Свободни COVID легла в болниците в страната няма - това

...
Свободни COVID легла в болниците в страната няма - това
Коментари Харесай

Свършиха свободните COVID легла в болниците, кръвната плазма недостига

Свободни Коронавирус кревати в лечебните заведения в страната няма - това сподели в ефира на " Нова телевизия " " доктор Иван Колчаков, анестезиолог и реаниматор в болница " Софиямед ". " Всеки час даваме информация в Районната здравна ревизия и всяко свободно легло се заема ", уточни той. В лечебното заведение са разкрити нови Коронавирус кревати и в този момент броят им е 180. Колчаков изрази вяра 10-те дни на по-строги ограничения да пречупят кривата за заболеваемостта.

По думите му несъмнено има директна връзка сред ковид и смъртността, в случай че една нация е във водещи позиции в класацията по заболеваемост и смъртност по сърдечно-съдови и онкологични болести. " През ноември имахме интервал, през който смъртността беше два пъти по-голяма по отношение на същия месец на миналата година, което демонстрира, че коронавирусът изобщо не е за подценяване. От тази позиция би трябвало да се държим отговорно. Сега плащаме цената на коледно-новогодишните купони ", съобщи той.

Има дефицит на кръвна плазма, сподели в изявление за БНР доктор Павлина Михайловаот от съдружие " Лечение на Covid-19 с рековалесцентна плазма ". По нейна информация в София е имало огромни количества плазма, поради което хора са били отказвани да подаряват. В други области в страната обаче има дефицит.

Павлина Михайлова акцентира, че връзката сред четирите центъра за плазма в страната е нерегламентирана и неразбираема. В Благоевград няма инсталация за даряване на кръвна плазма, поради което доброволци подаряват кръв, от която да се извлича плазма, което е неефективно, уточни Михайлова и прикани хората да подаряват непосредствено плазма в София. Недостиг на плазма има в Плевен и Габрово.

" Плазма се прелива рано. Ранното преливане на рековалесцентна плазма, богата на антитела, е най-ефективното средство против смъртността от COVID-19 ", сподели още Михайлова. Тя уточни за добър образец болничното заведение в Петрич, където от лятото на предходната година преливат плазма на 95% от своите пациенти. По думите й по този начин натискът върху интензивното поделение там е намалял с 50%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР