Свикнали сме с предупрежденията, че тютюнопушенето вреди сериозно на нас

...
Свикнали сме с предупрежденията, че тютюнопушенето вреди сериозно на нас
Коментари Харесай

Как цигарите вредят и на околната среда

Свикнали сме с предизвестията, че тютюнопушенето вреди съществено на нас и на хората към нас. Можем да се разболеем от рак или да ни покоси сърдечен удар, въздейства на репродуктивните качества и какво ли още не. А, до момента в който ние страдаме от нездравословния си табиет, какво се случва с природата към нас?

Първо, би трябвало да гледаме на цигарите и пушенето освен в границите на съответната активност. Зад нея стои голямо произвеждане, а отпадъчните артикули не са за подценяване. Ето няколко вреди за околната измежду а, за които като че ли не се замисляме.

Производство

За да има цигари на пазара, са нужни две съществени съставки - тютюн и хартия. Тютюнът се отглежда най-вече в топли и значими региони. Ако приказваме за страни, далечни от нас, където големи площи с тропически гори се обезлесяват, с цел да се устоя локалното население с продажбата на тютюн, това си е сериозен проблем.

 Снимка 365257

Често се постанова потреблението и на химикали при развъждането на плантациите, напомня CNN.

Освен това, за изработката на 300 цигари е нужна хартията, добивана от едно дърво . Всеки пушач може самичък да си направи сметка какъв брой дървета условно е изпушил в последната година.

Транспортирането на суровината до тютюневите фабрики също е обвързвана със замърсяване, в случай че се прави посредством моторни транспортни средства. А в заводите тютюнът постоянно се суши на огън, от което в атмосферата се излъчват нездравословни газове .

 Снимка 337667

Тютюнопушенето

Още по-вредни субстанции попадат във въздуха към нас, когато запалителен следващата цигара. Kанцерогенни и отровни газове влизат освен в организма ни, само че и се популяризират в близост.

Те способстват за нечистия въздух, главен извършител на който са колите. Въпреки че подценяваме вредата на тютюневия пушек, големият брой пушачи го слага измежду челните места на замърсителите.

Световната здравна организация нееднократно предизвестява, че цигарите провокират рак освен в нашите бели дробове, само че и в тези на планетата . В графата пасивни пушачи спадат освен хората към дейните, само че и флората, и фауната.

 Снимка 365254

Отпадъците

Навсякъде към нас виждаме изхвърлени не на обособените за това места фасове. Често през лятото те се трансформират в причина за горски пожари , които нанасят съществени вреди на природата, а оттова и на качеството на въздуха.

Освен това, фасовете са мъчно разградими. Този развой може да отнеме до 10 години. А когато попаднат върху почвата, те я замърсяват с нездравословните субстанции, формирани при горенето на тютюна.

Често и картонените кутии от цигари не намират точното си място - в кофата за отпадък. И тук можем да виним единствено себе си.

 Какво се случва, когато откажем цигарите
Какво се случва, когато откажем цигарите

Истината не е по този начин розова

Като цяло, тютюневите боклуци са огромен % от всички, които оставяме към нас . Може да ни наподобяват дребни, само че количеството им ги прави забележителен проблем. Според СЗО - сред 340 и 680 милиона тона годишно .
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР