Свикнали сме с подвизите на интригантите на битово и служебно

...
Свикнали сме с подвизите на интригантите на битово и служебно
Коментари Харесай

Акценти за 27 януари – 2 февруари от Banker Weekly

Свикнали сме с подвизите на интригантите на битово и служебно ниво, само че сякаш подценяваме този вирус в обществените каузи и изключително в българската политика. Разликата е, че до момента в който във всекидневието едни интригантстват за наслаждение, а други – за персонална отплата, на публичната сцена залозите са доста по-високи. Смята се – не без съображение – че от памтивека интригата е мощно политическо оръжие. Николо Макиавели отделя изключително внимание на казуса в фамозните си „ Съвети към принца ”. Но едно нещо е да се отнасяме реалистично към сходен вид отклонения, а друго е да ги приемем за неотменима същина на ръководството на общите каузи. 

Над 80% от сдруженията в частния бранш на България възнамеряват повдигане на възнагражденията още през първата половина на 2022 година, като 60% означават, че измененията ще обиден всички - от чистачката до началника. Това демонстрира огромно изследване на ManpowerGroup България, обхванало близо 200 предприятия от 19 стопански сфери в цялата страна. Най-масови нараствания на приходи се задават в банките и застрахователите, следвани от прът центровете и лечебните заведения. 

Разширяване на обсега на ТОЛ системата и повишение на размера на таксите, които се събират за потребление на републиканската пътна мрежа. Това е тематиката на полемика, която ще се организира в понеделник в районното ведомство по самодейност на министър Гроздан Караджов. Причината е хроничният дефицит на средства за поддръжка на съществуващите и построяването на нови пътища в България.

В началото на мандата на новото ръководство ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова заявява, че групировката ще бъде градивна съпротива, която сочи грешките на властта, само че и ще оказва помощ. Нищо такова не се вижда в държанието на партията. Точно противоположното – ГЕРБ развива подривна активност, пробва се по всякакъв начин да пречи и да саботира, да търси под вола теле.

Чипирането на българските документи за идентичност ще се случи в миналото, само че не в този момент, както се споделя в една известна ария. Това излиза наяве от план на Закон за изменение и допълнение на Закона за българските персонални документи (ЗБЛД), който е оповестен на уеб страницата за публични съвещания при Министерския съвет. Причината е, че процедурата по оповестената социална поръчка " Проектиране, създаване и ръководство на Система за издаване на български персонални документи потомство 2019 година " към момента не е завършила. Тя бе открита още на 15 август 2018 година

Пореден опит за ограничение на безобразията в локалната власт е импортираният от партия " Възраждане " законопроект за промени в Закона за общинската благосъстоятелност. Вносителите показват, че от основаването си през 1996 година нормативният акт е претърпял многочислени корекции, само че проблемите с използването му не престават, " като постоянно се правят разпоредителни покупко-продажби или покупко-продажби на ръководство във щета на ползите на жителите на общината ". На първо място законопроектът предлага наложително осъществяване на публично разискване на решенията на общинските препоръки за смяна на статута на парцели с отпаднало предопределение от обществена в частна общинска благосъстоятелност. 

Болната България ще получи " медикаментите " си от Европейската комисия, откакто... оздравее. И не тъй като докторите в Брюксел ни отхвърлят банкет, а тъй като ние не сме настоятелни в ходенето на прегледи. Принос към този нов способ на лекуване имат две постоянни и две служебни държавни управления. Те по този начин замотаха Плана за възобновяване и развиване, по който Европейски Съюз ни е „ предписал ” 12 милиарда евро, че към този момент не се знае кой е по-виновен и кой носи някаква отговорност за целесъобразността и навременността му.



Истината е, че в идващите години няма никакъв късмет да върнем бюджетната система в опазването на здравето. За реализирането на концепцията са нужни извънредно доста средства и в случай че желаеме да станем още по-бедни, ще създадем този опит. Имаме многообразие от типове лечебни заведения, което би трябвало да бъде допълнено с нови форми, стига това да е допустимо. Но да не съсипваме това, което сме градили 30 година Ще попитам по този начин: на кого са нужни бюджетни организации? Имаме ли потребност от още БДЖ-та? Управителят на " Аджъбадем Сити Клиник " Андрей Марков пред БАНКЕРЪ.



Жп превозът в България е основан и се е развивал през годините като държавен приоритет, като въпросът за облагата в никакъв случай не е стоял. Напротив, главната цел на жп превоза постоянно е била да бъде потребен на обществото като цяло – на хората, на стопанската система, на армията. Железницата по света постоянно е била и ще бъде гръбнакът на така наречен подвижност, към който се развиват и другите типове превоз. Разбира се, би трябвало да се усъвършенстват разноските, да се проучат потоците пасажери и товари, с цел да бъдат обслужвани по-добре. А не както е сега – да се движат тежки локомотиви с по 1-2 пътнически или с по 3-4 товарни вагона. Проф. доктор Симеон Ананиев , ръководител на Клъстер " Зелен превоз "  пред БАНКЕРЪ.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР