Свободният пазар на ток се променя и възможностите за печалба

...
Свободният пазар на ток се променя и възможностите за печалба
Коментари Харесай

Късата скамейка на брокерите на ток

Свободният пазар на ток се трансформира и опциите за облага понижават

© Надежда Чипева
Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване

Увеличаване
Преглед на оригинала Автор: Капитал Смаляване
Още по тематиката
Износът на ток е повишен с близо 40%

Потреблението на електрическа енергия в страната обаче понижава от началото на годината до момента
7 ное 2018
Правителството реши по какъв начин да осъществя АЕЦ " Белене "

До края на годината ще се пуснат предложения за интерес, а дали ще се строи, ще е ясно най-рано в края на 2019 година
7 ное 2018
Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 " губи 266 млн. лева за деветмесечието

Държавната централа има и насъбрани задължения за над 900 млн. лева, като главната част са към притежателя й
5 ное 2018
Възходът на енергийните цени

В цяла Европа има повишаване на тока и другите енергоносители. Очаква се това да продължи до настъпването на идната рецесия
2 ное 2018
АЕЦ " Козлодуй " ще печели до 30 млн. лева на година от потреблението на остарял ротор за " Белене "

Прехвърлянето на ротора от НЕК към атомната централа се точи от години
18 окт 2018
Енергийната борса спря поради хипервисоки цени на тока

Това е невиждан случай и идва след сигнали за операции през последните седмици. Основният продавач е държавната НЕК
10 окт 2018 Доходоносният до неотдавна бизнес на търговията с електрическа сила става все по-непривлекателно занятие. Поне по този начин настояват компаниите в сектора. Промяната съответства с разрастването на свободния пазар и активизирането на борсовата търговия, които замениха тайните търгове за ток на държавните производители, до които достъп имаха единствено стеснен кръг от търговци. Но и в този момент има проблем: за търговията с ток към този момент са нужни големи финансови запаси, а възвръщаемостта, в случай че изобщо бъде реализирана, е доста ниска - към 4% на година. В същото време рискът е огромен, защото придвижването на борсовите цените на тока в последно време е единствено в посока нагоре и това изцежда оборотния капитал на медиаторите. Засегнати са даже най-големите.

Сигнал за идните земетресения в бранша бе банкрутът на " Фючър енерджи " през декември предходната година. Това бе един от огромните търговци и кандидат-купувач на бизнеса на CEZ в България, който обаче не съумя да издържи на неналичието на задоволително предложение на електрическа енергия и повишението на борсовите й цени. Много от другите търговци също приключиха със загуби 2017 година, а очакванията им за възобновяване през 2018-а се изпариха с въвеждането на спомагателни финансови тежести и задължението покупко-продажбите да се подписват само на платформите на енергийната борса.

Получавате достъп до всички публикации и целия списък на вестника. В резултат единствено за година 8 от 22-те най-големи компании с общи доходи 730 млн. лева за 2017 година или към този момент са напуснали пазара, или се чака скоро да излязат от него. И по-малки играчи също се отдръпнаха от бизнеса. Рискът е, че конкуренцията може да спадне до сериозни равнища и свободната търговия да се окаже назад при огромните три ЕРП-та и още двама-трима търговеца. Сянката на КТБ

Търговецът на ток " Енергийна финансова група ", който през 2015 година бе стигнал до второто място по доходи след " ЧЕЗ трейд България ", има различен проблем, обвързван със заем от банкрутиралата КТБ. С решение на Софийския градски съд от 28 август тази година " Енергийна финансова група " е оповестена в неплатежоспособност. Делото е формирано по искане на различен търговец на ток - " Кимпекс енерджи " на Валентин Николов, който също е напуснал пазара.

Историята в резюме е следната: През 2013 година " Кимпекс енерджи " взима заем 20.7 млн. евро от КТБ, която пък за задачата е си е осигурила 19.5 млн. евро от американската Ситибанк. Парите са за предплатено изкупуване на ток от Топлоелектрическа централа " Марица-изток " 2 и АЕЦ " Козлодуй ", който ще се продава само на " Енергийна финансова група ". Обезпечението са приходите от реализацията на електрическата енергия към крайните клиенти от компанията на Вузев и Манчев, които се събират в открита за задачата ескроу сметка в Ситибанк, слон София. След банкрута на КТБ заемът на " Кимпекс енерджи " става дължим и за задачата са усвоени постъпилите от " Енергийна финансова група " средства в специфичната сметка - общо 17.4 млн. евро. Но " Енергийна финансова група " стопира да заплаща доставената и фактурирана от " Кимпекс енерджи " електрическа енергия, заради което последната се обръща към съда. Магистратите признават доводите на " Кимпекс енерджи " и афишират сдружението на Вузев и Манчев в неплатежоспособност с дата 31 декември 2015 година, макар че през идващите две години то има 360 млн. лева доходи.

Нисък марж, мудни заплащания

" Не е атрактивно да се занимаваме с тази активност - инвестицията е огромна, а възвръщаемостта дребна. Излиза по-изгодно тези пари да се вложат в недвижими парцели да вземем за пример, които да се дават чартърен ", споделя Илко Йоцев, който е съучастник в Джи Ви Ай - търговецът на ток от групата на строителната Джи Пи, който притегли екипа и огромна част от клиентите на " Фючър енерджи ". Според него сега тече огромно преструктуриране на бранша и той стартира да се концентрира доста повече върху балансирането на сила, в сравнение с върху чистата търговията. " Всички купуват от борсата и пазарът стана като при банките - в този момент, в случай че би трябвало да се обмени валута, се върви в най-близката банка, тъй като цените са идентични на всички места. При търговията с сила към този момент няма значение от кой търговец ще купиш, защото цените им са съвсем идентични, откакто купуват от едно и също място. Много малко компании могат да създадат разлика в цената, с цел да са конкурентни ", изяснява още Йоцев.

Но не е единствено това. Цените на борсата се покачиха с над 50% от средата на септември (виж графиката) и объркаха бизнес проектите на търговците. " На борсата би трябвало да плащаш всеки ден, а си получаваш парите от клиентите с месец забавяне. В един миг финансовият запас просто не стига ", споделя Мартин Георгиев от Асоциацията на търговците на електрическа енергия в България.

Проблемът с оборотния капитал води до отсрочване на други заплащания - да вземем за пример вноските към фонда " Сигурност на електроенергийната система " (ФСЕС) за така наречен цена " обвързване към обществото ". Това е оня съставен елемент във фактурата за ток, който се начислява на всички консуматори, с цел да се компенсират преференциалните цени на ВЕИ и американските централи. Но до момента в който за битовите консуматори на контролирания пазар въпросната цена е включена в общата сметка, тези, които се доставят от свободния пазар, заплащат надбавката (36 лева./мВтч) по обособена фактура.

Собственичката на " Енерджи съплай " и ръководител на асоциацията " Свободен енергиен пазар " Соня Николова-Кадиева показва, че не потребителите, а търговците на ток са задължени да внасят съответните суми във фонда, даже да не са ги получили от клиентите си. Търговците би трябвало да дават банкови гаранции пред фонда или да предплащат цената " обвързване към обществото ", защото в противоположен случай могат да бъдат отстранени от пазара. " Защо тези отговорности не се заплащат непосредствено към фонда, а за събирането им дават отговор търговците и заплащат гаранции за това. На процедура ние обезпечаваме всяко взимане, без за това да получаваме някакво заплащане ", споделя още Кадиева.

Председателят на ФСЕС Диан Червенкондев не счита, че събирането на цена " отговорности към обществото " е главният проблем на търговците. " Новите разпореждания на Закона за енергетиката им разрешават да желаят на собствен ред гаранции от клиентите си за тези вноски или при неплащането им да изискат прекъсване на тока на даден консуматор даже и той да се доставя към този момент от друго място ", показва той. По думите му всички търговци, които сега са на пазара, са си платили дължимите вноски и просрочия няма.

Предизвикателството пред множеството търговци съгласно Червенкондев е разминаването в прогнозите им за цената на електрическата енергия. В случая, в случай че са подписали с клиентите си дълготрайни контракти за доставка на ток по избрани цени, при повишението на цените на борсата се постанова да купуват силата по-скъпо и действително натрупат загуби.

Кой към този момент си потегли

След отстраняването от пазара на " Фючър енерджи " единствено за няколко месеца бизнеса напуснаха още " Фреа Акспо ", " Енергопроект ютилитис ", " Еско сървисис " и " Грийн уърлд груп ". През юни един от огромните играчи - " Енерджи МТ ", който държи към 10% от свободата търговия в България, също разгласи идното си отдръпване. В известие на уеб страницата си сдружението разгласи, че активността по продажба на електрическа сила на крайни клиенти ще бъде прекратена след края на 2018 година, а пред " Капитал " притежателят и шеф Румяна Георгиева изясни, че решението е взето предвид на пазарната обстановка, в която няма дълготрайна визия за цялостна либерализация на пазара и също по този начин има огромна доза непредвидимост.

Впоследствие активността си прекратиха " Едисън трейдинг С.П.А. - клон България ", " Тинмар съплай " и " Енерджи пауър ". От регистъра на Електроенергийния систематичен оператор е премахнат и петият по размер на приходите (156.6 млн. лева.) търговец - " Енергийна финансова група " на Николай Вузев и Богомил Манчев. Но при него проблемите са свързани по-скоро с кредитни отговорности (виж карето). Не е изключено проблемите на " Енергийна финансова група " да обиден и свързаната с нея " Аркадия сървис ", която също е измежду най-големите търговци на ток.

Какво следва

Според Соня Кадиева свободният пазар на електрическа енергия не се развива добре и изгледите за бъдещето му не са положителни. " В момента предлагането на ток се реализира само от БЕХ - посредством НЕК, АЕЦ " Козлодуй " и Топлоелектрическа централа " Марица-изток 2 ". Когато продавачът е един, той може да разгласи каквато си цена желае. И когато няма от кое място другаде да се вземе нужната сила, тази цена се заплаща. Ако продължава по този начин, най-после ще останат единствено няколко огромни търговеца, а всички дребни ще бъдат принудени да се отдръпват ", твърди тя.

Мартин Георгиев също се притеснява от неналичието на дълготрайно предложение от страна на производителите за 2019 година, което води до спомагателна неустановеност измежду търговците, защото не могат да предложат на клиентите си закрепени цени за дълъг интервал от време.

По-различно е визията на Илко Йоцев: " Сега конкуренцията е по-скоро на равнище обслужване и предложение на съвременни артикули, които икономисват разноски на потребителите и им подсигуряват качество. Моята работа към този момент не е толкоз да закупувам и продавам ток, а да предлагам добавена стойност за съответния бизнес - било то в обслужване, балансиране или енергийна успеваемост ", споделя той. Йоцев дава и образец с друга компания, която управлява - " Еско сървисис ". Тя се отхвърля от пазара на търговия с електрическа сила и създава блокчейн платформа за енергийна успеваемост.

Ако 2018 година е на отказващите се търговци, то вяра за по-конкурентен пазар идва при започване на идната година. Тогава не държавната НЕК, а обединявания от ВЕИ-та ще продават тока си на борсата, което най-малко ще усили разнообразието в предлагането.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР