Свободата на медиите не може да бъде подкопавана в резултат

...
Свободата на медиите не може да бъде подкопавана в резултат
Коментари Харесай

Съветът на Европа: Свободата на медиите не може да бъде подкопавана

Свободата на медиите не може да бъде подкопавана вследствие на непропорционалните ограничавания, налагани като изключителни ограничения в битката против пандемията в редица страни от Европа. Това декларира в оповестена в петък декларация комисарката на Съвета на Европа за човешките права Дуня Миятович.

" Проблемите за световното здраве, провокирани от Ковид-19, изискват ефикасни ограничения за отбрана на здравето и живота на хората. Това включва битка против дезинформацията, която може да провокира суматоха и обществено недоволство. За страдание обаче някои държавни управления употребяват този императив като претекст за въвеждане на непропорционални ограничавания върху свободата на медиите. Това е контрапродуктивно и би трябвало да бъде прекъснато. Особено във време на рецесия ние би трябвало да пазиме нашите скъпоценни права и свободи ", се споделя в декларация на Миятович, оповестена в Страсбург.

" През последните седмици парламенти, държавни управления и локални управляващи одобриха законодателни ограничения, декрети и решения, които намерено рискуват да попречат на работата на публицистите и хората от медиите и лимитират правото на обществото да получава информация ", отбелязва комисарката.

Тя показва по-конкретно, че публицистите, отразяващи епидемията, в Унгария и Русия се изправят пред редица наказания, в това число и риска, съгласно новите закони, от ефикасни присъди до 5 година затвор за разпространение на " подправена информация ".

В декларацията се подлагат на критика и някои ограничения на държавните управления в Азербайджан, Румъния, Босна и Херцеговина и Армения, които заплашват медийните свободи и правата на хората да получават изчерпателна и навременна информация.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР