Свят България, Кипър и Гърция - заедно срещу Вишеградската четворка

...
Свят България, Кипър и Гърция - заедно срещу Вишеградската четворка
Коментари Харесай

България, Кипър и Гърция - заедно срещу Вишеградската четворка

Свят България, Кипър и Гърция - дружно против Вишеградската четворка Има ли късмет тяхната самодейност? И противотежест ли са те на Вишеградската четворка 11 октомври 2019, 07:11  България, Кипър и Гърция - дружно против Вишеградската четворка
България, Кипър и Гърция - дружно против Вишеградската четворка
 Съединени американски щати готвят смъртоносни наказания за Турция
Съединени американски щати готвят смъртоносни наказания за Турция
 Ердоган: Ей, Европейския съюз, осъзнай се!
Ердоган: Ей, Европейския съюз, осъзнай се!
 Съединени американски щати изведе от Сирия джихадисти, обезглавявали публицисти
Съединени американски щати изведе от Сирия джихадисти, обезглавявали публицисти
 Правителството на Румъния падна
Правителството на Румъния падна
 Съединени американски щати предадоха кюрдите, успеха е за Русия
Съединени американски щати предадоха кюрдите, успеха е за Русия
 Експерт: Ердоган се изживява като международен водач
Експерт: Ердоган се изживява като международен водач
 Какво порази Турция в Сирия, Ердоган за първи път отговори
Какво порази Турция в Сирия, Ердоган за първи път отговори

т консултациите на вътрешните министри от Европейски Съюз, извършени при започване на тази седмица в Люксембург, не се чакаха решения по бежанската политика. Три страни от Югоизточна Европа обаче съумяха да привлекат вниманието към тежката обстановка с бежанците в района: в взаимен документ Гърция, Кипър и България настояха за европейски механизъм за разпределение на избавените по море мигранти към вътрешността на Европейски Съюз.

Вероятно тук не става въпрос за някаква инцидентна коалиция: атинският вестник "Катимерини " оповестява за засилено съдействие сред югоизточноевропейците по въпросите на бежанската политика в границите на така наречената "Инициатива за източносредиземноморския миграционен маршрут " (Eastern Mediterranean Migration Route Initiative – EMMRI).

Те направиха първата крачка в тази посока в Люксембург. "Искаме да излъчим ясно обръщение към нашите сътрудници от Европейски Съюз ", съобщи по този мотив гръцкият заместник-външен министър Йоргос Кумуцакос.

Германия: Възможен нов прилив на мигранти, по-голям от този през 2015

Криза в Средиземно море: никой не желае транспортен съд с мигранти

Време за губене няма

Неясно остава към този момент дали техните старания ще дадат някакъв резултат. Шансовете за това са по-скоро минимални, счита гръцкият политолог Йоргос Цогопулос.

"Европейският ангажимент в този момент се лимитира единствено до помощта, нужна за обслужването на бежанците в Гърция, а до заслужено преразпределение по този начин и не се е стигнало ", споделя той пред "Дойче веле ". Всъщност, време за губене няма.

Само през първите 9 месеца на 2019 над 45 000 бежанци и мигранти са съумели да се доберат през Турция до гръцките егейски острови, а с това и до Европейски Съюз. Общият им брой през 2018 е бил под 33 000.

И Кипър е съществено обиден от новата бежанска вълна, удостоверява кипърският евродепутат от ръководещата в Никозия консервативна партия Лефтерис Христофору. Той също не вижда шансове за скорошно намиране на решение.

Но е уверен в следното: "Такова решение е допустимо единствено в границите на Общността. Затова би трябвало да продължим да работим в тази посока - с всички страни, които са подготвени да ни сътрудничат ".

Министерство на вътрешните работи: Ръст на мигрантите на българо-гръцката граница

Вишеградската четворка бойкотира срещата за мигрантите

В взаимния си документ Гърция, Кипър и България се базират и на постигнатото с Турция съглашение от 2016 година. То планува в Турция да бъдат връщани назад тези мигранти, които обитават незаконно на гръцките острови. Трите страни от Югоизточна Европа упорстват тази сделка да се съблюдава. В същото време и самата Турция упорства за по-енергични дейности по връщането на бежанците от западната ѝ съседка, с което желае да каже, че гръцките управляващи не извършват добре уговорките си.

Загриженост в Гърция будят и проектите на Турция за навлизане в Северна Сирия, защото това ще породи още по-голяма бежанска вълна. По този мотив Йоргос Цогопулос споделя, че още не е доста ясно по какъв начин турската военна атака в Сирия ще се отрази на района като цяло. Гръцкият политолог обаче е уверен, че Европа още веднъж ще избере видимо най-лесното решение - да отпусне повече пари за възстановяване на изискванията в бежанските лагери.

Ердоган заплаши Европа с мигранти

Тръгва ли нова бежанска вълна към България

В контраст на Вишеградската четворка?

Най-вече страните от така наречената "Вишеградска група " отхвърлят изрично механизма на преразпределение на бежанци измежду страните-членки на Европейски Съюз. По този мотив гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис споделя: "Не може да се възползваш от преимуществата на шенгенското пространство, само че в същото време да отказваш да приемеш 1000 или 2000 бежанци в границите на едно общоевропейско решение на казуса, прехвърляйки по този метод отговорността само върху страните по външната граница на Общността ".

Според някои източници, на идната среща на върха на Европейски Съюз, която ще се състои на 17 октомври, гръцкият министър председател ще упорства за налагането на наказания на страните-членки, които отхвърлят да проявят взаимност.

Дали със своята самодейност Гърция, Кипър и България се опълчват на Вишеградската четворка? Засега евродепутатът Лефтерис Христофору отхвърля да го удостовери. Той явно не желае да се постанова усещането, че трите страни залагат на блокадно държание в Брюксел.

Десетки мигранти изненадаха туристи на испански плаж

Мигранти се биха с локални поданици на о. Лесбос
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР