Свищов. Четирима студенти от Стопанска академия Димитър А. Ценов завоюваха

...
Свищов. Четирима студенти от Стопанска академия Димитър А. Ценов завоюваха
Коментари Харесай

Велико Търново: Студенти от Стопанската академия в Свищов спечелиха призови места в националния конкурс „Млад икономист” 2019

Свищов. Четирима студенти от Стопанска академия „ Димитър А. Ценов ” завоюваха призови места и награди в националния конкурс „ Млад икономист ” 2019, който се провежда от Съюза на икономистите в България (СИБ). Това оповестиха от пресцентъра на Стопанската академия в Свищов . Ежегодният конкурс се организира под наслов „ Гласът на младите за мощна стопанска система ” за стимулиране ангажираността на младежите в България за настояща оценка, осмисляне и търсене на потребни решения по настоящи проблеми. Темата на тазгодишното, 15-о издание на състезанието бе „ Човешкият капитал и благоденствието на България ”. Председател на организационния комитет на състезанието и на националното жури бе проф. доктор ик. н. Нено Павлов, зам.-председател на УС на СИБ и ректор на СА „ Д. А. Ценов ” (1999 до 2007 г.)
Официалната гала по връчване на премиите се състоя в постройката на Федерацията на научно-техническите съюзи – София, в Деня на икономиста – 11 юни. По традиция, награди бяха връчени в категориите „ Ученици ”, „ Студенти ”, „ Докторанти ”, „ Млади експерти и бизнесмени до 35 години ”. Сред гостите на церемонията бяха Ева Поведано – търговски представител на Испания в България, ректорът на Стопанска академия – доцент доктор Иван Марчевски, зам.-ректори, декани, ръководители на катедри, преподаватели и учители от висши и междинни учебни заведения, чиито ученици получиха награди, мениджъри и представители на организации и компании, обезпечили специфични награди за състезанието. В приветствието си към участниците, проф. Нено Павлов акцентира, че в аналитичността и критичността на техните разработки по проблемите на човешкия капитал, се откриват познания, съждения, визия и капацитет за бъдещото развиване на българската стопанска система и общественото богатство.
Стопанска академия бе откроена измежду най-добре представилите се участници в тазгодишното издание на националния конкурс. Всяка година свищовски студенти са измежду призьорите, само че в „ Млад икономист ” 2019 година бяха награди максимален брой участници от Стопанска академия – четирима студенти и един някогашен ученик на свищовската Алма матер. В категория „ Студенти ”, Първа специфична премия (на Асоциацията на индустриалния капитал в България) получи Юсуф Насуф – 4 курс, компетентност „ Счетоводство и надзор ”. В същата категория, Трета специфична премия (на Холдинг „ Стара планина ” – София) получи Петя Маркова – 3 к., познавач. „ Финанси ”. В категория „ Докторанти ” националното жури класира преди всичко Борислав Боев – докторант към катедра „ Индустриален бизнес и предприемачество ”. Придобилата към този момент Общински народен съвет „ лекар ” в същата катедра на свищовското висше учебно заведение Марияна Любенова, която работи в Столична дирекция на вътрешните работи, завоюва също първо място в категория „ Млади експерти и бизнесмени до 35 години ”. С номинационна грамота за сполучливо показване в състезанието „ Млад икономист ” 2019 бе отличена Нели Начева – 4 к., познавач. „ Счетоводство и надзор ”.
Специална премия за състезанието обичайно обезпечи и Фондация „ Проф. доктор Минко Русенов ” (учредена от преподаватели към катедра „ Финанси и заем ” при СА „ Д. А. Ценов ”). Наградата, присъдена в категория „ Ученици ” на ученици на НПГ „ Д. Талев ” – Гоце Делчев, връчи ректорът на Стопанска академия. По мотив 15-ото издание на националния конкурс, доцент Марчевски връчи на ръководителя на СИБ – проф. доктор Татяна Хубенова, почетния знак на свищовското висше учебно заведение. Ректорът благодари на уредниците на състезанието за това, че години наред подклаждат огъня и ентусиазма на доста будни младежи в България, които са избрали икономическото обучение. „ Това са хората, които ще продължат да основават българската икономическа просвета и ще вършат по този начин, че България да продължи да се развива и да има по-добро бъдеще ”, сподели още доцент Марчевски.
Приветствие към спечелилите в състезанието сервира и проф. Хубенова. По думите ѝ наградените разработки са доказателство, че младежите в България демонстрират надълбоко осъзнато схващане за ролята на човешкия фактор в актуалното развиване на България като съвременна европейска стопанска система. Проф. Хубенова честити празника на икономистите и от името на почетния ръководител на СИБ, проф. доктор Делчо Порязов – ректор на Стопанска академия (1972-1975) и почетен жител на Свищов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР