"Свободата е враг на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеността.

...
"Свободата е враг на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеността.
Коментари Харесай

Кристо с документална изложба в Габрово

"Свободата е зложелател на притежанието. Притежанието е еквивалент на установеността. Никой не може да купи нашата работа, никой не може да направи пари от нея. Всяко наше произведение е парче от нашия живот, който си отива и остава само някъде там… “, споделя Кристо при откриването на инсталацията „ Плаващите кейове “ и сочи с ръка нагоре.

„ Кристо и Жан-Клод. Проекти “ показва подписани постери и видео материали от емблематични творби на двамата актьори. Изложбата „ Роден в Габрово “ е документален роман за семейство Явашеви и първите стъпки на дребния Христо в изкуството. Двете неповторими изложения съвсем година са част от експозицията на Дома на хумора и сатирата в Габрово и могат да се видят единствено до 26 октомври там. „ Изкуството през цялата му история и до през днешния ден, в последна сметка, си остава илюстрация, която хората харесват или не харесват, само че го почитат и пазят.

Не в това обаче е същността му, а в това да кара публиката да мисли върху него, да го усеща. Ние с Жан-Клод сме единствените създатели в света, които карат публиката да мисли творбата, даже преди тя да съществува. Ние нямаме „ естествена “ аудитория, която отива в музеите да гледа, ние сътворяваме произведения, които са в мислите на нашата аудитория. “ Думите са още веднъж на Кристо, казани пред Георги Лозанов и Стоян Радев в Ню Йорк през 2011 година Откъс от изявлението също е част от изложбите, посветни на най-известния жив български създател. Като встъпление участват ранните произведения на Кристо – „ Опаковани кутии и бутилки “, които той прави в Париж и серията от „ Фасади на магазини “, основани във Франция и продължена откакто двамата с Жан-Клод се местят да живеят в Ню Йорк.

Експонатите в изложбата описват за трансформацията в концепциите и метода на работа от тези ранни творби към все по-мащабни планове. Творбите са показани хронологично, посредством подписани постери и с инфографики, които ориентират посетителя за географията и интервалите на реализиация. Изложбата приключва с последния величествен план „ Мастабата”. Двамата създатели от дълго време се интересуват от тази геометрична форма, изпълнена с варели, и са я представяли в разнообразни изложбени пространства, най-голямата осъществена до момента е в езерото Серпантин в Хайд парк, Лондон. Христо Владимиров Явашев и Жан-Клод Мари де Гуийбон са родени на една и съща дата: 13 юни 1935 година

Паралелното начало в живота им обаче е единствено в рождения ден ; съвсем всички други условия, свързани с ранния им живот са прекомерно разнообразни досега, в който двамата се срещат на 23-годишна възраст. Възпитан в класическата традиция в изобразителното изкуство, на 21 години Христо Явашев умишлено избира сложния път на художник-eмигрант. Приет е като естествена част от „ Новите реалисти “, непосредствен е на авангардните актьори от кръга „ Флуксус “. Кристо избира да остане самостоятелен от непознати прокламации, само че споделя обилно името си с Жан-Клод – дамата, която го схваща и предизвика. Загърбва класическите портрети, които им носят сигурност.

Стремежът към новото ги води в Америка. „ Исках да се преместя от естествената живопис и да върша същински, РЕАЛНИ неща, не илюстрация на нещата, а РЕАЛНИ неща. Първите обекти бяха дребни, тъй като ги правех у дома, след това започнаха да стават по-големи и по-големи”, споделя Кристо пред Евгения Атанасова-Тенева, журналистка и изследователка на изкуството му, която е част от кураторския екип на изложбите и създател на забележителна част от текстовете в тях. Евгения Атанасова е създател и на книгата „ Кристо, Владо, Росен и Плаващите кейове “. „ Пакетираните обекти, скулптурите от варели, витрините, опакованите здания, естествено прерастват във все по-мащабни планове навън, подписани „ Кристо и Жан-Клод “. В тях участват всички модерни тематики и обществени явления, без създателите да ни ги показват с пръст.

Така е, даже когато творбите явно се раждат дружно с Берлинската стена като „ Стената от варели “ на улица „ Висконти “ или лишават 25 години политически договаряния като „ Опакованият Райхстаг “. Всеки от плановете им е единствен и се осъществя за първи и финален път, действа като дружество с администриране, логистика, финанси, планиране. Кристо и Жан-Клод минават през всичко това, без да нарушат правилата си за безспорна самостоятелност. Произведенията им имат къс живот, само че който ги е видял, ги помни вечно.” – продължава описа си Евгения Атанасова-Тенева.

„ Изкуството на Кристо и Жан-Клод минава граници, не се поддава на категоризиране и прегръща несъгласието “, написа архитектът Пол Голдбъргър в книгата за Кристо и Жан-Клод на „ Ташен “. Паралелната галерия „ Роден в Габрово “ е самобитна капсула на времето, която споделя за живота на семейство Явашеви, Цвета и Владимир и техните трима синове: световноизвестния създател Кристо, артиста Анани Явашев и инженер-химика, откривател на „ Веро “-то Стефан Явашев. Варелите и текстилът се оказват материал, непосредствен до Христо Явашев още от детството му.

Експозицията ще ви помогне да си отговорите на въпросите – Кои са неговите музи и за какво избира пътя на свободен създател и напуща комунистическа България? В Дома на хумора и сатирата сега са показани още две огромни изложения. Ретроспективната „ Светът съгласно Тодор Цонев “ е отдадена на творчеството на познатия главно като карикатурист създател и включва живопис, графика, статуя и рисунка.

Тодор Цонев е една от жертвите на Държавна сигурност, жертви стават и карикатурите му на Тодор Живков и партийното му обграждане. Втората галерия е гостуваща от детския теоретичен център „ Музейко “ и е подобаваща за дребни и огромни. „ Изобретенията “ споделя за сензационните открития на 19-ти и 20-ти век и показва едни от най-популярните съоръжения, които могат да бъдат тествани в изложбената зала. Днес човек не може да си показа свят без технологии, само че тяхното основаване и рационализиране е коствало напъните на доста хора.

С какво са трансформирали актуалния живот Самюъл Морз, Александър Бел, Блез Паскал, Вилхелм Рьонтген и доста други известни и не толкоз известни изобретатели, посетителят може да научи, забавлявайки се самичък или със фамилията си в Дома на хумора и сатирата.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР