Свищов. Студентският театър при Стопанска академия Димитър А. Ценов -

...
Свищов. Студентският театър при Стопанска академия Димитър А. Ценов -
Коментари Харесай

Велико Търново: Половин век чества Студентският театър при Стопанска академия - Свищов

Свищов. Студентският спектакъл при Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” - Свищов своя половинвековен празник. Това оповестиха от пресцентъра на висшето образователно заведение . Тържественото честване събра в залата на Студентския дом на културата театрали от разнообразни випуски, взели участие през миналите 50 години във обединенията към Студентския спектакъл – Драматична студия, студио „ Комедия ”, Експерименталното театрално студио, състав за пантомима, група за художествено слово.
Приветствие от името на академичното управление към някогашните и актуалните театрали и към техните ръководители и режисьори, сервира зам.-ректорът проф. доктор Георги Иванов. Той изрази признателност от името на академичната общественост в Свищов към хората, съумели със силата на словото, като участници в Студентския спектакъл, да изпратят послания до своята аудитория и да възпитават нюх към положителното, към любовта и към истината. С пожелания за здраве, непреходност и повече мотиви за сходни срещи, проф. Иванов увери театралите от другите генерации, че сцената в СДК, на която са изнасяли десетки представления, постоянно ще е отворена за тях.
С „ Добре пристигнали ”, гостите приветства Маргарита Дончева – дълготраен началник на СДК и главен уредник на тържественото честване. „ Вашето наличие тук, в тази зала, единствено по себе си потвърждава по най-категоричен метод мястото, което този спектакъл е завоювал в сърцата и душите ни, и въпреки всеки един от нас да е работил и творил в свищовската театрална натрупа по друго време, ни сближава по един необикновен, несравним метод, сродявайки ни в едно огромно семейство, обединено към магията, наречена Мелпомена. Няма по-убедителен мотив от тази среща за Вашите наследници, за тези младежи, които занапред поемат щафетата, оставена от Вас, за принадлежността и любовта Ви към свищовския студентски спектакъл ”, акцентира Маргарита Дончева. С къса ретроспекция, тя наблюдава историята и достиженията на Студентския спектакъл, което върна обратно във времето присъстващите театрали и техните ръководители, с цел да съпреживеят още веднъж наслади и проблеми, спадове и възходи.
50-годишната история на Студентския спектакъл стартира с „ Пробният брак на Ани ” – първото зрелище на Драматичната студия (както тогава се е наричал театърът), сложено от Иван Тодоров. Състояло се в салона на Първо българско читалище в Свищов, то жъне цялостен триумф и Иван Тодоров възкликва: „ Студентският спектакъл се роди! ”. Следват години на развиване, съставяне на разнообразни трупи и голям брой завоювани награди в България и чужбина. Първото получено отличие е Първа премия от Първия студентски сценичен фестивал през 1971 година В изнесения отчет бе подчертано върху част от най-значимите оценки, получени при разнообразни ръководители и режисьори.
На Шестия народен студентски сценичен фестивал в Благоевград, през 1977 година, театърът се показва с постановката на Розин Чапанов „ Електра, моя обич ” и получава: Първа премия за драма и постановка на Р. Чапанов; Първа премия за художествено слово на Росица Чапанова; две Първи награди за актьорско майсторство на Боряна Петрова и Никола Конов; Голямата премия за общо показване. През идната година, съставът е награден с най-високото отличие на Четвъртия интернационален фестивал на пробните юношески театри в Унгария. През 1978 година театърът взе участие в Национален фестивал на студентските театри и получава Първа премия за драма и постановка, а също и Награда за актьорско майсторство на Христо Койчев. Следва спектакълът „ Албена ” по Йовков, (драматизация и режисура на Р. Чапанов), който на Студентския сценичен фестивал в Габрово през 1981 година е отличен с Първа премия, както и със златни медали за актьорите Людмил Несторов и Альоша Пътов, а Ивелина Дончева завоюва златен орден като самостоятелна рецитаторка. Година по-късно, на Националните празници на театралната самоинициатива в Благоевград, „ Албена ” получава премията за най-добре сбъднат сценичен опит, като спектакълът е оценен извънредно високо от плеяда професионални театроведи. Резултат от това е представянето на България точно от свищовския Студентски спектакъл на Първата театрална балканиада през 1983 година в Коринт (Гърция), откъдето трупата се завръща със златни оценки за актьорско майсторство на Борислав Борисов, Даниела Дочева и Альоша Пътов.
От Шестия републикански фестивал на художествената самоинициатива в Разград (1981 г.), съставът за пантомима „ Еон ”, с живописен началник Валери Радков, печели сребърен орден с постановката „ А на следващия ден? ”, като пантомимистите Надя Йорданова и Георги Сотиров са отличени със златни медали. Студио „ Комедия ” пък печели златен орден с постановката „ Юнаци с умни калпаци ” на своя живописен началник Георги Кушвалиев.
През 1986 година Розин Чапанов слага пиесата „ Януари ” от Й. Радичков – извънреден театър, с който театърът печели доста влиятелни оценки, първото от които на Фестивала на младежките авангардни театри в Казинцбарцика – Унгария. През 1987 година трупата завоюва Втора премия на Националния студентски сценичен фестивал в Русе с съветската класическа пиеса „ Дело ” – режисура и постановка на Петър Личев. Златни медали за актьорско майсторство са присъдени на Людмил Несторов и Петър Колчев. В заключителния стадий на Седмия републикански фестивал на художествената самоинициатива, през 1989 година, театърът се показва със спектакъла „ Солунските съзаклятници ” – режисура и постановка на Р. Чапанов и завоюва Първа премия за драма.
През 1990 година в Пазарджик се организира Национален студентски сценичен фестивал, на който театърът взе участие с „ Януари ” и получава огромната премия на фестивала, която се трансформира във „ входен билет ” за присъединяване на трупата в Международния студентски сценичен фестивал в Лиеж (Белгия). През 1991 година, на Осмия интернационален сценичен фестивал в Белгия, със спектакъла „ Януари ”, съставът се трансформира в „ явлението ” на фестивала. Същата година трупата взе участие във Втория интернационален сценичен фестивал в Казабланка – Мароко, а през 1994 година още веднъж гостува в Казабланка с възстановката на „ Албена ” по Й. Йовков.
През идващите години Представителният студентски спектакъл, с основен живописен началник Розин Чапанов, както и Експерименталното театрално студио с началник Паскал Паскалев, работят интензивно в едно по-раздвижено пространство, гравитирайки сред класическата драматургия и лични авторски спектакли. В първото издание на Националния фестивал на камерните театри в Свищов (през 1998 г.) моноспектакълът „ Обиколният трен Москва – Петушки ”, режисура на Р. Чапанов в осъществяване на Йото Йотов, получава Първа премия.
От 2003 година Студентският спектакъл, с живописен началник Тоня Христова, насочва напъните си в едно по-раздвижено пространство, следвайки новите трендове в актуалното театрално изкуство. Трупата се отличава с изключителна работливост, като всеки креативен сезон прави най-малко две нови постановки. В интервала от 2005 до 2010 година Студентският спектакъл печели голям брой награди от национални и интернационалните конгреси: Първа премия за мъжка роля от Международния фестивал на любителските театри в Каварна`2006; Втора премия за женска роля от Шестия народен обзор на любителските кафе-театри в Свищов`2008; Първа премия за мъжка роля от Международния юношески сценичен фестивал в Бургас; Трета премия за режисура и женска роля от Първи народен сценичен фестивал на камерните театри в Нова Загора. Много мощен е и сезон 2009/2010 година, като cред завоюваните оценки са: Първа премия за мъжка роля и Специалната премия на Кмета от Фестивала на камерните и кафе театри в Свищов; Първа премия за мъжка роля и Първа премия за женска роля от Младежки фестивал на хумора – Пазарджик; Първа премия за мъжка роля за младежи, Първа премия за женска роля за младежи, Награда за най-хубава младежка пиеса от Младежки фестивал на изкуствата – Бургас; Втора премия за режисура и Трета премия за мъжка роля от Втория народен фестивал на камерните театри – Нова Загора; Първа премия за мъжка роля и Първа премия за женска роля от Международния юношески сценичен фестивал – Горна Оряховица; Втора премия за драма в Шестите празници на младежкото театрално изкуство „ Бургаски изгреви ”.
След множеството дейни креативен сезони и получени самопризнания, има петгодишен интервал, през който, по разнообразни аргументи, е прекратена активността на Студентския спектакъл.
Настоящият сценичен състав се образува през първия учебен срок на академичната 2017/2018 година, под управлението на Добрин Тодоров – третокурсник от познавач. „ Счетоводство и надзор ”. Първата режисура, с която се показват на сцена младите театрали, е „ Лов на плъхове ”, под онлайн режисурата на доктор изк. Сашо Петков. В спектакъла Добрин си партнира с Галина Лазарова – първокурсничка от същата компетентност. С тази постановкa младият артист и сегашен живописен началник на Студентския спектакъл печели награди за основна мъжка роля в 16-ия народен фестивал на любителските камерни и кафе-театри в Свищов, и в 21-я Национален сценичен фестивал с интернационално присъединяване – гр. Каварна. През креативен сезон 2018/2019 година съставът приготви нов театър – „ Какво да вършим с виолончелото? ”. Премиерата на спектакъла се състоя на пловдивска сцена, където Студентският спектакъл бе поканен да взе участие в стратегия „ България и Румъния – дружно и в театъра ”, извършена в границите на „ Пловдив – Европейска столица на културата ”.
„ Студентският спектакъл ще продължава да съществува, без значение и все пак, тъй като той е потвърдил правото си на живот, извоювал го е с цената на всички тествания, на които е бил подложен през годините, белязани на първо място с многочислените триумфи и достижения, с любовта на младежите към магията, наречена „ спектакъл ”, съобщи Маргарита Дончева. Със своя отчет за историята на Студентския спектакъл тя разясни, че свищовски студенти са имали театрални представления и преди 1968 година, през която, съгласно архивите, е основана трупата. Този факт става притежание с помощта на доцент доктор Милка Томева – дълготраен учител в Стопанска академия, чиито мемоари за студентството й в Свищов са свързани с дейната театрална активност на драмсъстава. Задълбоченото й изследване и издирвателни действия я водят до 1962 година, когато режисьор и живописен началник на трагичния състав, в продължение на четири години (до 1966 г.), е бил Тодор Кръстев. Той и брачната половинка му Севдалина Кръстева – възпитаничка на Стопанска академия, бяха измежду формалните посетители на честването.
От името на академичното управление, зам.-ректорът проф. доктор Георги Иванов връчи на всички ръководители на Студентския спектакъл грамоти за принос в развиването на студентското театрално художествено творчество и разпространение престижа на Стопанска академия, като средище за насърчаване на културни полезности. Грамоти бяха присъдени на ръководителите в последователен ред: Тодор Кръстев; доцент доктор Иван Тодоров; Росица Чапанова; Росен Неделчев; Слави Братухчев; Розин Чапанов; Георги Кушвалиев; Митко Мургин; Валери Радков; Петър Личев; Паскал Паскалев; Тоня Христова; Добрин Тодоров; доктор изк. Сашо Петков. Като най-дългогодишен началник на Студентския спектакъл (над 20 г.) Розин Чапанов, при който са завоювани най-престижните оценки, бе почетен и с плакет на Стопанска академия.
Тържественото честване на юбилея приключи със спектакъла на сегашния състав на Студентския спектакъл „ Какво да вършим с виолончелото? ”. В функциите от пиеса на Матей Вишниек, с която румънският създател навежда на мисълта за митинга на личността към бюрокрацията и диктатурата, се превъплътиха четирима студенти от компетентност „ Счетоводство и надзор ” – първокурсниците Ванеса Цветанова от гр. Враца и Петя Караиванова от гр. Кърджали, Галина Лазарова, 2 к. от гр. Монтана и Добрин Тодоров, 4 к. от гр. Смолян. Режисьор на спектакъла още веднъж е роденият в Свищов доктор изк. Сашо Петков, който работи онлайн и безплатно с младите театрали.
След като възнаградиха с бурните си овации младите артисти за изнесеното зрелище, участниците в честването подчертаха, че от висотата на своите достолепни към този момент над 50 години, Студентският спектакъл при Стопанска академия пази своята „ територия ”, пази по достолепие наличието си и продължава да има своите съидейници и фенове.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР