Свикнали сме, когато говорим за външния дълг на българската икономика,

...
Свикнали сме, когато говорим за външния дълг на българската икономика,
Коментари Харесай

Минус 4.08 млрд. евро са нетните външни задължения на българската икономика

Свикнали сме, когато приказваме за външния дълг на българската стопанска система, да боравим с големи за страната ни суми - от порядъка на десетки милиарди евро. Важно е да уточним че тук става дума както за отговорностите на страната към външни кредитори, по този начин и за заемите, вземани от банки и компании от чужбина. Като в тази ситуация няма значение дали тези заеми са получени от външни кредитори или от задграничните притежатели на българските компании - все е дълг и все е външен. Поради всички тези елементи Брутния външен дълг на България е в пъти по-голям от Брутния външен дълг на страната. В края на май 2019-та съотношението е 1 към 3.73 в интерес на Брутния външен дълг на България.

Неговият общ размер е към 33.8 милиарда евро, до момента в който този на страната е близо 9.06 милиарда евро и то по данни на Министерството на финансите. Според Българска народна банка размерът на държавния външен дълг е малко над 5.4 милиарда евро. Причината в това разминаване е, че Българска народна банка регистрира като външен единствено дълга, който е ръцете на външни кредитори. Министерството на финансите регистрира като външен дълг всички облигации, деноминирани в непозната валута, без значение от обстоятелството, че към 40% от тях са благосъстоятелност на български финансови институции - банки, пенсионни фондове и застрахователни компании.

Според статистиката на Българска народна банка Брутният външен дълг на България наподобява в действителност голям, само че е значимо да се знае, че на чиста основа той е негативен - минус 4.08 милиарда евро. Ще рече, че в общ проект задграничните активи на българската стопанска система (като финансови вземания) са с над 4 милиарда евро повече от отговорностите й към външни кредитори. А това е добър индикатор за устойчивостта на стопанската система ни по отношение на външни земетресения.

Статистиката на Българска народна банка демонстрира и някои други трендове. Според нея за първите пет месеца на 2019-та Брутният външен дълг на България е повишен с 455.6 млн. евро, като главната причина за това са вътрешно фирмените отговорности, които от началото на годината са се нараснали с 419.2 млн. евро. При това са се нараснали на чиста основа, тъй като за първите пет месеца на 2019-та задграничните вложители са дали на своите дъщерни сдружения у нас (тук не се включват банките) общо към 1.12 милиарда евро заеми, само че и българските компании са погасили за този интервал към своите акционери към 700 млн евро отговорности. Това демонстрира положителния коефициент на кредитоспособност на българските компании с задгранична благосъстоятелност. Но самият факт, че външните вложители избират да поддържат фирмите си у нас със заемно финансиране, а не през увеличение на капитала, приказва неприятно за репутацията, с която нашият бизнес климат се употребява в чужбина.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР