свиква днес заседание на 50-ия Конгрес на партията в зала

...
свиква днес заседание на 50-ия Конгрес на партията в зала
Коментари Харесай

Конгресът на БСП решава днес за оставката на Нинова

привиква през днешния ден съвещание на 50-ия Конгрес на партията в зала 1 на НДК, оповестиха от пресцентъра на левицата.

Най-висшият орган на следва да се произнесе по подадената оставка от ръководителя на партията и политиките на левицата в ръководството. До свикването на Конгреса се стигна след поредност от изборни загуби на, като на последния парламентарен избор на 14 ноември левицата остана четвърта политическа мощ, изпреварена от Движение за права и свободи. Два дни след изборите в изказване пред медиите дефинира резултата като "катастрофален ", пое цялата отговорност и подаде оставка, която следва да бъде установена от Конгреса.

Месец по-късно влезе в ръководството като част от четворна коалиция, а стана вицепремиер и министър на стопанската система и промишлеността в новото държавно управление с министър председател Кирил Петков. Ако Конгресът установи оставката на Нинова, следва да се насрочи вътрешнопартиен избор на ръководител и да се дефинира заместник-председател, който да извършва функционалностите на ръководител дотогава. към този момент разгласи, че евентуално още веднъж ще се кандидатира за ръководител на. До момента единственият различен кандидат за поста е депутатът от левицата Крум Зарков. Преди конгреса има отзиви в както за приемане на подадената оставка, по този начин и в поддръжка на на лидерския пост. Общо е обаче визията, че е нужно обединяване в партията и старания за решение проблемите на българските жители.

Бившият министър на превоза и член на Националния съвет на Петър Мутафчиев разяснява за Българска телеграфна агенция, че значимият въпрос пред Конгреса на е освен да установи или да не установи оставката на ръководителя и да проучва изборните резултати, а да покаже "оттук нататък накъде ". " би трябвало да оцени каква е обстановката с управлението сега и с водача на партията, дали това управление, по едно и също време изпълнявайки функционалностите и на вицепремиер, и на ръководител на партията, може да реши сериозните проблеми, пред които е сложена Българската социалистическа партия. Може ли да сплоти партията, с цел да може тя да възвърне своите позиции в обществото ", уточни Мутафчиев. Той означи, че е изгубила над 700 хиляди гласа по отношение на изборите от 2017 година и дефинира резултатите като "сериозен провал ". "Така че дано конгресът реши - би трябвало ли да си играем на водачи или би трябвало да търсим обединяването, общите старания, ясните задания и възобновяване на позициите на партията ", добави Мутафчиев. "Тук няма значение кой на кого симпатизира, тук би трябвало ясно да кажем - на е необходим нов път, път към българските жители ", счита той. По думите му, сериозните проблеми пред хората са борбата против корупцията, ограничения за компенсиране на жителите и на дребния и междинния бизнес, свързани с цените на енергоносителите, засилващите се инфлационни процеси, гарантиране на живота и здравето на българските жители в пандемията.

Петър Мутафчиев уточни, че делегати на конгреса са подготвили резолюция и проекторешение за политиката на. Предложили са какви да са задачите пред държавното управление, на първо време във връзка с приходите, които да надминат 60 % от средноевропейските, действителният заместващ приход от пенсиите да доближи две трети от трудовия приход и съществени ограничения и стратегия за поврат в пагубните демографски трендове в България. "Ще сложим доста съществено въпроса какво ще е отношението на държавното управление към АЕЦ "Белене " и новите блокове на АЕЦ "Козлодуй ". Чуваме, че държавното управление май ще се отхвърля от строителството на АЕЦ "Белене ", а виждаме какви са цените на тока ", уточни още Мутафчиев.

Депутатът от " за България " и член на Изпълнителното бюро на Борислав Гуцанов разяснява за Българска телеграфна агенция, че най-важното в този момент е да бъде главният стабилизиращ фактор в ръководството, защото несъмнено е с максимален опит. Коалицията е комплицирана, четворна, и се изисква от всеки един от сътрудниците да вложим най-много от себе си, с цел да тръгне България по нов път на развиване, уточни той. Най-важното сега за нас е да създадем оптималното за това хората да живеят по-спокойно, по-нормално и да имат вероятност пред себе си, сподели депутатът от левицата. Според Гуцанов лидерският проблем сега не е най-важният. Делегатите ще се обединят, най-малко това е моето чувство, какви да бъдат политиките на в ръководството, с цел да може хората да почувстват осезаема смяна допустимо най-бързо за по-добър метод на живот, счита още той. Констатирането на оставката и промяната на водача са две разнообразни неща, разяснява Борислав Гуцанов. Дори и да се установи оставката, както е точката в дневния ред, по-късно ще има директен избор и това не значи, че госпожа Нинова няма да бъде още веднъж ръководител на партията, уточни той. Смятам, че при едно нейно явяване на директен избор, което тя съобщи, че ще направи, тя още веднъж ще бъде ръководител на партията, с голяма възможност, добави Гуцанов.

Той означи, че сега не вижда различен кандидат, който би могъл да изпревари Нинова за председателското място. Разбира се, конгресът може да реши, че не е належащо да се прави директен избор, сподели депутатът. Борислав Гуцанов е оптимист, че след конгреса социалистите ще излязат доста по-единни. Този конгрес фактически ще бъде сплотяващ за и съм уверен, че стартира възходът за социалистическата партия, разяснява той, като означи, че това е наклонност и в Европа, и в международен мащаб. Конгресът ще се състои при съблюдаване на противоепидемичните ограничения. Влизането в залата ще става след показване на зелен документ. На входа на НДК ще има пункт за тестване, като бързите антигенни проби ще се заплащат от делегатите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР