Свищов. Десетки години след дипломирането си, различни випуски на Стопанска

...
Свищов. Десетки години след дипломирането си, различни випуски на Стопанска
Коментари Харесай

Велико Търново: Юбилейни випуски проведоха другарски срещи в Стопанска академия

Свищов. Десетки години след дипломирането си, разнообразни випуски на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” се срещнаха още веднъж в родната Алма матер. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” . По традиция, гостите бяха посрещнати публично от представители на академичното управление и им беше обезпечена опция да се облекат с университетски тоги. 55 години от дипломирането си отпразнува 25-ят випуск на свищовското висше учебно заведение. Специални посетители на срещата, която се организира в ресторант, взаимно с ученици от 26-и випуск, бяха кметът на община Свищов – Генчо Генчев и зам.-ректорът по образователна активност проф. доктор Марияна Божинова. Сред участниците в другарската среща бяха доцент доктор Здравко Георгиев – ректор на Стопанска академия (1989-1990 г.), изявени спортисти от представителните тимове на свищовското висше учебно заведение по баскетбол и по футбол.
В приветствието си към двата випуска, проф. Божинова акцентира, че Стопанска академия, която е едно от най-старите висши учебни заведения в България, е устояла във времето, съчетавайки традициите с нововъведения. Тя срещна присъстващите с настоящото положение и вероятностите за развиване на Стопанска академия. „ Това, което прави актуалното управление за адаптиране към днешните промени, е да откликне на потребностите на новите младежи, които са цифровизирани, желаят да живеят в огромните градове и да се образоват без да прекъсват професионалната си кариера ”, показа проф. Божинова. Зам.-ректорът напомни, че свищовското висше учебно заведение е пионер в отдалеченото образование на магистри, стартирало през 1999 година, а от последваща образователна 2019/2020 година е акредитирано да стартира отдалечено образование и в степен „ бакалавър ” по 11 специалности от направление „ Икономика ”. Всеки участник в другарската среща получи почетна грамота за 55-годишно почтено носене на званието „ Дипломиран икономист ” и за интензивно присъединяване в университетския живот. На идващия ден двата випуска се срещнаха пред постройката на Ректората с цел да поднесат цветя пред паметника на Дарителя, Димитър Ценов.
Другарска среща във връзка 50 години от дипломирането си организира 30-ят випуск на Стопанска академия, който преди осем години учреди собствен алумни клуб „ 30-ти юбилеен ”. В аулата на свищовската Алма матер, гостите бяха приветствани от проф. Божинова и от доцент доктор Николай Нинов – зам.-ректор по студентска политика и институционални връзки. Председателят на клуба – проф. доктор Васил Меразчиев напомни, че точно в аулата (1 ауд.) през 1965 година е била първата им лекция, а през 1969 година в същата публика те са получили своите дипломи.
„ Сигурна съм, че продължавате да носите в сърцата си Стопанска академия щом даже и половин век след дипломирането си, още веднъж сте в родната Алма матер ”, сподели проф. Божинова. Тя акцентира, че Стопанска академия продължава да се развива макар компликациите на днешния учебен пазар, държавната политика, по отношение на висшето обучение, и демографската рецесия. „ Ние се стремим да вървим в крайник с измененията ”, съобщи проф. Божинова и показа част от подхванатите дейности в посока привличане на студенти освен от България, само че и от страни в и отвън Европейския съюз. Зам.-ректорът осведоми някогашните ученици за получената висока оценка – 9,35 (при оптималната 10) при последната акредитация на Стопанска академия в ПН „ Икономика ”, за фокусирането към интернационалния пазар, подписаните контракти с задгранични университети и създадените стратегии за двойни дипломи на британски и на съветски език, за увеличението на осъществените подвижности на студенти и преподаватели по стратегия Еразъм+.
Възпитаници от познавач. „ Социално и застрахователно дело ” на Випуск’ 1999 означиха дружно 20 години от дипломирането си. В аулата на родната Алма матер, одобрение от името на академичното управление сервира гл. ас. доктор Юлиян Господинов – координатор „ Образователен маркетинг ” към Академичния център за кариерно консултиране и връзки с обществеността. В рамките на извършената среща бе основан нов алумни клуб с името „ СЗД 94-99 ” и ръководител Валери Николов. Като своя цел, съучредителите на клуба записаха „ Поддържане на връзката сред възпитаниците на випуска и Стопанска академия ”, а главната им задача ще бъде запазване на традициите.
По традиция, за участниците в другарските срещи от другите випуски бяха обезпечени значки на Стопанска академия, рекламно-информационни материали за Кандидатстудентска акция 2019 и за Алумни асоциацията, опция да посетят Академичния музей и да запечатат в фотоси страстите от извършените срещи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР