Свободният пазар се отнася единствено за индустрията. Надеждата беше, че

...
Свободният пазар се отнася единствено за индустрията. Надеждата беше, че
Коментари Харесай

Експерт: Свободният пазар на ток не намали злоупотребите

Свободният пазар се отнася само за промишлеността. Надеждата беше, че той ще понижи злоупотребите. Това не се случва и не е изненадващо. Това разяснява икономистът Калоян Стайков от Института за пазарна стопанска система във връзка протичащото се на свободния пазар за електричество.

По думите му бизнесът е съсредоточен в три държавни компании, които доставят на процедура 85 % от електрическата енергия. Има доста огромна централизация при производителите и надлежно няма конкуренция.

" Вътре в холдинга БЕХ са вероятни редица непазарни практики, които би трябвало да се заобикалят. Ако страната желае да има сигурност на доставките, да си влезе в ролята на принципал и да се държи като притежател, тъй че тези сдружения да не ощетяват интереса ѝ ", акцентира Калоян Стайков пред БНР.

" Ако страната е притежател, би трябвало да се интересува от общия стопански интерес. Самата страна, като притежател, явно не съумява да се оправи с тези практики. Това е неуместно. Понеже страната не може да ги управлява, просто трансферира отговорността на регулатора. Самият регулатор има известни проблеми. От години приказваме за неговата самостоятелност и административния му потенциал ", означи Стайков.

Той вижда пътя в сливане на българския пазар с районните пазари, само че акцентира, че това ще отнеме време.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР