Свищов. В рамките на Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор“ се

...
Свищов. В рамките на Национален фолклорен фестивал Фолклорен извор“ се
Коментари Харесай

Проф. Елена Кутева, Ансамбъл „Филип Кутев“: В рамките на фестивала „Фолклорен извор“ се наблюдава опит за възпроизвеждане на традиция с много мощно послание

Свищов. В рамките на Национален фолклорен фестивал „ Фолклорен извор “ се следи опит за възпроизвеждане на една традиция с доста мощно обръщение. Това сподели за Радио „ Фокус “ – Велико Търново професор Елена Кутева, шеф на Национален фолклорен отбор „ Филип Кутев “. Тя е член на журито, оценяващо участниците в осмото издание на сполучливия формат, който се организира в свищовското село Царевец в четири следващи дни. „ Фестивала се развива, което е прелестно, тъй като виждаме, че има от ден на ден и повече участници, тъй че фестивала просто върви доста добре. Хубаво е, че се пробват тук-там да възвръщат това, което се помни от възрастните хора, т.е. мъчат се да навлязат и възпроизведат обичайна фолклорна просвета “, разяснява проф. Кутева. Според нея фестивалът способства за популяризирането на българския фолклор, освен в страната, само че и по света. „ Допринася, тъй като това, което се извършва, може да бъде чуто от представители на разнообразни страни, а директната връзка - това което виждаш и чуваш сега, има доста по-силно като влияние, в сравнение с посредством запис “, уточни проф. Кутева.
Тя изясни, че при класирането на участниците журито държи на ред неща. „ Първо, групите са разнообразни, има за достоверен и обработен фолклор. При обработения фолклор има значение това, какво е професионално занаятчийското равнище, по този начин да го назовем. При достоверния фолклор следим дали стилистично е издържано осъществяването във връзка с съответната област, на съответното село и на това, което пеят или танцуват, това е най-важното. Не е без значение и с какви костюми се показват “, добави проф. Кутева.
Мария НЕДЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР