Свободата на движение на данни трябва да е петата основна

...
Свободата на движение на данни трябва да е петата основна
Коментари Харесай

Мария Габриел: Движението на данни трябва да е петата свобода в ЕС

Свободата на придвижване на данни би трябвало да е петата съществена независимост на Европейския съюз, сподели претендентът за еврокомисар Мария Габриел на чуването си в Европейския парламент, което стартира малко след 16:00 ч. българско време. Габриел приказва пред две комисии на Европарламента - по просвета и по индустрия, проучвания и енергетика.

Акцентът, който повтаряше през по-голямата част от 150-минутното си чуване, беше, че е нужно Еврокомисията да подсигурява присъединяване " на всички заинтригувани играчи в цифровата трасформация. " Няколко пъти акцентира и смисъла на финансовите запаси, които би трябвало да бъдат заделени, с цел да разрешат на европейците да са отпред на софтуерната конкуренция.

Основните въпроси към нея бяха за рисковете от дигитализацията на стопанската система, неприкосновеността в Интернет, битката с онлайн пиратството, киберсигурността и редица други. В множеството случаи отговорите ѝ бяха общи и повтаряха поръчките, които тя изпрати в писмен тип до евродепутатите.

Ако бъде утвърдена, Габриел би трябвало да бъде одобрена от Съвета на Европейски Съюз и да бъде назначена от ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Той ѝ разпореди поста Комисар по въпросите на цифровата стопанска система и цифровото общество. Тя ще поддържа осъществяването на тактиката за единния дигитален пазар, която Европейската комисия одобри през май 2015 година

На чуването ѝ участваха и министърът на правораздаването Цецка Цачева и някогашният вътрешен министър Цветан Цветанов.



" Дневник " наблюдава главните моменти и основните въпроси, които Габриел разяснява:

Мисията

Габриел стартира с одобрение и признателност към сътрудниците си в откриващите си думи на български и мина на френски език, започвайки ревюто. Опитът ѝ като евродепутат е една от мощните страни на номинацията - може би той ще я улесни в прокарването на законодателните начинания на Комисията през Народното събрание, предава кореспондент на " Дневник ", който участва на чуването. В залата атмосферата е приповдигната, а представителите на медиите са най-вече българи, за фенове са пристигнали и стажанти от разнообразни институции. Габриел бе посрещната задушевно от сътрудниците си, а някои почитатели си правеха и селфита с нея.

" Две години след стартирането на тактиката (за единния дигитален пазар) би трябвало да признаем, че доста е направено от (бившия комисар по цифровата стопанска система Гюнтер) Йотингер и (бившия комисар, отговарящ за единния дигитален пазар Андрус) Ансип... само че има още доста да се направи. Въпросите на киберсигурността, стопанската система на данните, отбраната на данните, растежът, цифровата инфраструктура и промишленостите - всички те са еднообразно значими. "

Преминавайки на британски, тя описа за " пътната карта ", към която ще се придържа. По думите ѝ тя " ще е белязана от безспорната потребност да се употребяват инструментите, направени през 2015 година - премахването на роуминг таксите, преносимостта на наличието, - авторското право в Европейски Съюз посредством използването на контракта от Маракеш (за достъп до интелектуална благосъстоятелност на хора с увреждания - бел. ред.)... промяна на аудиовизуалните услуги и неоправданото геоблокиране. " " Ще предложа нови начинания в киберсигурността, започвайки с преразглеждане на европейските стандарти, сигурността на данните, като в същото време се подсигурява, че данните могат да се придвижват свободно из Европейски Съюз. "

Следва извадка от тематиките, които Габриел разяснява в отговор на евродепутатите.

Дигиталното обучение и сигурността в интернет

" Темата е доста покрай сърцето ми. Дигиталната промяна би трябвало да е в интерес на жителите, а някои специалности ще бъдат изгубени... Незабавно би трябвало да стартираме с цифровите умения и то не просто за младежите, а и за възрастните и хората с увреждания. Важно е да мотивираме младите. "

Попитана от евродепутата Никола Данти по какъв начин ще се адресират рисковете за работните местта, произливащи от цифровизацията. " Важно е едновременното прекосяване към цифровия свят и обществената смяна. Трябва да се съсредоточим върху цифровите умения, които не са единствено базови... Важно е да достигнем до хората от селските региони, да използваме и капацитета на дамите. "

Трябва ли да се работи по " европейска търсачка "

" Европа не е в центъра на техногологичната гражданска война, за първи път. Но това би трябвало да ни накара да изградим нова рамка. Не става въпрос за основаване на европейска търсачка, европейски " Google ", а за вложения в разнообразни браншове, които ще ни оказват помощ да сме в авангарда на научноизследователската активност " и да създадем принадлежности, потребни и на стартъп фирмите, и на жителите.

Мерки за битка с пиратството

Попитана дали ще вземе ограничения за битка с пиратството на европейско равнище, Габриел не отговори всъщност, само че сподели, че е " значимо дружно с създателите да защитим правата им. " Тя сподели, че отчитайки разликите в позициите на евроинституциите, от позиция на нейната позиция би трябвало да се прегледа въпросът за даването на средства, с цел да могат създателите " свободно да творят ". Впоследствие сподели, че Комисията ще продължи да работи, с цел да се оправи с пиратството.

Цифровизация на опазването на здравето и обществената администрация в Европа

Нужен е достъп до електронни досиета и до предписания по електронен път. Това би помогнало на пациенти да избегнат двойни прегледи. Тази тематика ще бъде един от целите и по време на естонското председателство, и по време на българското. " Още повече, че и ние имаме цел за електронно опазване на здравето в България до две години, " сподели Мария Габриел в отговор на въпрос от българския евродепутат Ангел Джамбазки.

По втория въпрос тя сподели, че се работи по метода " Един път - вечно ", тъй че да не се губи времето на жителя, а да се подсигурява съгласуваност на администрациите и да се понижи тежестта на администрацията.

Криптирането за отбрана на консуматори

Eвродепутатът от Естония Кая Калас я попита какво мисли за премахването на криптирането на връзките като средство за отбрана на сигурността на потребителите. " Важно е да има криптиране. Това е опция за отбрана на сигурността. Вече видяхме начинания на страните-членки и резултатите, които те дават. Трябва да продължим напред. " Попитана тогава от Калас дали ще позволи легален достъп до криптирана информация, тя сподели, че това ще стане единствено в случай че има съображения, свързани с националната сигурност. " Трябва да се уверим, че инструментите, които ни дават опция за прогрес, да не сме сигурни, че други не ги употребяват за други цели. "

Регулации на " споделената стопанска система "

Португалският евродепутат Мариза Матиаш попита какви регулации ще се предложат за онлайн платформи като Uber и AirBNB - дали ще се контролира услугата или компанията. Габриел отговори уклончиво: " Да, удостоверявам, че ще има самодейност за нечестните практики при тези платформи. Проучванията демонстрират, че те съществуват, а клиентите страдат от тях. Днес би трябвало да търсим нови ограничения... да се уверим, че пазиме и правото на конкуренция. " " Искаме да имаме регулаторна рамка, която да оказва помощ на всички, само че не основава проблеми... Не желаеме да пречим на нововъведението и конкуренцията. "

Незаконно и оскърбително наличие

" Ще работим дружно с платформите, с цел да изтриваме незаконно наличие, " сподели Габриел, запитана по какъв начин би трябвало да се работи, когато онлайн платформи оферират нелегално или оскърбително наличие. " Два образеца основават боязън: тероризъм и словото на омразата. Вече имаме законодателство, само че би трябвало да работим и по доброволни ограничения (на платформите). " С " Facebook " и " Вайбър " работихме по етичен код.

Мерките за осведомителна сигурност

Попитана от евродепутата Никола Данти какво би трябвало да се направи по въпросите на осведомителната сигурност, тя сподели, че би трябвало да се преразгледа мандатът на европейската организация за киберсигурност, ENISA. " За мен не е естествен фактът, че всички центрове за реагиране на проблеми с осведомителните технологии не са отворени 24 часа... Трябва да сме подготвени да реагираме при положение на потребност. "

Борбата с " подправените вести " и качествената публицистика

" Трябва да обърнем внимание на образование по какъв начин хората употребяват медиите - няма значение дали остарели или млади. Трябва да използваме принадлежности, с цел да подсигуряваме, че жителите ще употребяват качествена информация... Да си го кажем почтено - изфабрикувани вести постоянно е имало, новото е скоростта, с която се появяват и с която могат да обиден полезностите ни. Нужна е координация в законодателството, " сподели тя и изясни, че би трябвало да се преразгледат няколко наставления, в това число тези за битка с тероризма, порнографията и педофилията, с цел да се подсигурява качествено осведомително наличие.

Неприкосновеност на персоналните електронни известия

Габриел акцентира, че е належащо да се одобри правилник за неприкосновеността в електронните известия, само че е нужно още време, с цел да се създаде добра координаця сред институциите. Попитана от евродепутата от Малта Роберта Мецола дали е необходим нов инструмент за неприкосновеността на персоналните електронни известия, тя сподели, че най-съществен детайл е този за условие на единодушие. " Трябва органите, които наблюдават за отбрана на персоналните данни, да са същите, които дават отговор за неприкосновеността в Интернет пространството. "

Контрол върху логаритмите

Попитана дали би трябвало да има надзор върху логаритмите, с които работят високотехнологичните компании, тя сподели, че не контролът, а разбирането по какъв начин действат, ще помогне за решаването на проблемите, които те основават.

За локализацията на данни

" Свободното напредване на данните би трябвало да е петата независимост на Европейски Съюз, " сподели Габриел. Тя добави, че локализацията на данни не носи сигурност обратно на това, което считат някои компании и по този начин показа позицията на своя предходник Андрус Ансип, който в този момент ще надзирава работата ѝ като заместник-председател на Европейската комисия по въпросите на единния дигитален пазар. " Когато приказваме за данни, постоянно се сещам за айсберг - по-голямата част е невидима и тя е обвързвана с доверието на жителите и фирмите. " Според Габриел Комисията търси връзка с бизнеса по отношение на ограниченията, които могат да се вземат, само че е належащо това да се случи бързо, с цел да бъдат оползотворени опциите на цифровата стопанска система, която в този момент е на стойност 272 милиарда евро и ще нарасне до края на мандата на комисията през 2019 година

Националните лицензи за аудиовизуални услуги

" Доколкото знам, няма изгледи за такова предложение в близко бъдеще, " сподели Габриел, запитана дали Комисията обмисля унищожаване на националните лицензи за аудиовизуални услуги.

Трябва ли Комисията да се меси в работата на " Евронюз "

" Евронюз " има европейска задача. Трябва да предоставяме добра стратегия, с цел да сме сигурни, че ще разтеглим аудиторията. За мен би трябвало да е значимо Комисията да може да се намеси във всеки един миг. Трябва да следим за лингвистично многообразие, за отбрана на публицистите, да не бъдат уволняване, работните условия и отбрана на районното многообразие, " отговори Габриел.

От няколко години контролният пакет в малкия екран " Евронюз ", чийто надзорен пакет дълго време беше в ръцете на Европейския съвет за радио и телевизия, е мажоритарна благосъстоятелност на египетския милиардер Нагиб Сауирис.

Аплодисменти

Полският народен представител Януш Корвин-Мике изиска от Габриел да дефинира " изразителност на омразата " и я попита по какъв начин по-конкретно дефинира концепцията за " финансиране на създателите, с цел да творят свободно. " Той упрекна Габриел, че не е дала отговор съответно въпроса си и напомни, че е бил наказан за разпространение на погрешна информация за неравествата сред мъжете и дамите. Попита я кой взема решение коя информация е вярна и коя не. " С горделивост пазя равеноството сред мъжете и дамите... Трябва да пазиме полезностите си и аз ще ги пазя до последно. "
Заключението

" Днес пристигнах при вас със своя политически компас. Четирите страни бяха следните. Позициите на юнкер. Защитата на правата и свободите на всичси жители. Търсенето на компромис и разговор, с цел да очертаем общия интерес. Опитът ми в работата, съдействието и моят потенциал да ви прослушвам... Моят ангажимент ще да бъде да продължа този разговор. Не единствено че няма да не помни, че съм била в Европейския парламент, а ще работя с тази лаборатория за хрумвания, сподели Габриел " в края на чуването.

" Искаше ми се да приказваме повече за Wifi4EU (проект за достъп до безжичен Интернет из целия Европейски съюз), за дамите, за киберсигурността, за високите технологии, които ще разрешат на Европа да отстоява своето място... Но с помощта на вас през днешния ден показахме, че имаме ясна визия за слабостите си, за провокациите пред нас и инструментите, с които би трябвало да се оправим. "
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР