава Салгадо щеше да бъде откривател, екскурзиант, само че не би съумял да опише тези истории от вътрешната страна – на открито.
Себастиао Салгадо - фотографът, който рестартира природата  Себастиао Салгадо  Себастиао Салгадо  Себастиао Салгадо  Себастиао Салгадо
Когато разглеждате фотоси от изложбата "Генезис ", бихте си помислили: "Това са едни приятни фотоси на природа ". Или пък ще решите, че Себастиао Салгадо се е уморил да вижда болката и страданието в света и се е "пенсионирал ", като е почнал да снима природа в своите по-късни години.

Но е тъкмо противоположното.

Себастиао Салгадо осъзнава, че планетата е може би най-належащият и въпрос от международно значение в съвремието ни.

Доклад на Организация на обединените нации: Очакват ни покачващи се морета, свръхбури и изгубване на безконечни ледове

В Тихия океан се заражда топлинна вълна, която ужасява учените

Огненият пъкъл в Амазония заплашва човечеството

И тази галерия ( "Генезис ") в действителност може да е стартът на най-силната, значима и въздействаща творба на фотографа. В нея Салгадо демонстрира хубостта на дивата природа и малко познати племена в недостъпните кътчета на планетата.

Може би точно поради това беше изработен филмът "Солта на Земята ". Салгадо желае неговото известие да бъде разбрано.

Лентата споделя за живота и работата на Себастиао Салгадо, показани от сина му Жулиано, който го съпровожда при последните му пътувания, и от Вим Вендерс, който също е фотограф и фен на черно-белите фотоси. Документалният филм донася на Вендерс специфична премия на кинофестивала в Кан, 2014 година

Каузата да възроди природата е нещо, с което Салгадо се занимава и през днешния ден. Земите, възобновени от "Институто Тера ", са отстъпени на Бразилия и превърнати в резерват.

Себастиао Салгадо продължава да основава начинания, отдадени на възобновяване на Бразилска атлантическа гора. Продължава да се бори за "рестартирането " на Земята и да възстановява изчезналия от дълго време живот.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР