Свищов е българската резиденция на Дракула. Това каза в интервю

...
Свищов е българската резиденция на Дракула. Това каза в интервю
Коментари Харесай

Проф. Николай Овчаров: Свищов е българската резиденция на Дракула

Свищов е българската резиденция на Дракула. Това сподели в изявление за организация „ Фокус “ археологът проф. Николай Овчаров за новата си книга „ Дракула - българската версия “.
Археологът обърна внимание, че Дракула остава известно време на българския бряг на Дунав и в тези замъци, в това число Свищовската той обитава през зимата на 1462 година
„ Ето за какво ние назоваваме нагледно Свищов – българската резиденция на Дракула. Той е бил там известно време, може би няколко дни, може би повече, в замъка, който е завладял преди този момент “, уточни още проф. Овчаров.
Той посочи, че неговите разкопки в Свищов са почнали предходната година на Свищовското кале. По думите му става въпрос за цитаделата на средновековния български град Свищов. 
„ Тя е известна още от българските времена преди да паднем под османска власт. Знае се от османските хронисти, че този палат се е отбранявал до последно против османските пълчища. Пада едвам тогава, когато свършват припасите. По-късно османците схващат какъв брой е значима тази цитадела, защото тя пази един от бродовете на река Дунав и я укрепяват в допълнение. Тя съществува чак до 19. век и играе значима роля като отбрана на Османската империя. Именно тогава се случва едно от тези събития. Става дума за 1462 година и за Влад Цепеш – Дракула, който е един от най-последователните борци против османската злина. Неговата войска е доста по-малка, само че той компенсира това нещо със своята настъпателност, своят разум и непредвидени акции “, описа археологът.
Той разясни, че такава е акцията от 1462 година, когато зимата е била доста тежка, доста сурова и река Дунав замръзва напълно.
„ Тогава той със своята войска прекосява Дунав, стартира да нападна крайдунавските замъци. Всичко това знаем доста добре от едно негово непокътнато писмо до унгарския крал. Унгария през това време се обрисува като най-сериозната мощ по пътя на османските орди към сърцето на Европа. В това писмо Влад приканва крал Матиаш да пристигна да му помогне, тъй като той към този момент е почнал огромната кръстоносна борба за одобряването на християнството и възпирането на османците, като е минал Дунав и е превзел доста замъци. Тук се демонстрира неговата свирепост, той разказва много прецизно какъв брой хора са екзекутирани от него. Няколко десетки хиляди хора умират в тази акция, в тези градове. Само в Свищов той пленява и забива на прът 400 турци, които са отбранявали града при завладяването му “, сподели още проф. Овчаров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР