Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава,

...
Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава,
Коментари Харесай

Проектодоклад на ЕП: Свободата на медиите в повечето държави от ЕС се влошава

Свободата на медиите в множеството страни от Европейски Съюз се утежнява, съобщи през днешния ден евродепутатът Магдалена Адамович (ЕНП) при представянето на проектодоклад пред комисията на Европейския парламент по цивилен свободи, правораздаване и вътрешни работи.

Тя означи, че този въпрос е обвързван с върховенството на закона и със съществуването на Европейски Съюз. По нейните думи медиите биват превземани от ръководещите партии, прави се обществено инженерство за политически цели, популяризира се дезинформация и език на омразата за завладяване или опазване на властта и това се следи все по-често.

Заплахи за медиите се следят по целия свят, по време на пандемията от COVID-19 ситуацията в допълнение се утежни. Нарастват случаите на принуждение против публицисти, уточни Адамович.

Евродепутатът Елена Йончева (БСП, Социалисти и демократи) съобщи, че е време да се работи с съответни политически решения за свободата на медиите. Тя предложи да има европейски механизъм за наблюдаване на медиите, с ясни индикатори, в случай че е належащо - и законодателни. Йончева настоя за поддръжка за проверяващата публицистика, в това число финансова. По нейните думи има нужда от въвеждане на общ механизъм против монополизацията на медийната благосъстоятелност.

Рамона Стругариу (Обнови Европа) даде България за образец за непрекъснато утежняване на положението на медиите. Тя съобщи, че е видяла от нашата страна фрагменти с публицисти, нападани от полицията с палки, газ, даже арестувани с белезници. Окървавени лица на публицисти и протестиращи нямат място в Европа и по света. Призовавам виновниците за тези събития в България да понесат отговорност, добави тя.

Алис Кунке (Зелени) предложи въвеждане на механизъм за оказване на бърза поддръжка за публицисти, поискали отбрана. Лусиа Николсонова (Европейски консерватори и реформатори) съобщи, че в Централна и Източна Европа положението на медиите не е по никакъв начин положително. Обществените медии са под въздействието на ръководещите, а частните - на олигарси и мафия, добави тя. Обществото от ден на ден е под въздействието на дезинформацията, добави Николсонова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР