Свръхмасивна черна дупка, която се крие в центъра на нашата

...
Свръхмасивна черна дупка, която се крие в центъра на нашата
Коментари Харесай

Свръхмасивна черна дупка яде сърцето на Млечния път

Свръхмасивна черна дупка, която се крие в центъра на нашата Млечния път в обект, наименуван Стрелец А *, неотдавна стартира да употребява големи количества материя, оповестиха астрономи от Калифорнийския университет в Лос Анджелис, написа "Монитор ".

Според отчета учените са създали съпоставяне на над 13 000 изображения на Стрелец А * за 133 нощи от Обсерваторията Кек на Хаваите и огромния телескоп на Европейската южна обсерватория в Чили и са открили, че през последните месеци обектът е станал невиждано ослепителен.

„ Никога не сме виждали нещо сходно през 24-те години, в които сме изучавали свръхмасивната черна дупка “, споделя Андреа Гез, професор по физика и астрономия в Калифорнийския университет. „ Обикновено тя е много тиха, мъглява черна дупка. Не знаем какво докара до тази интензивност.”

Черна дупка не може да се види, тъй като даже светлината не може да избяга от мощната гравитация, само че материята към небесния обект излъчва мощна радиация, защото се форсира във вътрешността. Увеличаването на яркостта демонстрира, че черната дупка употребява в допълнение материя. Астрономите не могат да кажат какъв тип материя става жертва на Стрелец А * от началото на май тази година и дали увеличеното изгаряне е особеност или е за непрекъснато.

Основният въпрос е дали черната дупка не навлиза в нов стадий на съществуването си. Възможно е да става дума за индивидуален прилив на повече материя от по-голям обект, който е минал наоколо. Подобно събитие е имало през 2014 година, когато различен обект, наименуван G2, е минал относително покрай черната дупка. Възможно е тя да е привлякла част от неговия външен пласт или да е погълнала огромни метеорити.

През предходната година звездата S0-2 също е предходна покрай Стрелец А, само че не е била засмукана. Възможно е сходни събития да обезпечават неочакваните нараствания на интензивността на черната дупка. Учените допълват, че нито един от тези процеси не заплашва Земята. Планетата се намира на 26 000 светлинни години от Стрелец А. Черната дупка би трябвало да усили интензивността си 10 милиарда пъти, с цел да се окаже стеснителен фактор за Земята.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР