Свищов. Академичният съвет на Стопанска академия Д. А. Ценов –

...
Свищов. Академичният съвет на Стопанска академия Д. А. Ценов –
Коментари Харесай

Велико Търново: Стопанска академия „Д. А. Ценов” в Свищов отказа да приеме бюджета на висшето училище за 2019 г. заради сериозното редуциране на субсидията му

Свищов. Академичният съвет на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” – Свищов на свое постоянно съвещание отхвърли да одобри бюджета на висшето учебно заведение за 2019 година. Причината за това решение е дефицитът по проектобюджета от съвсем 3 млн. лв. и неналичието на източници за неговото покриване. Това оповестиха от пресцентъра на Стопанска академия „ Д. А. Ценов ” .
До невижданата за висшето ни обучение обстановка се стигна, защото за поредна година дотацията за Стопанска академия бе редуцирана сензитивно. Причина за това е намаляващия брой на обучаваните студенти по държавна поръчка с над 40% единствено за последните 3 години. Спадът в броя на одобряваните в свищовската академия студенти е резултат от провежданата към този момент няколко години политика за ограничение на държавно финансирания банкет в професионални посоки „ Икономика ” и „ Администрация и ръководство ”, и нерационално огромния брой университети в страната, в които се реализира образование по стопанска система.
По време на съвещанието, членовете на Академичния съвет разясниха, че поддържат стъпките на МОН за понижаване на приема по стопанска система, най-много в университети, за които това е несвойствена активност, само че също по този начин са безапелационни, че страната би трябвало да търси механизми за компенсиране на отрицателните последствия, които изпитват висшите учебни заведения, профилирани единствено в образованието по стопанска система, каквото е свищовската Алма матер.
Стопанската академия в Свищов остана единственото в страната висше учебно заведение, което в 83-годишната си история е обучавало и продължава да образова единствено студенти–икономисти. Понастоящем Академията е в тройката на най-хубавите български университети в професионалното си направление по критериите за качество, залегнали в Постановление на Министерски съвет № 328, а в това време е с непрекъснато намаляваща дотация. През последните години дотацията на Стопанска академия е намаляла с 38 % (от 6, 9 млн. лева през 2015 година до 4, 3 млн. лева през 2019 г.), при общо нарастване на средствата за висше обучение в страната.
Недоволството на университетските преподаватели е подбудено и от събитието, че макар сигналите до МОН, министъра на финансите, парламентарните комисии по обучение и по бюджет към 43 Народно заседание, те не получават поддръжка от страната за реализация на реализираната от Стопанска академия стратегия за преструктуриране и понижаване на разноските, която досега е довела до икономии от 2,4 млн. лева От висшето учебно заведение в Свищов са безапелационни, че при по този начин създалата се обстановка – липса на способи за в допълнение понижаване на разноските и неспособност за генериране на спомагателни доходи, заради рестриктивните мерки в приема, решаването на финансовите проблеми на свищовската академия към този момент е отвън нейните благоприятни условия.
Ръководството на Стопанска академия подсигурява, че макар създалото се по този мотив напрежение измежду университетския състав, финансовите компликации няма да се отразят върху естественото протичане на образователния развой, само че в това време чака задоволително бърза реакция от страна на институциите, с цел да не се доближи до ескалация на недоволството.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР