Свиневъди блокираха пътя между Ямбол и Сливен до село Крушаре

...
Свиневъди блокираха пътя между Ямбол и Сливен до село Крушаре
Коментари Харесай

Какво се случи през седмицата

Свиневъди блокираха пътя сред Ямбол и Сливен до село Крушаре с искане да бъде анулирано условието за умъртвяване на всички прасета, отглеждани в домашни условия в буферната зона.

918 млн. лева е облагата на банките в България за полугодието, което е със 117 млн. лева над миналогодишното равнище, сочат данните на Българската национална банка. Президентът наложи несъгласие на измененията в Закона за военното разузнаване , които разрешават цивилно лице да оглави работа " Военна информация ", като се стимулира, че шефът би трябвало да има характерна експертиза. Управляващите прокараха тези промени незабавно щом прокуратурата повдигна обвинявания на шефа на службата Пламен Ангелов и на предшественика му Светослав Даскалов с изказване, че са нарушили процедурата по допуск до класифицирана информация. Налага се изводът, че поправката се прави за съответен човек.
В рамките на три дни от понеделник до сряда прокуратурата в другите й проявления - Асоциацията на прокурорите, зам. основният прокурор Иван Гешев, управлението на прокуратурата и прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет, разгласиха четири разнообразни мнения, в които жигосват медийни изявления – публикации в " Капитал " и " Сега ", свързани с кандидатурата на Иван Гешев за основен прокурор. В публикациите не се оспорват обстоятелства от изявленията, а изводите и мненията, които следват от тях.

Правителството се ангажира да подсигури до 741 млн. лева от бюджета за строителството на автомагистрала " Струма " през Кресненското дефиле, което в действителност е над половината от цената на правата. Принципно автомагистралата се финансира главно с евросредства, само че доколкото трасето няма по какъв начин да бъде довършено в период до края на 2023 година, Брюксел може да откаже да финансира плана в идващия интервал.
След като подаде оставка като ръководител на КПКОНПИ, Пламен Георгиев се завърна като редови прокурор в профилираната прокуратура, където бе зам.-ръководител при напускането си през 2011 година, с цел да стане първо зам.-министър на правораздаването, а през 2013 - ръководител на предходната комисия за конфискация на нелегално имущество. В понеделник осем души от прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет прекратиха краткотрайно отпуска си, с цел да гласоподават възобновяване на Георгиев като прокурор, както повелява законът. През последните 4 месеца Георгиев бе в отпуск поради абсурда с недекларираната му тераса.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Свят

" Мирът с Иран е майката на целия мир, войната с Иран е майката на всички войни. " За това предизвести иранският президент Хасан Рохани в тирада, излъчена по държавната телевизия

Фотограф: Reuters Европейски Съюз не счита, че има съображение за спомагателни договаряния за Brexit , до момента в който Обединеното кралство продължава да упорства за промени по контрактуваната договорка на Тереза Мей. Според Брюксел английските претенции за унищожаване на така наречен авариен проект за Северна Ирландия са неприемливи. Европейската комисия декларира, че остава отворена за провеждането на полемики през идващите седмици по телефона или персонално, " в случай че Англия желае да обясни своята позиция по-подробно ".

Пакистан разгласи, че ще изгони най-високопоставения посланик на Индия и ще приключи комерсиалните връзки със своя комшия, което в допълнение задълбочава спора сред двете страни по отношение на оспорвания Кашмир. Индийски Кашмир е в обсада, откакто индийското държавно управление реши да анулира тази част от конституцията, която му дава специфичен статут. Телефонната мрежа и интернет там са прекратени, а десетки хиляди бойци патрулират по улиците. Има сведения за митинги и мятане на камъни макар наложения вечерен час.

Китай девалвира юана до най-ниското му равнище по отношение на $ от десетилетие насам , откакто американският президент Доналд Тръмп разгласи, че ще наложи спомагателни мита на оставащия китайски импорт. В резултат Вашингтон официално дефинира Пекин като " валутен манипулатор " за първи път от 1994 година насам. Така изходът от комерсиалните договаряния в този момент наподобява още по-несигурен отпреди.

Северна Корея изстреля две нови тактически ракети и разгласи, че това е предизвестие към Вашингтон и Сеул

Фотограф: Reuters

Икономика
Близо половин милион лв. са трансферирани в " Монтажи " за ремонта на язовири , излиза наяве от докладите за първото полугодие на годината на Държавната консолидационна компания (ДКК) и дъщерното й строително сдружение. Парите съставляват съвсем цялата сума от 500 млн. лева, която държавното управление отпусна на ДКК преди година за ремонт на язовири. Все още няма информация за това кои обекти и при какви условия ще се ремонтират, по какъв начин ще се избират подизпълнители, кой ще дефинира цените.

Държавната " Авионамс " ще ремонтира бъдещите изтребители F-16 . Първите доставки на машините се чакат след към четири години, а производителят - американската отбранителна корпорация Lockheed Martin, възнамерява да прави част от ремонтните работи в пловдивския цех. " Авионамс " стана още веднъж държавно дружество, откакто бе национализирано вследствие на банкрута на КТБ.

Работещите небогати в България са сред 600 и 800 хиляди , излиза наяве от думите на обществения министър Бисер Петков пред бТВ. Броят е по разнообразни оценки, една от които е основана на калкулации на КНСБ, съгласно които издръжката на живот на семейство с двама възрастни и две деца е 2448 лева на месец. По тези критерии сред една трета и една пета от работещите в страната са небогати - т.е. те имат работа и получават заплата, само че приходите им са незадоволителни, с цел да покрият разноските за живот.

Бизнес
През последните дни на юли и първите на август основният изпълнителен шеф и създател на Amazon Джеф Безос е продал акции на стойност от 2.8 милиарда $ от софтуерния колос. Безос не е коментирал за какво форсира темпа на продажбите. Той към момента има близо 57 млн. акции, или 12%, от Amazon.

Петролните компании в България са сезирали Европейска комисия поради условието да разгласяват покупната цена на горивото на едро. Това оповестиха от Българската петролна и газова асоциация, като сигналът е до еврокомисаря за конкнуренцията Маргрете Вестагер и е от 7 август. Изискването бензиностанциите да разгласяват цената, по която купуват на едро горива, беше въведено с измененията в Наредба Н-18 и влиза в действие от 1 октомври. Според компаниите в сектора тази информация е комерсиална загадка и е предпазена от европейското законодателство.

Зърнената годишна продукция е изключително добра тази година , сочат анализите нa Koнcyлтaтивния cъвeт пo зъpнoтo. Според тях реколтата е по-добра и като качество, и като количество по отношение на миналата година и ce дoближaвa дo peĸopднaтa 2017 година Анализите са на база данни към 1 август от регионалните дирекции " Земеделие ". Oбщoтo ĸoличecтвo пшeницa ce oчaĸвa дa бъдe oĸoлo 5.8-5.9 млн. тона, което е растеж от 8.7%. Висок се обрисува и да е износът, като от 1 юли до 10 август страната ни ще регистрира експорт на над 1 млн. т пшеница, над ⅘ от които са за Европейски Съюз. Сделки и планове

T Market наема магазините на хранителната верига " Триумф " в Пловдив . Първо обаче би трябвало да се произнесе Комисията за защита на конкуренцията. " Триумф " е фамилна комерсиална верига от общо 11 магазина за храни, питиета и тютюневи произведения в Пловдив с към 1000 души личен състав. Сделката значи закриването на марката. Това е втора огромна договорка за " Максима България ", която през пpoлeттa нa 2016 година пpидoби 12 oбeĸтa нa излязлaтa oт пaзapa Реnnу Маrkеt.

Текстилната компания " Синтерама България " сменя притежателя. Базираният в Тайланд производител на химически артикули Indorama Ventures Public Company Limited (IVL) подписа съглашение за придобиване на 100% от капитала на италианската текстилна компания Sinterama. Сделката визира и фабрика в България - текстилното дружество в Нова Загора има 180 чиновници и доходи 37 млн. лева Цената на транзакцията не се оповестява.

Столична община разгласи поръчка за филтри за комини за близо 8 млн. лева Заявката е за доставка и монтаж на 1000 броя филтри за комини на семейства, които употребяват за отопление дърва и въглища. Настоящата поръчка е продължение на пилотен план за 25 филтъра, за който бяха отделени 65 хиляди лева без Данък добавена стойност. Търгът е разгласен в подтекста на ограниченията за отделяне на зони с ниски излъчвания на нездравословни субстанции не територията на общината.

Холандската платформа за доставка на храна по домовете Takeaway.com и английският й съперник Just Eat се сливат. Сделката прави оценка Just Eat на към 5 милиарда паунда. Холандската компания пък е притежател и на българската BGMenu, а пазарната й капитализация е 4.74 милиарда евро. Според специалисти сливането ще сътвори един от най-големите международни играчи в бранша.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР