Свищов. Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович вече е

...
Свищов. Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович вече е
Коментари Харесай

Велико Търново: Новият скенер в болницата в Свищов е повишил възможностите за лечение на пациенти

Свищов. Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович ” към този момент е направил над 300 фотоси. Това стана ясно на среща сред лекарите-специалисти от отделението по Образна диагностика и кмета Генчо Генчев, оповестиха от пресцентъра на Общината . Заработването на скенера е довело до повишение опциите за лекуване на пациенти, които главно се насочват към Неврологично и Вътрешно поделение. “Успяхме да сключим контракт с НЗОК и томографът да се употребява освен за болнична, само че и за извънболнична помощ. Това значи, че всички здравноосигурени лица, които имат направление от персоналния доктор или експерт могат да се употребяват от услугите му ”, изясни Елена Александрова – шеф административни активност при МБАЛ. Тя добави още, че скенерът може да се употребява и частно, след възнаграждение на съответната услуга, по отношение на одобрен ценоразпис. Успех, който реализира управлението на болничното заведение е и подписване на контракт за мамограф. Кампаниите за профилактика на рак на гърдата са извънредно настоящи и по този метод свищовската болница дава опция на всички дами над 55 годишна възраст да получат подобен обзор.
“От юли месец, компютърният томограф в нашата болница дава своите резултати. Всичко това е в интерес на пациентите. Ние сме минали образование и се усещаме добре готови да работим с тази модерна техника. Преди идването на скенера, ползвахме апарата на “Гентри ”, само че в един миг той се повреди и имаше интервал от 7-8 месеца, в който не можехме да обслужваме инсулти. Пациентите бяха препращани в Бяла или Белене. За наслада този проблем към този момент отпадна и всички лица, пристигнали със подозрение за прекаран инсулт се одобряват в Неврологично поделение ”, означи доктор Валерия Попова, експерт – образна диагностика. Ръководителят на отделението, доктор Здравко Лалев, показа, че този скенер е трябвало да дойде в болничното заведение преди 20 години, само че преимуществото на закъснението е, че в този момент работят с финален модел техника. Предстои окомплектоване на компютър-томографа с автоматизиран инжектор, защото част от проучванията изискват да се извършат с контрастно вещество. Това прави допустимо откриването на доста болести, както и диагностицирането на доброкачествени и злокачествени тумори.
“В самия план беше заложено доставянето единствено на томографа, без спомагателните екстри. Това никога не пречи на неговото действие, само че спомагателната инсталация към него го надгражда. Закупуването на специфичния инжектор ще способства за по-голяма акуратност на резултатите. В момента тече процедура по събиране на предложения от фирми-доставчици, събрани са близо 10 хиляди лв. по план на Ротари клуб – Свищов, а останалите средства ще обезпечи Общината ”, сподели кметът Генчо Генчев. При добра организация при започване на 2019 година, томографът ще бъде дооборудван.
По тематиката „ Болница “, свищовският кмет показа, че срещата с министъра на опазването на здравето Кирил Ананиев е била ползотворна. Това се удостоверява от повишението с 40 хиляди лв. на лимита за месец ноември, а той от своя страна е надвишаващ. Възнагражденията на лекарите вървят с една заплата обратно, обезпечено е горивото за отопление на лечебното заведение и няма проблем с доставката на идната партида.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР