Своевременната доставка на донорски органи е едно от ключовите условия

...
Своевременната доставка на донорски органи е едно от ключовите условия
Коментари Харесай

Дрон доставя спешно орган за присаждане

Своевременната доставка на донорски органи е едно от основните условия за сполучливи интервенции по трансплантиране, а безпилотните апарати могат да ускорят този развой

Бъбрек, пренесен с дрон, бе вкоренен сполучливо на 44-годишна жена в Балтимор (снимка: UMMCVideos)

За първи хирурзи присадиха донорски орган, доставен с безпилотен летателен уред (дрон). Това се случи на 19 април в Медицинския център на Университета на Мериленд в Балтимор, Съединени американски щати, за което свидетелства и видео от историческото събитие.

Продължителността на полета не се оповестява, само че бъбрекът, подложен в специфичен резервоар, създаден от експерти на университета, оцелява по време на полета. Лекарите присаждат бъбрека на 44-годишна жена, която чака за трансплантацията осем години. Операцията протича сполучливо и на 25 април дамата е изписана от болничното заведение.

Бързата доставка на донорски органи е едно от основните условия за сполучлива интервенция по трансплантиране. Статистиката сочи, че заради катастрофи на пътя и забавяния, до 1,5% от органите стават негодни за присаждане. Използването на дронове може да форсира доставките на органи и да понижи този индикатор.
още по тематиката
През 2016 година управляващите в Руанда пуснаха първата в света държавна система за доставка на кръв посредством дронове за нуждаещи се пациенти в труднодостъпни региони в западната част на страната.

Наскоро Федералната работа за гражданска авиация на Съединени американски щати даде на компанията Wing документ за авиопревозвач – за първи път се издава подобен документ на компания, която доставя артикули с дронове. До края на годината Wing възнамерява да пусне новаторската услуга в щата Вирджиния.

Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР