Своеобразен металургичен комбинат откриха археолозите при проучванията край Созопол. Информацията

...
Своеобразен металургичен комбинат откриха археолозите при проучванията край Созопол. Информацията
Коментари Харесай

Уникална находка: Археолози откриха в Созопол най-стария металургичен комбинат у нас

Своеобразен металургичен комбинат откриха археолозите при изследванията край Созопол . Информацията заяви в ефира на Дарик Бургас Димитър Недев, шеф на Археологическия музей в Стария град. Находката датира от първите десетилетия от основаването на Аполония. Древен рудник е изникнал при разкопките в региона на Меден хълм , до възвишението Бакърлъка. Там са били ситуирани известните и най-богатите в класическата античност рудници , обясниха специалисти. Откритието е на Петър Лещаков и Красимир Ников и потвърждава, че Созопол в класическата античност е бил един от най-големите металургични и рудодобивни центрове в античния свят.

Рудно поле е към километър и двеста метра-без тунели, с открити шпричове, а в най-концентрираната му част, на северния склон на самия ров, от който античните миньори са добивали руди се открити два типа пещи- едните – служат за така наречен „ пържене ”- премахване на сярата от концентрата, а другите са така наречен топилни. Проучванията не престават.
 археолози Созопол
Експертите напомнят, че шест години по-рано при изследвания зад абсидата на църквата до Южната крепостна стена, под долното равнище на некрополола, датиран от края на 6-7 век, бяха открити други две леярни.

Откритията демонстрират, че още в архаичния интервал стартира интензивното създаване на рудните находища в  меден хълм в района и свидетелстват за напредналата технология в региона на металургията, сподели Димитър Недев.

И акцентира, че със същата тази техника точно в остарелия Созопол е направена отливка на колосалната скулптура на господ Аполон , отразена в творбите на античните летописци. Статуята и е украсявала централния храм в Аполония, а неин създател е известният древногръцки ваятел Каламис.  Бронзовият манумент на Аполон е коствал 500 гения злато. Той е бил извънредно скъпа и е бил единствения исполин в отвън гръцкия свят. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР