Свищов. Катедра Аграрна икономика при Стопанска академия (СА) Димитър А.

...
Свищов. Катедра Аграрна икономика при Стопанска академия (СА) Димитър А.
Коментари Харесай

Катедра „Аграрна икономика” при Стопанска академия – Свищов чества 35 години с международна научно-практическа конференция

Свищов. Катедра „ Аграрна стопанска система ” при Стопанска академия (СА) „ Димитър А. Ценов ” – Свищов празнува 35 години с тържествено съвещание и интернационална научно-практическа конференция на тематика „ Състояние и проблеми при ръководството и развиването на селското стопанство ”. Научният конгрес бе и част от събитията, отдадени на 83-годишнината на свищовското висше учебно заведение. Това оповестиха от Стопанска академия – Свищов .
Официални посетители на тържественото честване бяха проф. доктор Марияна Божинова – зам.-ректор „ Учебна активност ” на СА „ Д. А. Ценов ”, Негово Превъзходителство Моайад Елдали – дипломат на АР Египет в България, Калин Кръстев – Дирекция „ Развитие на селските региони ” към Министерството на земеделието, храните и горите. Сред гостите и участниците в интернационалната конференция бяха още: проф. доктор ик. н. Сергей Охрименко от Молдовската икономическа академия, Доктор хонорис идея на СА „ Д. А. Ценов ”; проф. доктор ик. н. Антонина Ряховская – ректор на Института по стопанска система и антикризисно ръководство към Финансовия университет при държавното управление на Руската федерация; проф. доктор Нидал Шабан – Международна асоциация ISLE Dijon France; Анелия Димитрова –временно изпълняваща длъжността кмет на Община Свищов; Павлина Дамянова и Диана Атанасова – представители на МЗХГ; Албена Симеонова – ръководител на Българска асоциация „ Биопродукти ”; Пепо Петров – изпълнителен шеф на Фондация за околна среда и земеделие; Красимир Кирилов – регионален шеф на Добрич и ученик на познавач. „ Аграрна стопанска система ”; Росен Коцев – шеф на Областна дирекция към ДФЗ – София-област; Ганчо Ламбев – почетен жител на Свищов, ръководител на кооперация „ Изгрев-93 ”, с. Царевец и член на УС на Регионалния съюз на земеделските кооперации „ Дунав-2000 ”, Свищов; Христо Цветанов – изпълнителен шеф на Кемапул АД Свищов; лекар по стопанска система Михаил Билев – ръководител на кооперация „ Старт – 93 ”, с. Караманово; декани, членове на Академическия съвет, шефове на центрове, ръководители на катедри, преподаватели, студенти и докторанти от Стопанска академия, участници в научно-практическата конференция от други висши учебни заведения.
С „ Добре пристигнали ” гостите и участниците приветства доцент доктор Марина Николова – началник на катедра „ Аграрна стопанска система ”. Тя показа доклад-летопис, с който срещна присъстващите с развиването и действието на катедра „ Аграрна стопанска система ” и на едноименната компетентност. Доц. Николова напомни, че историята на специалността и катедрата датира още от 1948 година, когато в свищовското висше учебно заведение е притеглен преподавателят от Варненския университет, доцент доктор Здравко Гунчев. С Протокол №8 от 12.04.1949 година, от съвещание на Академическия съвет на Висшето учебно заведение за икономически и обществени науки „ Д. А. Ценов ” – Свищов, под председателството на ректора проф. доктор Д. Бъров, се основава катедра „ Икономика на селското стопанство ”. За завеждащ катедрата е определен доцент Гунчев. След дългогодишно спиране, с Протокол №5 от 26.05.1983 година Академическият съвет при Висшия финансово-стопански институт „ Д. А. Ценов ” – Свищов, още веднъж разкрива катедра „ Икономика на селското стопанство ” с двама постоянни членове – доцент Светлозар Калчев и доцент Стефан Обретенов, и шест извънщатни. „ Доц. Калчев е основателя и основателя на катедра, която през днешния ден непрестанно се развива и се стреми да образова новаторски и предприемчиви младежи в компетентност, която е изключително значима и предпочитана за българската стопанска система ”, съобщи доцент Николова.
От името на академичното управление одобрение към екипа на катедра „ Аграрна стопанска система ” и към гостите на тържественото честване сервира зам.-ректорът, проф. Божинова. Тя акцентира предпазените от катедрата влиятелни позиции и престиж в просветителното пространство и практиката в страната и в чужбина. „ Безспорни и безапелационни са достиженията на научно-преподавателския екип за достойното наличие в необятната палитра от специалности в Стопанска академия и за образованието на студенти в една толкоз настояща и атрактивна за българския бизнес компетентност – познавач. „ Аграрна стопанска система ”, сподели проф. Божинова. Тя сложи висока оценка на катедрената самодейност да отпразнува 35-годишнината с провеждането на научно-практическа конференция и удостои справедливо катедрата с почетния знак на свищовското висше учебно заведение.
Приветствия към катедрата-домакин, във връзка годишнината, и към участниците в интернационалната конференция сервираха и гостите на тържественото съвещание. Те също подчертаха значимостта на научния конгрес и на катедра „ Аграрна стопанска система ”, подготвяща висококвалифицирани фрагменти в една значима и предпочитана за развиването на актуалната стопанска система област. Негово превъзходителство Моайад Елдали благодари за оказаната му чест да бъде посетител на висше учебно заведение с дълголетна история и обичаи, и поздрави преподавателите на катедра „ Аграрна стопанска система ”, по случай годишнината. ВрИД кмет на община Свищов и ученик на магистърска стратегия „ Агробизнес ” – Анелия Димитрова акцентира, че катедра „ Аграрна стопанска система ” към този момент 35 години основава гръбнака на устойчивите аграрни стопанства, като приготвя високо квалифицирани административно-управленски фрагменти за устойчивото развиване на селското стопанство – главен и определящ бранш в българската стопанска система. От името на деканите, катедрата бе поздравена от проф. доктор Йордан Василев, декан на факултет „ Финанси ”. Приветствия и приветствени адреси сервираха още ръководители на други катедри от Стопанска академия, Съюза на учените – клон Свищов, Тракийски университет – Стара Загора, Държавен фонд земеделие към МЗХГ и други Празникът на катедра „ Аграрна стопанска система ” бе почетен с огромно наличие на хора от бизнес-практиката и поздравления от нейни бизнес сътрудници.
По мотив 35-годишнината, катедра „ Аграрна стопанска система ” учреди премия „ Успешен млад агропредприемач ”. Акцент в тържествената гала бе оповестяването на първия номиниран и връчването на грамота и финансова премия. Първият притежател на премията „ Успешен млад агропредприемач ” стана Галина Мирчева, ученик на СА „ Д. А. Ценов ”, компетентност „ Стопанско ръководство ” в ОКС „ бакалавър ”, магистърска стратегия „ Агробизнес ” и специализация „ Биологично земеделие ”. Тя е притежател на овцеферма в с. Петърница, общ. Долни Дъбник, обл. Плевен. Галина Мирчева е отличена в националния конкурс за млади фермери през 2019 година за сполучливо приложена устойчива процедура във плантация, включена е в изданието на Асоциацията на земеделските производители в България за 2018 година, като един от съумелите родни фермери. Наградата връчи Ганчо Ламбев, като дълготраен сътрудник на катедрата.
След тържественото съвещание, Негово Превъзходителство Моайад Елдали посети университетския музей и постави автограф в почетната книга на свищовското висше учебно заведение. Официалното разкриване на интернационалната конференция участниците запечатаха в обща фотография пред емблематичната постройка на Ректората. В знак на признателност и почитание, преподавателите от катедра „ Аграрна стопанска система ” сервираха жербове пред паметника на Дарителя Димитър Ценов и пред бюст-паметника на доцент доктор Светлозар Калчев.
Работата на научния конгрес продължи с представяне на отчети от участниците в конференцията, разпределени в три секции със седем научни посоки: Организация и ръководство на вложенията и нововъведенията в агросектора; Предприемачески начинания и благоприятни условия за диверсификация в агробизнеса; Финансово-счетоводни аспекти и обществено застрахователна отбрана в селското стопанство; Маркетинг, дистрибуция и търговия със селскостопански продукти; Информационни технологии в селското стопанство; Екологизация и стабилно развиване на селското стопанство; Правни, исторически и социално-културни бариери на общата селскостопанска политика в Европейския съюз. За интернационалната конференция са показани 68 отчета от 10 страни на 3 континента. Научните разработки са оповестени в алманах „ Състояние и проблеми при ръководството и развиването на селското стопанство ”, с интернационален публицистичен съвет, който следва да бъде регистриран в НАЦИД. Всеки участник в конференцията, при регистрацията, получи образец от сборника с отчети и подарък от катедрения екип.
В заключителното съвещание участниците изрекоха своето задоволство от работата на интернационалната научно-практическа конференция на тематика „ Състояние и проблеми при ръководството и развиването на селското стопанство ” и подчертаха, че такива научни конгреси са потребни и нужни за шерване на визии по отношение на опциите за разрешаването на настоящи проблеми в селското стопанство.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР