Свободата на словото в модерния свят се възприема като едно

...
Свободата на словото в модерния свят се възприема като едно
Коментари Харесай

Свободата на словото – начин на употреба

Свободата на словото в модерния свят се възприема като едно от главните цивилен права

3 май е избран от Организация на обединените нации за международен ден на свободата на печата през 1993 година  

В годишния си отчет, който „ Репортери без граници “ (RSF) разгласява във връзка международния ден на свободата на словото за България е отредена. Изкачваме се с 20 места по отношение на миналогодишното 91-во. Но рецензиите към медийната среда у нас остават все същите.

Според RSF " Позицията на България се усъвършенства през предходната година. Нито една от ограниченията, препоръчани от RSF за подкрепяне свободата на печата, не беше осъществена, само че и нямаше съществени нарушавания ". В типично демократичен дух се вършат подмятания, че през последните две години усъвършенствания няма, само че това се дължи на отношението на провалилият се кабинет Петков „ за отбрана на медиите, макар изострените нападки от политически партии против медии и публицисти “.

В отчета следва още суха статистика, съгласно която България към този момент не е последна от страните в Европейски Съюз – една позиция след нас е Унгария. Още по-назад са Малта (84) и Гърция (107). Преди България от страните от Европейски Съюз е Полша, само че надалеч напред на място 57. Като цяло, обстановката с медиите в България е избрана като „ към момента проблематична ", а в тази група влизат и Румъния, Унгария, Чили и още други 52 страни.

Толкова за годишните статистики. Самата концепция да се основават ранглисти, измерващи такава неопределима големина като свободата на печата, е форма на ограничаване. Трябва да се помни, че „ Репортери без граници “ е неправителствена организация, чиято активност се финансира от държавни и интернационалните организации. По информация от президента на RSF Робер Менар даренията от френското държавно управление възлизат на 4,8%, като общо размерът на държавната помощ образува 11% от бюджета на РБГ (в това число влизат парите от френското държавно управление, ОССЕ, ЮНЕСКО и Международна организация на франкофонията). 20% от средствата ѝ се набират от дарения на частни групи като Санофи-Авентис, Франсоа Пино, Фондация за Франция, Института „ Отворено общество “ на Джордж Сорос, Sigrid Rausing Trust, Бенетон или Центъра за свободна Куба. Задължително следва да се регистрира, до каква степен безпристрастна в оценките и анкетите си може да бъде RSF.

Според годишните финансови доклади бюджетът на „ Репортери без граници “ е сред 4 и 6,1 млн. евро. Постъпленията идват от продажба на фотоалбуми и продажбите на продукти като тениски и така нататък Журналистът Селим Ламрани пресмята, че РБГ би трябвало да е продавала 170 200 книги през 2004 година и 188 400 книги през 2005 година, с цел да събере повече от Щатски долар 2 000 000 съгласно изказването на организацията за приходите ѝ. В реалност продажбите на книгите на RSF са донесли $230 000 през 2007 година

Основателят и Генерален секретар на Робер Менар неведнъж е подлаган на рецензии за радикалните си мнения по чувствителни тематики, като да вземем за пример етиката на потребление на техники за измъчвания, както и за методите за финансиране на RSF и връзките му с разследващи служби.

Ще се възползваме от свободата на словото, обезпечена в член 39 на Конституцията на Република България, с цел да напомним, какво написа преди повече от век Марк Твен: “По Божията благосклонност ние в Америка получихме три неописуемо скъпи неща: независимост на словото, независимост на съвестта и здравомислие, предпазващо ни да се употребяваме от тях. ”

Още по-назад във времето, в епохата на Просвещението, когато се ражда и развива актуалната концепция за независимост на словото, различен огромен мъдрец, стихотворец, книжовен критик и лексикограф Самюел Джонсън написа, че „ всеки има право да споделя това, което счита за належащо, а всеки различен има право да го бие за казаното “.

Свободата на словото е отговорност, както всяка друга независимост. Въпрос на публичен морал и персонална просвета е тази независимост да бъде употребена за добруването и спокойствието на обществото.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР