Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не

...
Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не
Коментари Харесай

България е най-корумпираната и бедна страна в ЕС, смята немска фондация

Свободата на словото, корупция и независимостта на правната система не се намират в положително положение в България, установи в годишния си отчет демократичната немска Фондация „ Фридрих Науман “.
Макар към този момент от 10 години страната ни да е в Европейски Съюз, в България независимостта на правораздавателната система е в застоялост , твърди в заключителния си отчет фондацията, в която се прави оценка ситуацията в 45 страни.
От там обръщат внимание на три съставния елемент на свободата в дадените страни – стопански, обществен и политически.
По отношение на правораздавателната ни система установяват негативна наклонност или съмнения.
„ Премахването им доста затруднява подобряването в други области на правовата страна, например битката с корупцията или отбраната на правата на индивида. “
От фондацията означават, че Freedom House уточни в " Нациите в преход " през 2018 година, че " българската правосъдна система продължи да се сблъсква с висока степен на политизация, статистически метод с неефективност и липса на административен потенциал ".
Що се отнася до политическата непоклатимост в България, през 2018 година обстановката е била постоянна, доколкото не е имало избори, както и поради нашето председателство в Европейски Съюз.
България е най-силно корумпираната страна-членка на Европейски Съюз. като „ изостава от сравнимите с нея в това отношение Унгария, Румъния, Гърция или Хърватия, толкоз доста, че това е измежду главните спънки за присъединението й към Шенгенското пространство и предстоящото бързо икономическо развиване “.
Корупционната среда подтиква растежа на сивия пазар в България, „ който е най-големият в Европейски Съюз и възлиза на близо 30% от Брутният вътрешен продукт “.
„ Неформалният съюз на политическата и бизнес олигархия, проведената престъпност, единствено отчасти реформираната секрети служби и пристрастните медии остава главният катализатор на корупцията. “
По отношение на правата на частната благосъстоятелност, в България те са относително добре предпазени.
„ Въпреки че правната рамка е най-много в сходство с другите страни от Европейски Съюз, постоянно липсва съответното й използване. Правовата страна в България се основава на слаби основи, дължащи се на слабата правосъдна система, която постоянно се смята за намираща се под външно въздействие.
Съдебната система към момента е една от институциите с минимум доверие в обществото . Тя също се възприема като мощно корумпирана. “
Правителствените разноски в България са доста умерени спрямо други европейски страни, достигайки едвам 33% от Брутният вътрешен продукт през 2017 година заради възходящия експорт и вътрешното търсене.
Икономическият напредък е постоянен и доближава 3,5%. Безработицата е спаднала до най-ниското си ниво, като доближава едвам 6%.
„ България обаче остава най-бедната страна в Европейски Съюз във връзка с Брутният вътрешен продукт на глава от популацията, по което изоставаме с „ почти 50% от междинната покупателна дарба на Европейски Съюз “
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР