Свиленград стана член на Мрежата В40 на балканските градове (В40

...
Свиленград стана член на Мрежата В40 на балканските градове (В40
Коментари Харесай

Свиленград стана част от Мрежата на балканските градове

Свиленград стана член на Мрежата В40 на балканските градове (В40 Balkan Cities Network). Организацията е основана през ноември 2021 година в Истанбул с присъединяване на 25 общини от 11 страни, представляващи 55 млн. жители. Амбицията е да обхване най-малко 100 града от Балканите, които споделят обща визия за европейско бъдеще и възстановяване на съдействието сред градовете от Балканския район. От България в мрежата вземат участие София, Бургас, Велико Търново, Пловдив, Димитровград и други

С включването в мрежата кметът арх. Анастас Карчев заявява уговорката на община Свиленград да се работи по декларираните общи полезности за районно съдействие и непоклатимост сред градовете. Основен акцент се слага върху зелената промяна, нововъведенията и интелигентните градове, туризма, равноправното партньорство сред градовете и приобщаване на локалните общности. 

Дейностите на Мрежата B40 се реализират от работни групи по  основополагащите тематики и цели: Местни дейности за климата; Местна народна власт и миграция; Интелигентни градове и цифрова трансформация; Местно икономическо съдействие. 

Председателството на организацията е на ротационен принцип, а непрекъснатият секретариат е в кметството на Истанбул. В края на август там се срещнаха представители на членуващите градове, измежду които и младежи от Свиленград. Те участваха в 5-дневна младежка работна среща за опознаване и разискване на настоящи тематики като запазване на околната среда, климатични промени, стабилно развиване, архитектура и зелено строителство в градовете и други „ При посрещането ни кметът на Истанбул означи, че е значимо да се предизвикват и образоват будните младежи, които след десетина години ще са тези  активни жители, на които ще се разчита да ръководят развиването на обществото и да вземат решение настоящите проблеми ”, сподели Венета Станкова, младши проектант в ОбА, която взе участие в работната група дружно с Костадин Костадинов, специалист планове в ОбА, Полина Иванова - преподавател, и ученичката Христиана Ставрева.

 

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР