Свиневъдите в Китай, които успяха да се опазят от африканската

...
Свиневъдите в Китай, които успяха да се опазят от африканската
Коментари Харесай

Опазилите се от африканската чума свиневъди в Китай имат рекордни печалби

Свиневъдите в Китай, които съумяха да се опазят от африканската чума по свинете, откогато епидемията се развихри преди година, в този момент печелят. Някои имат рекордни облаги от 200 $ за прасе, с помощта на скочилите цени, съобщи организация " Ройтерс ".

Вирусът доближи всяка провинция в най-големия производител на свинско в света. Общо прасетата са намалели с една трета през юли по отношение на същия интервал на предходната година по данни на министерството на селското стопанство. Според някои наблюдаващи половината от прасетата към този момент ги няма.

От юни внезапният спад на производството провокира покачване на цените. Средната цена на свинското трансферира върха от 2016 година от 21 юана за кг по-рано този месец и доближи 24.6 юана (3.48 долара) за кг на 19 август съгласно данни на Shanghai JC Intelligence Co Ltd.

Тенденцията е необикновена - нормално цените на свинското през лятото са ниски, защото търсенето е по-слабо, и те стартират да се покачват през септември.

Високите цени на свинското ще подкопаят облагата на преработватели като WH Group, който регистрира предходната седмица спад със 17% на облагата си за първото полугодие и предизвести, че цените ще продължат да се покачват.

Особено високи са цените на свинското в Южен Китай, откакто заболяването опустоши региона през последните месеци. Производството в региона се понижаваше от години, откакто локалните държавни управления затвориха ферми покрай водоизточници, с цел да опазят околната среда. Цената онлайн прасе в Гуандун доближи над 28 юана за кг, което е двойно по отношение на нивото от края на май.

Средният марж на облага от прасе надвиши 1000 юана, приближавайки предходния връх от 1135 юана, отбелязва Shanghai JC Intelligence. Маржовете в Гуандун са близо 1700 юана.

Такава облага е неведнъж по-висока от облагата, която могат да чакат фермерите в Европа или Съединени американски щати. Тя изкушава някои животновъди да се разрастват още веднъж макар огромните опасности поради АЧС.

Китайските консуматори също усещат негативните последствия от заболяването. Цената на свинското на дребно скочи с над 40 % от първото всеобщо разпространяване на заболяването през август 2018 година. Правителствени представители чакат скок на цените със 70 % през второто полугодие, когато търсенето на обичаното на китайците месо се ускорява поради по-хладното време и Лунната нова година. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Чумата по животните (112)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР