Свят 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт Преди 75

...
Свят 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт Преди 75
Коментари Харесай

1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт

Свят 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт Преди 75 години тази фотография обикаля света  Жанета Нейкова 5 февруари 2020, 10:17  1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт
1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт
 51-годишна македонка роди близнаци на щерка си
51-годишна македонка роди близнаци на щерка си
 Тръмп отхвърли да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му
Тръмп отхвърли да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му
 Макрон: Приемането на България и Румъния в Европейски Съюз беше преждевременно
Макрон: Приемането на България и Румъния в Европейски Съюз беше преждевременно
 Експерти: Вирусът от Китай не е основан изкуствено
Експерти: Вирусът от Китай не е основан изкуствено
 Китай: Допуснахме неточности при преодоляване на вируса
Китай: Допуснахме неточности при преодоляване на вируса
 В Сирия: замяна на огън сред Турция и Асад, нова бежанска вълна
В Сирия: замяна на огън сред Турция и Асад, нова бежанска вълна
 Учените с паника, хладилник в Антарктида заплашва света с топенето си
Учените с паника, хладилник в Антарктида заплашва света с топенето си

реди 75 години тази фотография обикаля света: английският министър председател Уинстън Чърчил, американският президент Франклин Д. Рузвелт и руският деспот Йосиф Сталин седят един до друг, загърнати в балтоните си, и съществено гледат към фотообектива.

Сцената е трябвало да показва единството сред Великите сили и да вдъхне вярата, че е вероятен дълготраен мир след края на Втората международна война.

Снимката е направена по време на конференцията в Ялта, проведена по покана на руската страна.

На 4 февруари 1945 година в двореца "Ливадия " на полуостров Крим "Голямата тройка " разисква заключителната фаза на Втората международна война.

Хитлеровият "хилядолетен райх " е пред окончателния си срив.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ КОНФЕРЕНЦИЯТА В ЯЛТА

Как да бъде разграничена Германия

Американските и английски войски напредват в Западна и Южна Европа, без значение от продължаващата яростна опозиция на Вермахта. По време на зимната си атака руските войски, напиращи от изток, са се доближили на 100 км от немската столица. На 30 април Хитлер се самоубива в бункера си в Берлин, на 8 май Германия капитулира. В тази кървава война умират над 60 милиона души, написа "Дойче веле ".

В Ялта, където едно време са прекарвали летния си отдих съветските царе и аристократи, следва да се дефинират контурите на новия международен ред, както и да се договорят разделянето и денацификацията на Германия.

"Голямата тройка " е трябвало също да разпредели бъдещите сфери на въздействие в следвоенна Европа. Западните сили са упорствали и за основаването на най-важната бъдеща световна организация - Обединените народи.
 На фотосите: Чърчил, Рузвелт и Сталин. Ялта, 1945
Победителите се надяват на трайно съдействие

Конференцията е имала деликатната задача да съчетае прекомерно другите ползи на спечелилите. Това, което е обединявало комуниста Сталин и капиталистите Рузвелт и Чърчил, е бил общият зложелател: Германия.

През 1945 към момента не си проличава, че напълно скоро съдружниците от антихитлеристката коалиция ще се трансфорат във врагове.

"Чърчил и Рузвелт са си кореспондирали по време на цялата война, организирали са и срещи между тях. До този миг те са се виждали със Сталин единствено един път - в Техеран в края на 1943-та - и допускат, че съдействие ще продължи още дълги години, в случай че не и десетилетия след войната. Поради тази причина Чърчил и Рузвелт са били подготвени на взаимни отстъпки ", изяснява кьолнският историк Йост Дюлфер.

Както Чърчил, по този начин и Рузвелт не са били по никакъв начин удовлетворени от избора на мястото за конференцията.

За да стигне до Ялта, тежко болният американски президент е трябвало да пропътува общо 11 000 километра с транспортен съд и аероплан. А английският министър председател даже бил споделил, че е "едва ли е можело да се откри по-лошо място от Ялта, даже и да е било умишлено търсено ".

За Сталин обаче е било извънредно значимо срещата да се организира на руска земя, с цел да употребява това стратегическо преимущество в своя изгода. Съветският деспот дава разпоредби да бъдат конфигурирани телеграфи и високочестотни телефони. А с цел да подслушва задграничните делегации, провежда разполагането на ориентирани микрофони в храстите към двореца "Ливадия ". За всеки случай е квалифициран и специфичен бункер-бомбоубежище.

Подбрани келнери от първокласните московски хотели са командировани в Ялта, с цел да сервират на гостите изискани блюда, до момента в който в цялата страна царува същински апетит.
 На фотосите: Чърчил, Рузвелт и Сталин. Ялта, 1945
Сталин съумява да се наложи за редица значими неща

"От друга страна Рузвелт и Чърчил към този момент са знаели с кого си имат работа. А и това, че извънредно бруталната руска тирания се стреми да разшири въздействието си в Европа. Те не са имали никакви илюзии по отношение на този факт ", изяснява историкът и специалист по проблемите на Източна Европа Вилфрид Лот.

Сталин въпреки всичко съумява да реализира своите цели. "Атмосферата като цяло е била добра. От време на време някой от участниците в срещата е скачал от стола си сърдит, тъй като не е можел да одобри избрани неща, само че като цяло конференцията е минала под знака на съдействието ", показва Йост Дюлфер.

До 11 февруари тримата държавници водят пазарлъци за бъдещето на Европа. Резултатите са следните: Чърчил постанова Франция като спомагателна окупационна мощ в победената Германия; Рузвелт получава обещанието на Сталин, че Съюз на съветските социалистически републики ще се причисли към бъдещите Обединени народи и ще се включи във войната против Япония. А Сталин реализира това, че областите, в които напредват неговите войски, са оповестени за руска сфера на въздействие.

Освен това шефът на Кремъл съумява да се наложи и за друго: към Съюз на съветските социалистически републики са придадени територии в Далечния изток, които са отнети от Япония и Китай. Съветският водач си урежда и право на несъгласие в бъдещия Съвет за сигурност. Определянето на съответните граници на Полша е оставено за времето след капитулацията на Третия райх.

Сталин обаче съумява да контракти като източна граница демаркационната линия, до която доближават войските му по време на експанзията против Полша през 1939 година. По това време Съветският съюз към момента е съдружник на Германия.

Компромиси и открити въпроси

Всеки участник в конференцията реализира по нещо, разяснява историкът Дюлфер: "По териториалните въпроси съумява да се наложи най-вече Сталин. А западните сили постановат възгледите си по отношение на рамката на бъдещия кротичък ред ".

Историкът Вилфрид Лот прибавя: "И тримата са били в действителност удовлетворени от постигнатото на конференцията. Те са считали, че контрактуваното съставлява добра база за бъдещо съдействие ".

В резултат на договарянията обаче са били реализирани редица прекомерно мъгляви взаимни отстъпки, които остават неуточнени по съответни точки.

Участниците в конференцията очевидно са изхождали от това, че същинските решения за Европа ще бъдат взети след края на войната. В този смисъл Ялта е нещо като преходна конференция, която дава единствено насоката за бъдещето.

"Реално видяно, трайният мир никога не е бил контрактуван на конференцията в Ялта ", споделя историкът Лот. И идната конференция на "Голямата тройка ", извършена в Потсдам на 17 юли 1945 година, не съумява да даде отговор на всички открити въпроси, нито да заглади всички разлики.

Така на процедура е готова почвата за очертаващата се към този момент Студена война.
Чърчил, Рузвелт и Сталин: към момента един до друг  Чърчил Рузвелт и Сталин  Чърчил Рузвелт и Сталин  Чърчил Рузвелт и Сталин  Чърчил Рузвелт и Сталин
Още забавни видеа вижте и в канала на Vbox7 Уеб Цитати.

По тематиката  Денят, в който студентите се опълчиха на Съюз на съветските социалистически републики Денят, в който студентите се опълчиха на Съюз на съветските социалистически републики  Съюз на съветските социалистически републики през обектива на американски професор Съюз на съветските социалистически републики през обектива на американски професор  Жените във Втората международна война Жените във Втората международна война  Проучване: Руснаците от ден на ден харесват Сталин Проучване: Руснаците от ден на ден харесват Сталин  Как Червената войска разграби България Как Червената войска разграби България  Нощните вещици – дамите, които ужасявали нацистите Нощните вещици – дамите, които ужасявали нацистите  Атоми, бомби, бежанци: какъв е животът на Нилс Бор Атоми, бомби, бежанци: какъв е животът на Нилс Бор  Тоталитарен деспот и популярен композитор - какво би могло да ги сплоти? Тоталитарен деспот и популярен композитор - какво би могло да ги сплоти?




 Абонирайте се и прочетете първи " Непубликувано " и преглед на деня за 2 мин. АБОНИРАЙ съдебна експертиза Редактор: Жанета Нейкова Източник: Германия Втора международна война .comments-item{clear:left;}.article-comment-types div{z-index:100;}.answer { margin-left:33px; } Фонетична БДС Изключена
* Моля, коментирайте съответната публикация и използвайте кирилица! Не се толерират отзиви с обидно или нецензурно наличие, на верска или етническа основа, както и написани единствено с основни букви!
0 коментара  1 Може ли да ни следят по време на работа  1 Предлагат развалени храни в ски курортите  1 Вижте по кое време пускат третата линия на метрото  1 Правителството тегли нов дълг --> Пaрите ни  Може ли да ни следят по време на работа Може ли да ни следят по време на работа  Предлагат развалени храни в ски курортите Предлагат развалени храни в ски курортите  Вижте по кое време пускат третата линия на метрото Вижте по кое време пускат третата линия на метрото  Вижте кои са формалните почивни дни през 2020 Не пропускай  <br> Гешев: Това е единствено началото, очаквайте продължение <br>
Гешев: Това е единствено началото, очаквайте продължение
 <br> Брад Пит се <strong> майтапи с Брекзит и Мегзит </strong> пред Уилям и Кейт <br>
Брад Пит се майтапи с Брекзит и Мегзит пред Уилям и Кейт
 <br> <strong> Ирина Шейк </strong> в скута на хубав италианец, снимаха я и с <strong> Брадли </strong> <br>
Ирина Шейк в скута на хубав италианец, снимаха я и с Брадли
 <br> Ашли Греъм сподели <strong> първи фотоси </strong> на новородения си наследник <br>
Ашли Греъм сподели първи фотоси на новородения си наследник
Последни  На фотосите: Чърчил, Рузвелт и Сталин. Ялта, 1945 1945: Как Сталин надхитри Чърчил и Рузвелт  Кой е световноизвестният проектант, спечелил плана за пл. Кой е световноизвестният проектант, спечелил плана за...  <p><strong>Гешев </strong>към Европа: Вече <strong>5 години чакаме</strong> Сърбия за <strong>Цветан Василев</strong></p> Гешев към Европа: Вече 5 години чакаме Сърбия за Цветан...  Поптодорова: Забрана за влизане в Съединени американски щати евентуално ще получи държавен чиновник Поптодорова: Забрана за влизане в Съединени американски щати евентуално ще...  51-годишна македонка роди близнаци на щерка си 51-годишна македонка роди близнаци на щерка си  Даниела Дариткова Дариткова: Радев се пробва да провокира политическа...  <p><span style= Джъстин Бийбър разкрива мрачни детайлности за предишното...  <p>Смъртносният <strong>вирус</strong> взе близо 500 <strong>жертви</strong>, по какъв начин да се предпазим</p> Смъртносният вирус взе близо 500 жертви, по какъв начин да се...  Защо Радев Защо Радев " сне доверие " от Борисов?  Доналд Тръмп Тръмп отхвърли да се ръкува с Пелоси, тя скъса речта му  <p>Опасно време и снежни виелици в цялата страна</p> Опасно време и снежни виелици в цялата страна  Чарли Чаплин на снимачната площадка на Последният глух филм на Чаплин  <p><strong>Родопската теснолинейка</strong> в Топ 10 на <strong>&quot;Гардиън&quot;</strong></p> Родопската теснолинейка в Топ 10 на "Гардиън "  <p>И Сърбия не разрешава вноса на трошки в страната си</p> И Сърбия не разрешава вноса на трошки в страната си  <p><strong>Забавен хороскоп:</strong> Как се държат зодиите в киното?</p> Забавен хороскоп: Как се държат зодиите в киното?  <p><strong>На днешния ден</strong> честват всички с хубавите имена...</p> На днешния ден честват всички с хубавите имена...  Това беше най-горещият януари в историята Това беше най-горещият януари в историята  Пожар в предпазената околност Калимок край Тутракан Пожар в предпазената околност Калимок край Тутракан  река Марица Замърсиха с нефтопродукти река Марица  Бенямин Нетаняху Израел прави секрети срещи за доближаване с арабски страни Всичко от през днешния ден Виц на деня Пенсионери си приказват: - Бедна е днешната юноша, бедна... Вчера ги виждам - пет индивида една цигара пушат. Дънките им накъсани... Ама пък другояче изобщо… Прочети целия Обратно в уеб страницата
За да пишете, оценявате или докладвате мнения, апелирам логнете се в профила си.
Вход Регистрация Потребителско име* Парола* Запомни ме забравена ключова дума Потребителско име* Полето Потребителско име не би трябвало да е празно. E-mail* Полето E-mail не би трябвало да е празно. Парола* Полето Парола не би трябвало да е празно. Парола (отново)* Полето Повторете паролата не би трябвало да е празно. Име Полето Име не би трябвало да е празно. Дата на раждане Полето Дата на раждане не би трябвало да е празно. Декларирам, че съм се срещнал с Общите условия за прилагане на услугите на Нетинфо. Истории, които споделяте  Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха Пълен поврат, след санкциите жителите на „ Кармен ” почистиха  Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред Съпругата на президента Радев: Държавната измяна дебне отвред  Има ли заплаха левът да се обезцени Има ли заплаха левът да се обезцени

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР