Свръхчовек ли е Новак Джокович? Този въпрос си задават мнозина

...
Свръхчовек ли е Новак Джокович? Този въпрос си задават мнозина
Коментари Харесай

Джокович спечелил Australian Open с разкъсан мускул

Свръхчовек ли е Новак Джокович? Този въпрос си задават мнозина фенове на тениса, откакто 33-годишният сърбин завоюва за девети път Откритото състезание на Австралия.

И не толкоз поради самия успех, защото той значително е даденост - всякога, когато белградчанинът стигне край в Мелбърн, той го печели. А поради метода, по който международният №1 извоюва купата, откакто при започване на шампионата се контузи съществено и беше на косъм от отричане.

По време на мача против Тейлър Фриц (САЩ) в III кръг Джокович получи тежко разтежение в коремната мускулатура и едвам доигра срещата. Облекчен от дадените му мощни болкоуспокояващи в съблекалнята, Ноле се наложи със 7:6 (1), 6:4, 3:6, 4:6, 6:2, а часове след дуела се подложи на проучване с ядрено-магнитен резонанс.

Резултатите от него бяха непокътнати в загадка и мнозина започнаха да се питат имал ли е в действителност контузия Джокович. След финала в неделя самият той разкри, че прегледът е открил скъсване във външния кос мускул на корема (obliquus externus abdominis).

" Бях доста обезпокоен. Не изглеждаше реалистично да мога да играя - призна Джокович. - Два часа преди 1/8-финала не знаех дали ще мога да изляза на корта. Тогава организирах първата си подготовка след мача в III кръг. Болката беше на равнище, което можех да понеса. Просто одобрих обстоятелството, че ще би трябвало да играя с болежка. "

С въпросната болежка сърбинът победи поредно Милош Раонич (Кан) със 7:6 (4), 4:6, 6:1, 6:4 на 1/8-финалите, Александър Зверев (Гер) с 6:7 (6), 6:2, 6:4, 7:6 (6) на 1/4-финалите, Аслан Карацев (Рус) с 6:3, 6:4, 6:2 и Даниил Медведев (Рус) със 7:5, 6:2, 6:2 в борбата за трофея.

" Дали съм бил наясно, че може да си причиня още по-тежка контузия? Да, бях наясно - съобщи Новак. - Но в случай че има шампионат, на който да пожертвам всичко, с цел да си дам късмет да стигна до края, това е Australian Open. Разбира се, взех решението самичък. А моят медицински екип и моят физиотерапевт свършиха забележителна работа. С Божията благословия съумях да реализира това и съм доста признателен. "

Относно появилите се подозрения в достоверността на физическото му положение най-хубавият тенисист в света през последните години съобщи:

" Знам, че имаше доста спекулации. Хората се чудят дали съм контузен, по какъв начин може да се възвръщам толкоз бързо. Смятат, че това е невероятно. Разбирам. Вижте, всеки има право на лично мнение. Това, което направихме през последните 9-10 дни, всички ще имат късмет да го видят евентуално в края на годината, когато излезе документалният филм, който снимаме. Заснех доста неща, които се случиха тук, а също и през последните шест месеца. "

 

НАДПРЕВАРАТА С ФЕДЕРЕР И НАДАЛ

На 33 години Новак Джокович завоюва своята 18-а купа от Големия шлем и се приближи единствено на две от рекордьорите с по 20 оценки Роджър Федерер (39 г.) и Рафаел Надал (34 г.). Като се прибавят и неговите 36 трофея от сериите " Мастърс " и 5 оценки от Финалите на АТР, сърбинът усили дистанцията пред двете митове с общо 59 от така наречен огромни купи. Втори в тази ранглиста е испанецът с 56 (20 от Шлема, 35 от " Мастърс " и златен орден от олимпийските игри), а швейцарецът е трети с 54 (20 от Шлема, 28 от " Мастърс " и 6 от Финалите на АТР).

" Роджър и Рафа ме въодушевяват. Казвал съм го и преди, ще го кажа още веднъж. Мисля, че до момента в който те играят, ще играя и аз - разяснява Джокович. - Предполагам, че това се трансформира в някакво съревнование кой ще играе повече тенис. Вероятно и кой ще завоюва повече. Това е конкуренция сред нас във всички аспекти. Но мисля, че и това е повода да сме такива каквито сме. Защото ние с мотивираме един другиго. Дали мисля за възстановяване на върха в Големия шлем? Разбира се. От този ден нататък, до момента в който се пенсионирам от тениса, главната част от вниманието и силата ми ще бъде ориентирана към тези шампионати. Ще се опитам да печеля още " мейджър " титли. "
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР