Свищов празнува! Днес, точно в 10.30 часа, в местността Паметниците

...
Свищов празнува! Днес, точно в 10.30 часа, в местността Паметниците
Коментари Харесай

Пресъздадоха Освобождението на Свищов на брега на Дунава

Свищов чества!

Днес, тъкмо в 10.30 часа, в местността " Паметниците " 110 възстановчици се включиха в пресъздаването на Освобождението на Свищов. Събитието е част от програмата във връзка 140-годишнината от Освобождението на града. Всички участници във възстановката са членове на структурите на клуб „ Традиция “ в цялата страна.
 Освобождението на Свищов
Според историческите данни в низината на река Текир дере и нейната местност през 1877 година е бил ситуиран лагерът на турците. Точно от това място потегля и победоносното шествие на съветските войски, притекли се в помощ на българския народ. Форсирането на огромната река е предоставено на ген. Драгомиров, който още при започване на десанта, се обръща към бойците си с думите: ”Нас, гледа цяла Русия. За нас, няма фланг, няма гръб. Има единствено фронт. Или оттатък Дунава, или в Дунава ”.
 Освобождението на Свищов
Със заявяването на сходна храброст и увереност, в нощта на 26 против 27 юни 1877 година, се слага началото на един от най-известните и сполучливи десанти във военната история на света въобще. От там, стартира освободителният поход на русите, който доста скоро води до изгрева на Свободата за измъчения български народ. В резултат на ослепително извършения десант от съветската армия и последвалите кръвопролитни борби с турците, след стъпването на българска земя, Свищов се трансформира в първият български свободен град.
 Освобождението на Свищов
Идеята за увековечаване на освободителната задача на Русия и починалите 812 души, се поражда непринудено и естествено измежду офицерите и бойците още по време на военните дейности. Изграждането на паметниците стартира незабавно през 1878 година, със средства в размер от 165 хиляди рубли, отпуснати от съветския император. Много скоро са издигнати седем обелиска, направени в мраморна работилница в град Одеса. Шест от тях са с височина 2,40 метра, а седмият, който се явява централен, е с височина от 4,50 метра. Оформянето им не се разграничава значително от обичайните за времето гробни монументи. Украсата се състои най-често в издълбани в камъка цветя, пълзящи шубраци, птици и кръстове. На паметниците са изсечени следните надписи: „ 54-ти Мински полк, прапор. Каненберг, щабс капитан Петров ”, 54- Волински полк полк щабс кап. Брянов ”, „ 54-ти Мински пол. Прапор. Рьшкин ”, „ 53-ти пехот.полк.прапор. Федоров ”, На съветските бойци паднали в пердах 15 юни 1877г. ”
 Освобождението на Свищов
От 1969 година местността в долината на река Текир дере е оповестена за исторически резерват, а поради построения от възпоменателни знаци отбор, популацията стартира да я назовава “Паметниците ”.
 Освобождението на Свищов

 Освобождението на Свищов
След привършване на възстановката, всички, които се включиха в нея, получиха грамота и значки от Община Свищов, която е главен уредник на самодейността.
 Освобождението на Свищов
Кметът Генчо Генчев персонално им благодари и прикани да не забравяме за бойната популярност на всички герои, дали живота си за българската независимост. Последва поднасяне на цветя на монумент Братска могила.
 Освобождението на Свищов
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР