Свищов. Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова

Свищов. Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова ...

Велико Търново: Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“ на 15-ия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“.

Свищов. Директорът на Националния исторически музей доц. д-р Бони Петрунова получи наградата „Златен орел“ за принос в опазването на културно-историческото наследство. Отличието ѝ бе връчено от кмета на Община Свищов Генчо Генчев по време на 15-ия фестивал на античното наследство „Орел на Дунава“, съобщиха от пресцентъра на Община Свищов.
Доц. Бони Петрунова е утвърден историк и археолог. Има множество участия в археологически разкопки като ръководител – от 1988 г. до 2017 г. Участва в над 60 археологически експедиции в почти всички краища на България. Носител е на много награди, сред които „Археолог на годината“ през 2018 г. и наградата на Министерството на културата „Златен грифон“ за принос в развитието на българската археологическа наука.
„Щастлив съм, че тази вечер ще връчим на наградата на един достоен човек. На една жена, която покори един от най-трудните археологически обекти – крепостта Лютица“, отбеляза кметът Генчо Генчев и подчерта, че доц. Петрунова ще остане свързана със Свищов и оттук нататък.
Пред многобройните присъстващи в античния град Нове доц. Петрунова изрази голямата си благодарност за полученото признание и заяви: „Оттук този „Орел“ ще бъде отнесен в кабинета ми в Националния исторически музей, откъдето двамата ще наблюдаваме, опазваме и популяризираме културното наследство на България“.
По-рано през деня доц. Петрунова изнесе публична лекция в Свищов на тема „ Древни съкровища, музеи, туризъм“. В нея тя разказа за част от обектите, които е ръководила и за разкритите важни археологически находки.

Източник: focus-news.net