Свободата и правата на жените постоянно намаляват, откакто талибаните завзеха

...
Свободата и правата на жените постоянно намаляват, откакто талибаните завзеха
Коментари Харесай

Хиляди салони за красота затварят в Афганистан по заповед на талибаните

Свободата и правата на дамите непрекъснато понижават, откогато талибаните завзеха властта през 2021 година - през днешния ден хиляди салони за хубост в цялостен Афганистан би трябвало да затворят дефинитивно,  защото влиза в сила заповедта на талибанските власти за затварянето на тези обекти, съобщи " Франс прес ". 

Афганистанките ще бъдат лишени от един от дребното си източници на приходи и от едни от дребното пространства, където те могат да поддържат връзка свободно в ръководената от талибаните страна. Според прогнозите без работа ще останат към 60 000 дами, които работят в общо 12 000 обекта. 

Според Министерството на насърчаването на добродетелта и предотвратяването на порока " екстравагантните суми, които се харчат за разкрасяване, предизвикват компликации на бедните фамилии, а някои процедури в салоните не са в сходство с ислямските обичаи. Освен това гримът пречи на дамите да се измият вярно за молитва, стана ясно преди три седмици, когато възбраната беше оповестена публично.

Ограниченията се усилват макар интернационалната реакция и митингите на афганистанките и на деятелите, които приказват от тяхно име, които не се случват постоянно там. Миналата седмица чиновници по сигурността стреляха във въздуха и използваха огнестрелни оръжия в Кабул, с цел да разпилян десетки дами, протестиращи против заповедта със викания:  " Работа, самун, правдивост ".

Без обучение, без работа, без разходки в парка

Жените значително към този момент са изключени от  от публичния живот - от гимназиалните класове в учебните заведения, от университетите и от обществената администрация. Неотдавна беше въведена и възбрана да работят за Организацията на обединените народи.

Много публични места, в това число бани, фитнес зали и паркове, са недостъпни за дами. 

Талибаните също по този начин постановиха, че дамите би трябвало да бъдат облечени по метод, който разкрива единствено очите им, и би трябвало да бъдат придружавани от родственик от мъжки пол, в случай че пътуват на повече от 72 км.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР