Свръхзвуковите полети са мечта за мнозина. Те знaчитeлнo щe намалят

...
Свръхзвуковите полети са мечта за мнозина. Те знaчитeлнo щe намалят
Коментари Харесай

Възраждането на свръхзвуковите полети е крачка по-близо

Свръхзвуковите полети са фантазия за мнозина. Те знaчитeлнo щe понижат вpeмeтo зa пътyвaнe мeждy международните иĸoнoмичecĸи цeнтpoвe, което ще е от голяма изгода както за жителите, по този начин и за интернационалния бизнес.

Така полет сред Париж и Ню Йорк ще лишава по-малко от 3 часа и половина, а сред Сан Франциско и Токио - едвам 6 часа.

Американският стартъп Boom, който се е наел с тази нелека задача, към този момент набра финансиране от 100 млн. $, с цел да сътвори първообраз на свръхзвуковия си аероплан в понижен мащаб. Първият изпитателен полет се чака до края на актуалната година, оповестява Le Monde.

 Този пътнически аероплан ще може да лети от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 4 часа
Този пътнически аероплан ще може да лети от Ню Йорк до Лондон за по-малко от 4 часа

Летателният уред ще лети със скорост от над 2300 км/ч

Целта на компанията е да възвърне свръхзвуковите пътнически полети повече от 15 години след последния курс на именития Конкорд.

2.2 пъти по-бърз от звука

Самолетът, наименуван Overture, може да лети 2.2 пъти по-бързо от скоростта на звука, или съвсем 2300 км/ч. Това е малко по-бързо от европейския му предходник и към 2.5 пъти по-бързо от днешните самолети. Самолетът ще може да транспортира 55 пасажери, против 100 за Конкорд.

Летателният уред има за цел дa ce движи пo-бъpзo oт ĸoйтo и дa e дpyг пътничecĸи caмoлeт, cъздaвaн няĸoгa, нo билетът за него да е на cъщaтa цeнa ĸaтo естествен полет в бизнec ĸлaca.

 Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч
Технологията не е най-голямата спънка пред полетите с 6500 км/ч

В бъдеще свръхзвуковите самолети ще летят дружно с елементарните

" Това е сходно на броя на местата в бизнес класа и първа класа на дълги дистанции ", изяснява през 2017 година Блейк Шол, създател и началник на компанията.

Преди всичко Overture би трябвало да понижи оперативните разноски. " Те бяха доста значими за Конкорд, изключително поради разхода на гориво ", напомня Шол. Той дава обещание, че неговият аероплан ще се възползва от най-новите софтуерни достижения: ще бъде по-лек, по-аеродинамичен, по-икономичен.

Първоначално Boom подсигурява, че трансатлантическият полет ще коства единствено 5000 $, съвсем половината от последните полети на Конкорд. Впослествие компанията се отметна от това заричане.

Забавяния

 Снимка 399017
Източник:

Освен желанията, доста въпроси остават без отговор. Например, компанията към момента не е намерила производител на мотори, макар че Шол съобщи пред списание Forbes, че води диалози с главните играчи в бранша. А забавянията се натрупват.

Първият тестов полет в началото беше плануван за 2017 година А първият пътнически полет, разгласен за 2020 година, към този момент не се чака преди 2023 година Boom би трябвало да откри и ново финансиране: цената на плана се прави оценка на 6 милиарда $.

Създадена през септември 2014 година, сега компанията има единствено няколко десетки чиновници, основно инженери. Те са някогашни фрагменти на Nasa, Boeing, Lockheed Martin и SpaceX - галактическата компания на Илън Муск, която служи като образец за подражателство. " Те потвърдиха, че един новопостъпил може да прави невероятни неща ", възхищава се създателят на Boom.

 От Токио до Сан Франциско за под 6 часа? Скоро може да е допустимо
От Токио до Сан Франциско за под 6 часа? Скоро може да е допустимо

Japan Airlines възнамеряват да пуснат полети със свръхзвукови самолети

Стартъпът получава помощ и от екипите на Virgin Galactic, компанията на милиардера Ричард Брансън, който желае да изпрати туристи в космоса.

76 поръчки

Въпреки комерсиалния неуспех на Конкорд, " самолетните компании са извънредно заинтригувани от нашия план ", твърди Шол през 2017 година Оттогава Бум кандидатства за 76 поръчки.

Virgin Atlantic ще получи първите 10 самолета. Japan Airlines, която влага 10 млн. в започващата компания, е декларирала 20 свръхзвукови самолета. Други три компании, чиито имена не се оповестяват, също са поръчали самолети.

 Lockheed Martin създава свръхзвуков пътнически аероплан
Оръжеен колос създава свръхзвуков пътнически аероплан

С него полетът от Ню Йорк до Лондон ще трае единствено 4 часа

Шол несъмнено има упоритости. Предприемачът към този момент си показва, че самолетът му извършва над 500 маршрута по света.

Той чака търсене на 1300 летателни апарата през първите 10 години. При цена на самолета от 200 млн. $, " това съставлява капацитет от 260 милиарда $ ", счита той.

И разкрива огромната си цел: " В дълготраен проект задачата е да се свърже всеки град в света за по-малко от 5 часа и единствено за 100 $ ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР